Πολλές φορές ψάχνοντας να αγοράσετε κάποιον φακό, πέφτετε πάνω σε περίεργες συντομογραφίες που δεν γνωρίζετε τι σημαίνουν. Παρακάτω θα δούμε έναν κατάλογο για τους φακούς Canon με τους συχνότερους ορούς.

 

Κοινές συντομογραφίες

Εστιακό μήκος : Το εστιακό μήκος μετριέται σε χιλιοστά και αντιπροσωπεύει την απόσταση από το οπτικό κέντρο ενός φακού στον αισθητήρα της ψηφιακής μηχανής όταν το θέμα της φωτογραφίας είναι εστιασμένο.

AF / MF : Εναλλαγή μεταξύ αυτόματης εστίασης και χειροκίνητης εστίασης.

F :  Η ταχύτητα με την οποία ο φακός μπορεί να αφήσει το φως να εισέλθει. Αν ο φακός έχει μόνο έναν αριθμό, αυτό είναι το μέγιστο διάφραγμα. Αν ο φακός έχει δύο αριθμούς τότε αυτά τα ανοίγματα είναι τα μέγιστα δυνατά κι εξαρτάται από το εστιακό μήκος που είναι ρυθμισμένος ο φακός.

Περισσότερα για τη λειτουργία του διαφράγματος μπορείτε να διαβάσετε στο άρθρο μας Back to Basics.

 

Συντομογραφίες φακών Canon

EF: Φακοί συμβατοί με ολόκληρη τη σειρά Canon EOS DSLR.

EF-S: Φακοί συμβατοί μόνο με APS-C αισθητήρες. Το S σημαίνει ότι το πίσω μέρος του φακού είναι πολύ πιο κοντά στον CMOS αισθητήρα σε σχέση με τους απλούς φακούς EF. Εδώ μπορείτε να δείτε τη λίστα με τις φωτογραφικές μηχανές που υπάρχει συμβατότητα.

EF-M: Φακοί συμβατοί μόνο με APS-C αισθητήρες. Το M σημαίνει οτι οι φακοί ειναι σχεδιασμένοι για την Mirrorless σειρά της Canon. Εδώ μπορείτε να δείτε τη λίστα με τις φωτογραφικές μηχανές που υπάρχει συμβατότητα.

USM: Υπερηχητικός κινητήρας αυτόματης εστίασης. Εξασφαλίζει αθόρυβη εστίαση.

STM: Πλήρως αθόρυβη εστίαση.

DO: Περιθλαστικά οπτικά. Μια τεχνολογία που επιτρέπει στην Canon την παραγωγή μικρότερου μήκους φακών.

L: Επαγγελματικοί φακοί Canon με υψηλότερη οπτική ποιότητα. Συνήθως λευκό χρώμα. Όλοι οι φακοί σειράς L έχουν ένα κόκκινο δαχτυλίδι στο εξωτερικό.

IS: Σταθεροποιητής εικόνας (Image Stabilizer).

TS-E: Φακοί κλίσης - μετατόπισης που χρησιμοποιούνται για τη διόρθωση προοπτικής στη φωτογραφία, γνωστοί και ως Tilt - Shift

I, II, III: Νεότερη έκδοση του φακού.

MP-E: Φακοί σχεδιασμένοι για τη μακροφωτογραφία με μια λειτουργία ηλεκτρονικού ελέγχου διαφράγματος.

 

Αποθηκεύστε τον συγκεκριμένο "οδηγό" και επισκεφθείτε τον την επόμενη φορά που θα αναρωτηθείτε τι σημαίνουν όλες αυτές οι συντομογραφίες.