Η φωτογραφία θαλασσινών τοπίων είναι ένα δύσκολο φωτογραφικό θέμα καθώς πρέπει να προσέξουμε πολλά πράγματα, εάν θέλουμε να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα.

Στο συγκεκριμένο άρθρο θα προσπαθήσω να αναφέρω μερικά χρήσιμα tips, αλλά και να επισημάνω μερικά πράγματα που πρέπει να προσέχουμε όταν φωτογραφίζουμε τοπία με θάλασσα.

 

Φωτογραφία Ryan Dyar Photography

 

Τι εξοπλισμό χρειάζομαι;

Σημαντικό ρόλο έχει ο φωτογραφικός εξοπλισμός στην φωτογραφία θαλασσινών τοπίων.

 

1) Wide-Angle φακός

Ένας υπέρ-ευρυγωνιος φακός (ultra wide-angle) είναι ιδανικός για κάθε περίπτωση. Το μεγάλο οπτικό εύρος και η έντονη παραμόρφωση που δημιουργούν δίνουν ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα.

Μάθε περισσότερα για τους ευρυγώνιους φακούς στο άρθρο: Φωτογραφία τοπίου και Wide-Angle φακοί!

 

2) Σταθερό τρίποδο

Δυστυχώς, το τρίποδο είναι το πιο παραμελημένο φωτογραφικό εργαλείο από όλους τους νέους φωτογράφους τοπίων αν και στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα από τα πιο σημαντικά τόσο στην φωτογραφία τοπίου όσο και σε αλλά είδη.

Ένα σταθερό, ανθεκτικό και ποιοτικό τρίποδο είναι απαραίτητο για κάθε φωτογράφο τοπίου, έτσι ώστε να εξασφαλίσει τον φωτογραφικό του εξοπλισμό. Εκτός από τον δυνατό αέρα, τις αντίξοες καιρικές συνθήκες και τα μεγάλα και δυνατά κύματα κοντά στις ακτές, πολλές φορές θα χρειαστεί να τοποθετήσετε το τρίποδο μέσα στο νερό.

Μάθε πώς να χειρίζεσαι σωστά ένα τρίποδο στο άρθρο: Η σωστή χρήση ενός τριπόδου

 

3) Polarizing και ND φίλτρα

Χρήσιμα σε πολλές περιπτώσεις θα φανούν και φίλτρα όπως ND και Polarizing. Χρησιμοποιώντας φίλτρα, θα έχετε περισσότερες δυνατότητες όπως το να πειραματιστείτε με διάφορες ταχύτητες κλείστρου και να εφαρμόσετε τεχνικές όπως Long Exposure, αλλά και την αποτύπωση μεγάλης γκάμας χρωμάτων, ειδικά όταν υπάρχει έντονη αντίθεση του φωτός.

 

4) Remote Control

Ένα Remote Control θα σε βοηθήσει στο να «προλάβεις» όσο το δυνατόν περισσότερες και καλύτερες στιγμές στη θάλασσα χωρίς φόβο για κουνημένες και θολές λήψεις. Επίσης, έχεις τη δυνατότητα να τραβήξεις φωτογραφίες μεγάλης έκθεσης (long exposure) χρησιμοποιώντας ταχύτητες κλείστρου μεγαλύτερες από αυτές που επιτρέπει η φωτογραφική μηχανή, να ρυθμίσεις το μεσοδιάστημα και τον αριθμό τον λήψεων που θα τραβήξει η φωτογραφική μηχανή αυτόματα.

 

5) Κατάλληλα ρούχα

Αν και ακούγεται προφανές, πολλές είναι οι φορές που παραμελούμε την προετοιμασία για μια φωτογραφική εκδρομή. Φρόντισε να φορέσεις κατάλληλα αδιάβροχα ρούχα και παπούτσια!

 

Φωτογραφία Michael Shainblum Photography

 

Ποιες είναι οι κατάλληλες συνθήκες για να φωτογραφίσω τη θάλασσα;

Εάν είσαι τυχερός, και ο ουρανός έχει σύννεφα, το ηλιοβασίλεμα και η ανατολή του ηλίου είναι σίγουρα οι ομορφότερες ώρες για να φωτογραφίσεις θαλασσινά τοπία. Ωστόσο, ας μην ξεχνάμε πως και την νύχτα έχουμε εξίσου πολλές δυνατότητες. Ο νυχτερινός ουρανός, το φεγγάρι, η ακόμα και ο γαλαξίας μπορούν να κάνουν τη φωτογραφία ακόμα πιο ενδιαφέρουσα.

 

Πώς να συνθέσω το κάδρο στη φωτογραφία θαλασσινών τοπίων;

Εδώ ίσως ερχόμαστε στο σημαντικότερο σημείο, τη σύνθεση του κάδρου. Τα κύματα που έρχονται και σκάνε, το πρώτο πλάνο (foreground), οι ρυθμίσεις της μηχανής, οι καιρικές συνθήκες, η ώρα και το φως, είναι παράγοντες που παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο και θα διαμορφώσουν την τελική λήψη, έτσι πρέπει να δώσουμε μεγάλη προσοχή!

 

Χώρισε το κάδρο σου σε 3 επίπεδα

Μία ακόμα χρήσιμη συμβουλή που θα σε βοηθήσει να βελτιώσεις τις λήψεις σου είναι το χώρισμα του κάδρου σε 3 επίπεδα. Για παράδειγμα, στο foreground την θάλασσα στο κέντρο τον ορίζοντα και στο τρίτο επίπεδο τον ουρανό.  

 

Φωτογραφία Ted Gore Photography

 

Σε πολλές περιπτώσεις είναι πολύ σημαντικό να κρατήσεις το πιο ενδιαφέρον κομμάτι του τοπίου στα 2/3 της λήψεις σου. 

Χρησιμοποιώντας το Grid (δηλαδή το πλέγμα με τις 2 κάθετες και 2 οριζόντιες γραμμές) θα μπορέσεις να χωρίσεις την φωτογραφία σου σε 3 μέρη ή και να χρησιμοποιήσεις τον κανόνα των τρίτων. Οι περισσότερες σύγχρονες φωτογραφικές μηχανές διαθέτουν την επιλογή για το πλέγμα μέσα από τις ρυθμίσεις τους. 

 

Τι ρυθμίσεις πρέπει να χρησιμοποιήσω;

Οι ρυθμίσεις που πρέπει να χρησιμοποιήσουμε για τη φωτογράφιση θαλασσινών τοπίων είναι κάτι εντελώς υποκειμενικό και θα χρειαστεί να τις αλλάξεις από στιγμή σε στιγμή.

Προσπάθησε πάντα να «κρατάς» το ISO σε χαμηλές τιμές και φρόντισε να χρησιμοποιήσεις ταχύτητες κλείστρου μεταξύ 0.2-0.6 sec για να δώσεις κίνηση και ζωντάνια σε λήψεις με κύματα.

 

 Φωτογραφία Dimitris Krikelis Photography

 

Δώσε μεγάλη προσοχή στο foreground!

Το πρώτο πλάνο (foreground) είναι πολύ σημαντικό και τις περισσότερες φορές αποτελεί το κύριο θέμα της φωτογραφίας. Πειραματήσου με διαφορετικές ταχύτητες κλείστρου και με μεγάλα κύματα που σκάνε ακριβώς μπροστά στον φακό!

 

Φωτογραφία Natassa Triantafillou Photography

 

Υπομονή και επιμονή, ξανά!

Αν και ακούγεται προφανές, η φωτογραφία χρειάζεται πολύ υπομονή αλλά και επιμονή! Είναι σημαντικό να αφιερώνουμε χρόνο ψάχνοντας τι ακριβώς θέλουμε να φωτογραφίσουμε αλλά και να έχουμε σχηματίσει την τελική σύνθεση στο μυαλό μας πριν ακόμα κάνουμε το κλικ!

 

Ελπίζω να σας φάνηκαν χρήσιμες αυτές οι συμβουλές και να σας παροτρύνουν να φωτογραφίσετε νέα τοπία!

Εάν έχετε οποιαδήποτε απορία, μην διστάσετε να γράψετε στα σχόλια!