Είναι πολύ πιθανό εκεί που εξερευνούσατε το μενού και τις επιλογές τής κάμεράς σας, να έπεσε το μάτι σας στις ρυθμίσεις των RAW αρχείων. Μία από τις ρυθμίσεις αυτές έχει να κάνει με τη συμπίεση ή όχι των αρχείων RAW κατά την εγγραφή στην κάρτα μνήμης. Ας το δούμε λίγο πιο αναλυτικά:

 

Γιατί να συμπιέσω ένα RAW αρχείο;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι κατασκευαστικές εταιρείες επιλέγουν να παρέχουν μία τέτοια επιλογή στο κοινό τους. Οι βασικοί από αυτούς είναι οι εξής:

  1. Εξοικονόμηση Χώρου: Ο κυριότερος λόγος απ' όλους και, φυσικά, ο κατ' εξοχήν λόγος ύπαρξης κάθε μορφής συμπιεσμένου αρχείου. Δεδομένου ότι τα συμπιεσμένα αρχεία RAW πιάνουν λιγότερο χώρο, δίνουν τη δυνατότητα στον φωτογράφο να τραβήξει περισσότερες φωτογραφίες με την ίδια κάρτα μνήμης. Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι αυτό επηρεάζει όλη τη διαδικασία και όχι μόνο τη λήψη, καθώς συνεπάγεται και μικρότερος όγκος δεδομένων για τον υπολογιστή, ευκολότερο back up κ.ο.κ.
  2. Ταχύτητα Εγγραφής και Μεταφοράς: Όντας μικρότερο σε μέγεθος, ένα συμπιεσμένο RAW αρχείο εγγράφεται πολύ πιο γρήγορα στην κάρτα μνήμης. Στο σύνολο, αυτό σημαίνει ότι όλη η διαδικασία εγγραφής στην κάρτα μνήμης, αλλά και μεταφοράς των αρχείων αυτών στον υπολογιστή, γίνεται πολύ πιο γρήγορα.
  3. Συνεχόμενες Λήψεις: Το μικρότερο μέγεθος των αρχείων επηρεάζει άμεσα και το buffer της μηχανής, που σημαίνει ότι -θεωρητικά- μπορεί να αυξήσει την ταχύτητα των συνεχόμενων λήψεων. Αυτό, βέβαια, δεν ισχύει για όλες τις κάμερες, καθώς πολλά παλιά μοντέλα που χρησιμοποιούν πιο αργούς επεξεργαστές, ενδέχεται να επιβραδύνουν τη διαδικασία. Ο λόγος είναι ότι για τις μηχανές αυτές, η συμπίεση αποτελεί μια επιμέρους δύσκολη διαδικασία που τις ζορίζει παραπάνω αντί να τις βοηθάει.

 

Οι επιλογές που έχω εγώ στη Nikon D800 που χρησιμοποιώ.

 

Ποιός είναι ο καλύτερος τρόπος συμπίεσης;

Αναλόγως τη μάρκα και το μοντέλο κάμερας που διαθέτετε, ενδεχομένως να υπάρχουν διαφορετικές επιλογές. Ας δούμε, όμως, μία βασική τριάδα επιλογών που πάνω κάτω είναι η ίδια για τις περισσότερες.

  • Compressed: Όπως δηλώνει και το όνομα, η επιλογή αυτή αυτομάτως σημαίνει πως κάποιες από τις πληροφορίες των RAW αρχείων θα χαθούν. Το πόσες πολλές ή σημαντικές θα είναι αυτές οι πληροφορίες, εξαρτάται από τον τρόπο συμπίεσης που επιλέγει να κάνει η κάμερά σας. Η απουσία των πληροφοριών αυτών μπορεί να περιορίσει σε σημαντικό βαθμό τη δυνατότητα επεξεργασίας.
  • Lossless Compressed: Στην περίπτωση αυτή, όπως φαίνεται και πάλι από το όνομα, τα RAW αρχεία συμπιέζονται χωρίς την παραμικρή απώλεια πληροφοριών. Με την ίδια λογική που δουλεύουν και τα ZIP αρχεία, όταν ένα πρόγραμμα επιχειρεί να επεξεργαστεί ένα τέτοιας μορφής RAW αρχείο, πρέπει πρώτα να το αποσυμπιέσει και μετά να το ανοίξει.
  • Uncompressed: Πρόκειται για αποσυμπιεσμένο αρχείο RAW το οποίο περιέχει όλες τις πληροφορίες. Το μέγεθός του είναι σημαντικά μεγαλύτερο έναντι των άλλων δύο επιλογών συμπιεσμένων αρχείων.

 

Σύμφωνα με αυτά, η ιδανική επιλογή είναι το "Lossless Compressed", επειδή κρατάει όλες τις πληροφορίες της εικόνας, αλλά ταυτόχρονα καταλαμβάνει λιγότερο χώρο στην κάρτα μνήμης. Η επιλογή "Uncompressed" θα πρέπει να αποφεύγεται, καθώς δεν έχει να προσφέρει κάτι παραπάνω, ενώ η επιλογή "Compressed" εγκυμονεί τον κίνδυνο απώλειας σημαντικών πληροφοριών.