Οι κάρτες μνήμης έχουν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της δουλειάς ενός φωτογράφου. Κάθε μηχανή είναι, συνήθως, συμβατή με έναν τύπο κάρτας, όμως υπάρχουν και εξαιρέσεις, καθώς κάποια μοντέλα μπορούν να δεχτούν δύο ή και τρεις διαφορετικού τύπου κάρτες.

Ας αναλύσουμε τους βασικούς τύπους καρτών:

 

Οι Compact Flash θεωρούνται περισσότερο "επαγγελματικές", καθώς συνηθίζεται να χρησιμοποιούνται κυρίως σε DSLR. Αυτό οφείλεται στο μεγάλο τους μέγεθος που δεν εξυπηρετεί την τοποθέτησή τους στις compact και ειδικά σε μηχανές τσέπης. Η χωρητικότητά τους είναι μεγαλύτερη από κάθε άλλο τύπο κάρτας και χωρίζονται σε type I και type II. Η διαφορά ανάμεσά τους έγκειται στις ελαφρώς μικρότερες διαστάσεις που έχει η type II. Ωστόσο, όσες μηχανές δέχονται αποκλειστικά Compact Flash, υποστηρίζουν και τους δύο τύπους καρτών.

 

 

Οι Secure Digital, γνωστές κυρίως ως SD, είναι μακράν οι πιο διαδεδομένες κάρτες μνήμης, καθώς χρησιμοποιούνται σχεδόν σε κάθε τύπο ψηφιακής μηχανής. Το μικρό τους μέγεθος και το λεπτό τους πάχος τις βοήθησε να επεκταθούν πολύ γρήγορα. Έτσι, το 2003 κυκλοφόρησε για πρώτη φορά μία μικρότερη έκδοση SD κάρτας, η mini-SD, με σκοπό να χρησιμοποιηθεί σε κινητά τηλέφωνα. Γρήγορα όμως, δύο χρόνια αργότερα, μία ακόμη πιο μικρή έκδοση έκανε την εμφάνισή της. Πρόκειται για τη micro-SD η οποία έλυσε τα χέρια των κατασκευαστών smartphones αναφορικά με τη χωρητικότητα των έξυπνων τηλεφώνων. Τόσο οι mini, όσο και οι micro, μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε θύρες υποδοχής SD καρτών, με την προσθήκη ειδικού προσαρμογέα. Άλλες επιμέρους κατηγορίες είναι οι SDHC και SDXC και αντίστοιχα microSDHC και microSDXC, οι οποίες έχουν μεγαλύτερες δυνατότητες.

 

Έκανε την πρώτη της εμφάνιση το 2010 και ξεχώρισε από την πρώτη στιγμή ως ο διάδοχος των CF καρτών. Όσον αφορά τις διαστάσεις της, είναι μικρότερη από μία CF και λίγο μεγαλύτερη από μία SD κάρτα, ενώ σαν κατασκευή είναι πολύ πιο γερή από μία SD. Η ποιότητα κατασκευής της, καθώς και η απουσία καρφιτσών (pins), είναι οι δύο βασικοί λόγοι που καθι­στούν την XQD μία από τις πιο ασφα­λείς κάρτες μνήμης που κυκλοφορούν στην αγορά. Οι ταχύτητες που μπορεί να πιάσει αυτή η κάρτα δεν συγκρίνονται με τις υπόλοιπες, καθώς αγγίζει τα 1000ΜΒ ανά δευτερόλεπτο. Εξίσου εντυπωσιακή είναι και η χωρητικότητά της, όπου το (θεωρητικό) όριο της κάρ­τας είναι στα 2ΤΒ. Η Nikon ήταν η πρώτη που εισήγαγε XQD κάρτα μνήμης στα DSLR μοντέλα της D4, D5, D850 και D500.

 

Πρόκειται για έναν ακόμη νέο τύπο κάρτας, ο οποίος προήλθε και αυτός από τις Compact Flash. Ωστόσο, παρ­ό­λο που το μέγεθός τους είναι παρόμοιο, δεν είναι συμβατές με μηχανές που έχουν σχεδιάστει με υποδοχή για CF κάρτες. Η κάρτα αυτή, όπως και η XQD, προσφέρει πολύ υψηλότερες ταχύτητες μεταφοράς από τις περισσότερες, φτά­νοντας μέχρι και 600ΜΒ ανά δευτε­ρό­λεπτο, καθώς και μεγαλύτερη χωρη­τι­κότητα. Και σε αυτή την περίπτωση, η απουσία καρφιτσών (pins) παίζει καθοριστικό ρόλο, καθι­στώντας μία CFast κάρτα εξίσου ασφαλή με μία XQD. Η Canon ήταν μία από τις πρώτες εταιρείες που χρησιμοποίσε αυτόν τον τύπο κάρτας μνήμης, αρχικά στις βιντεοκάμερές της και στη συνέ­χεια στην κορυφαία της DSLR Canon 1D X Mark II.

 

 

Εξίσου σημαντική παράμετρος για μία κάρτα μνήμης, εκτός από τον τύπο και την χωρητικότητά τους, είναι η ταχύτητα εγγραφής κι ανάγνωσης που υποστηρίζει η κάθε κάρτα. Η ταχύτητα ανάγνωσης είναι πάντα μεγαλύτερη από την ταχύτητα εγγραφής και μετριόνται σε ΜΒ/sec. Οι κατασκευαστές όμως, καθαρά για εμπορικούς και πρακτικούς λόγους, προτιμούν να περιγράψουν την ταχύτητα κάθε κάρτας χρησιμοποιώντας έναν συντελεστή. Ο συντελεστής αυτός αναφέρεται στη μέγιστη ταχύτητα ανάγνωσης, πχ. 80x (1x = 150ΚΒ/sec). Πρόκειται περισσότερο για ένα θεωρητικό μέγεθος, καθώς η πραγματική ταχύτητα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και από την ίδια τη μηχανή.

Βάσει της ταχύτητάς τους, οι κάρτες μνήμης χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες: στις απλές, τις μεσαίας ταχύτητας και τις υψηλής ταχύτητας. Οι κατασκευαστές από πλευράς τους φροντίζουν, εκτός από τον συντελεστή ταχύτητας, να δίνουν στις κάρτες εντυπωσιακά ονόματα όπως Ultra, Hi-Speed, Extreme, Super κλπ. προκειμένου να δελεάσουν τους υποψήφιους αγοραστές. Είναι αυτονόητο, πως μαζί με την ταχύτητα αυξάνεται και το κόστος απόκτησης της κάρτας.

Μην ξεχάσετε να ενημερωθείτε για τους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να προστατεύσετε την κάρτα μνήμης της μηχανής σας και κατ' επέκταση τα αρχεία σας!