Σε κάθε φωτογράφο, αλλά και γενικότερα σε όποιον ασχολείται με ένα δημιουργικό επάγγελμα, έχει τύχει κατά καιρούς να ξεμείνει από έμπνευση, υποστεί ένα... "δημιουργικό μπλοκ"!

Στο άρθρο αυτό θα παραθέσω μερικούς τρόπους με τους οποίους μπορείτε να ξεπεράσετε αυτό το εμπόδιο και να γίνετε και πάλι δημιουργικοί.

 

1. Βγες έξω και τράβα

Οι άνθρωποι τείνουν να θέλουν να σχηματίσουν μία τέλεια εικόνα - ιδέα στο μυαλό τους πριν προχωρήσουν στην υλοποίησή της. Είτε αυτό λέγεται φωτογραφία, είτε πίνακας ζωγραφικής, είτε οποιοδήποτε άλλο δημιουργικό προϊόν. Αν βρεθείς να μην έχεις φωτογραφήσει για πολλές μέρες επειδή δεν μπορείς να βρεις κάτι ενδιαφέρον να τραβήξεις, βγες έξω! Άρπαξε τη μηχανή σου, άνοιξε την πόρτα και βγες έξω να φωτογραφήσεις οτιδήποτε έχεις μπροστά σου. Όσο χαζό κι αν ακούγεται, δεν ξέρεις πού μπορεί να σε οδηγήσει!

 

2. Επισκέψου ένα καινούριο μέρος

Αν η προηγούμενη συμβουλή δε σου τράβηξε το ενδιαφέρον ή την έχεις δοκιμάσει και δεν είχε αποτέλεσμα, τότε επισκέψου ένα μέρος για πρώτη φορά. Κάνε μια έρευνα, ρώτα έναν φίλο σου σε ποιό μέρος τράβηξε εκείνη τη φωτογραφία που είχες δει τις προάλλες και σου άρεσε ή φτιάξε μια λίστα με τα μέρη που θα ήθελες να επισκεφθείς και ξεκίνα να τα σβήνεις ένα ένα.

 

3. Διάλεξε ένα χρώμα

Προσπάθησε να περιορίσεις τις επιλογές σου φωτογραφίζοντας ένα μόνο χρώμα. Προκάλεσε τον εαυτό σου να βρει αυτό το χρώμα παντού τριγύρω, και αποτύπωσέ το με τη φωτογραφική σου ματιά. Τα χρώματα είναι αισθήματα. Αν είσαι χαρούμενος διάλεξε ένα φωτεινό χρώμα (κόκκινο, κίτρινο, πορτοκαλί κλπ), αν νιώθεις μελαγχολικός σήμερα διάλεξε κάτι πιο ήρεμο (μωβ, μπλε κλπ). Φρόντισε στο κάδρο σου να υπερισχύει το χρώμα αυτό και φτιάξε μια συλλογή με όλες αυτές τις φωτογραφίες.

 

4. Καινούρια τεχνική

Στη φωτογραφία αυτή χρησιμοποιήθηκε τρίφτης τυριού για τους φωτεινούς κύκλους στο πρόσωπο. Φωτογραφία: Πάνος Astor Κόφφας

 

Δοκίμασε κάτι το οποίο να μην έχεις ξανακάνει (πχ. Levitation Photography, Low Key, HDR ή ένα από τα φωτογραφικά life hacks). Κάποια τεχνική που θαυμάζεις και βλέπεις άλλους να την κάνουν και αναρωτιέσαι πώς τα καταφέρνουν. Κάνε μια σχετική αναζήτηση, ενημερώσου και ξεκίνα να δημιουργείς! Είτε καταφέρεις να έρθεις πολύ κοντά στο αποτέλεσμα που είχες στο μυαλό σου, είτε όχι, το σίγουρο είναι ότι θα έχεις ξεκολλήσει και θα έχεις βελτιωθεί μέσα από την όλη διαδικασία.

 

5. Συνεργάσου με άλλους

Ένας εύκολος, αλλά και διασκεδαστικός τις περισσότερες φορές, τρόπος για να ξεκολλήσεις από το "δημιουργικό μπλοκ" σου, είναι να συνεργαστείς με κάποιον άλλον. Μπορεί να είναι κάποιος έτερος φωτογράφος, ένα μοντέλο, μία make-up artist ή ακόμη και η παρέα με τους φίλους σου. Μία TFP συνεργασία αποτελεί πάντα μία πολύ καλή λύση.

 

6. Πάρε μέρος σε διαγωνισμούς

Η κοινότητά μας δημιουργήθηκε με σκοπό να μοιράζονται τα μέλη της τη δική τους οπτική ματιά μεταξύ τους. Σε αυτό το πλαίσιο βασίζονται, κατά κύριο λόγο, και οι διαγωνισμοί που διεξάγονται στο site μας, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να εμπνεύσουν έναν φωτογράφο και να τον βοηθήσουν να ξεκολλήσει όταν νιώθει ότι έχει ξεμείνει από ιδέες!

 

Σας έχει τύχει να κολλήσετε κι εσείς; Τί ήταν αυτό που σας βοήθησε να ξεκολλήσετε; Πείτε μας στα σχόλια πιο κάτω!