Όλοι μας σημειώνουμε πρόοδο και βελτίωση τόσο στη ματιά, όσο και στην αισθητική μας. Αυτό συμβαίνει κυρίως με την πάροδο του χρόνου και την εμπειρία που αποκομίζουμε και πολλοί μάλιστα πιστεύουν ότι το να φωτογραφίζεις περισσότερο είναι ίσως ο πιο σημαντικός τρόπος με τον οποίο μπορείς να γίνεις καλύτερος.

Μετά από τις πέντε συμβουλές προς τους νέους φωτογράφους, παρακάτω θα σας παρουσιάσω τρεις απλές ασκήσεις που μπορούν να σε κάνουν καλύτερο φωτογράφο.

 

1. Τραβήξτε μόνο μία φωτογραφία 

Οι περισσότεροι από εμάς τραβάμε δεκάδες ακόμη και εκατοντάδες φωτογραφίες σε κάθε φωτογράφιση. Φυσικά, κάποιες φορές είναι πράγματι αναγκαίο κάτι τέτοιο. Πόσο όμως μελετάμε την κάθε σύνθεση πριν πατήσουμε το κουμπί του κλείστρου; Το να τραβάς και στη συνέχεια να βλέπεις τι έβγαλες δεν είναι πάντα το πιο γρήγορο μονοπάτι για να γίνεις καλύτερος. Την επόμενη φορά προσπάθησε να μελετήσεις το φως, το κάδρο και τη σύνθεση σου πριν πατήσεις το κουμπί. Κάνε τις αλλαγές που χρειάζονται πριν τραβήξεις τη φωτογραφία. Καλός ο πειραματισμός, αλλά χρειάζεται και η μελέτη. Αυτό σίγουρα θα σε βοηθήσει να κατανοήσεις τί είναι σωστό και τί λάθος την επόμενη φορά που θα επιχειρήσεις να κάνεις το κλικ. 

 

2. Δέκα φωτογραφίες στο ίδιο θέμα

Αυτή η άσκηση λειτουργεί κάπως αντίθετα με την προηγούμενη, όμως εξυπηρετεί και διαφορετικούς σκοπούς. Προσπάθησε φωτογραφίζοντας το ίδιο θέμα ή αντικείμενο να δημιουργήσεις δέκα τελικές εικόνες. Μην τραβήξεις παραπάνω από δέκα όμως. Όπως και πριν, να είσαι σίγουρος πριν το κλικ! Αυτή η άσκηση θα σε βοηθήσει να βρεις διαφορετικές γωνίες και κάδρα, να δοκιμάσεις διαφορετικές τεχνικές και ρυθμίσεις και να αποτυπώσεις εντελώς διαφορετικά αποτελέσματα με το ίδιο ακριβώς θέμα. Δοκίμασε το!

 

3. Προσπάθησε να φωτογραφίσεις ένα βαρετό θέμα

Το θέμα και το αντικείμενο κάθε φωτογραφίας σίγουρα μας βοηθάει να δημιουργήσουμε περισσότερο ή λιγότερο ενδιαφέροντες φωτογραφίες κάθε φορά. Εστίασε σε κάτι εντελώς βαρετό ή ανούσιο και βάλε φαντασία μέχρις ότου να βρεις τον τρόπο να δημιουργήσεις μία ωραία εικόνα. Για παράδειγμα φωτογράφισε ένα αυγό μόνο του πάνω σε ένα τραπέζι. Στράγγιξε την δημιουργικότητά σου μέχρι να βρεις πώς θα κάνεις αυτή τη λήψη ενδιαφέρουσα. Παίξε με τον φωτισμό, πειραματίσου με τις ρυθμίσεις και ακόνισε τη ματιά και το μυαλό σου! 

 

Επανάλαβε τις συγκεκριμένες ασκήσεις και σε βάθος χρόνο θα βοηθηθείς στο να είσαι έτοιμος για μία δύσκολη φωτογράφιση. Φωτογράφισε και ανέβασε τις φωτογραφίες σου στο προφίλ σου στο photocontest.gr ή στο instagram με το hashtag #photocontestgr! Καλές λήψεις!