Τα πνευματικά δικαιώματα αποτελούν πάντα επίκαιρο θέμα και πολλές φορές πρόκληση για τους φωτογράφους που καλύπτουν κυρίως event και νυχτερινά μαγαζιά.

Φυσικά, δεν αναφερόμαστε στα δικαιώματα των φωτογράφων, αλλά στα δικαιώματα των ατόμων που βρίσκονται στα event και πολλές φορές φωτογραφίζονται δίχως την θέλησή τους.

Για τον λόγο αυτό, η διοργάνωση ενός φεστιβάλ στην Ολλανδία έδωσε τη δυνατότητα σε όποιον συμμετέχοντα δεν ήθελε να φωτογραφηθεί, να το δηλώσει με έναν αρκετά ξεκάθαρο τρόπο..

Πιο συγκεκριμένα στις οδηγίες του διοργανωτή αναγράφεται χαρακτηριστικά " Παρέχετε την άδεια σας ώστε οι φωτογραφίες και τα βίντεο που έχουν ληφθεί κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ να χρησιμοποιηθούν για σκοπούς δημοσίευσης. [...] Εάν πραγματικά δεν θέλετε να είστε αναγνωρίσιμοι σε φωτογραφίες ή βίντεο, μπορείτε να πάρετε μια κόκκινη κουκκίδα από την διοργάνωση και να την κολλήσετε στο μέτωπό σας. [...] Ίσως υπάρξει και κουκκίδα για τα χείλη".

 

 

Όπως αναφέρει ο Henny Leeflang στην De Telegraaf, εκπρόσωπος της διοργανώτριας H&L, "στα event έχουμε κανόνες σπιτιού. Ένας από αυτούς αφορά την άδεια που μας δίνουν οι συμμετέχοντες ώστε να μπορούμε να τους ανεβάζουμε στο Facebook. Αν δεν συμφωνείς με αυτό, πρέπει να έχεις την κόκκινη κουκκίδα."

 

Για την ιστορία, από τους 70 χιλιάδες επισκέπτες στο φεστιβάλ, μόνο τρεις (3) χρησιμοποίησαν την κόκκινη κουκκίδα.