Στη σειρά "Photo Stories" αναδεικνύουμε καλές φωτογραφίες Ελλήνων φωτογράφων, ψάχνοντας πάντα την ιστορία πίσω από τις εικόνες! Μέσα από αυτή τη σειρά άρθρων ευελπιστούμε να γνωρίσουμε τους φωτογράφους που παρουσιάζονται, αλλά και να μάθουμε τα μυστικά τους πίσω από αυτές τις εντυπωσιακές τους λήψεις! 

Τη φωτογραφία του Νικόλα Σαμαρά με την οποία θα ασχοληθούμε σήμερα ίσως να την έχετε ήδη δει, αφού φιλοξενήθηκε και παρουσιάστηκε από πάρα πολλά μεγάλα ελληνικά sites! Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό υποβρύχιο πορτραίτο του παραολυμπιονίκη Αντώνη Τσαπατάκη. 

 

 

Ο Νικόλας Σαμαράς είναι ένας από τους πιο παθιασμένους και αφοσιωμένους υποθαλάσσιους φωτογράφους της χώρας μας. Η αγάπη του και η αφοσίωσή του στη θάλασσα και τα πλάσματα της, σε συνδυασμό με τη χαρακτηριστική του προσπάθεια να αναδείξει την ομορφιά του θαλάσσιου κόσμου με μια μοναδική αισθητική, τον καθιέρωσαν στο συγκεκριμένο είδος φωτογραφίας, τόσο σε διεθνές όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Από το 2006 έως σήμερα έχει βραβευτεί σε δεκάδες υποβρύχιους διαγωνισμούς φωτογραφίας, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Φυσικά, έχει παρουσιάσει αρκετές φωτογραφίες του μέσα από διάφορες ατομικές εκθέσεις καθώς άρθρα του έχουν δημοσιεύει σε αρκετές διεθνής εκδόσεις μεταξύ άλλων και του National Geographic.

Ήρθαμε σε επικοινωνία με τον Νικόλα Σαμαρά και μας μετέφερε όλη την ιστορία πίσω από αυτή την πολύ δυνατή φωτογραφία. Πριν από αυτό όμως, πάμε να γνωρίσουμε λίγο καλύτερα τον Νικόλα.

 

 

Γράφει ο Νικόλας Σαμαράς για το photocontest.gr

"Η ιδέα για τη συγκεκριμένη φωτογράφιση ήρθε κυριολεκτικά από το πουθενά! Ήταν κάτι τελείως αυθόρμητο. Για τις ανάγκες μίας άλλης φωτογράφισης βρέθηκα στο κολυμβητήριο Stars Swim Academy και όσο περίμενα το ραντεβού μου είδα τον Αντώνη να κάνει την προπόνηση του. Ζήτησα από τον προπονητή του να του μεταφέρει το ενδιαφέρον μου να τον φωτογραφήσω μέσα στο νερό. Την επόμενη ημέρα με ενημέρωσε ότι ο Αντώνης απάντησε θετικά!

Εκεί λοιπόν έγινε η γνωριμία μας, του περιέγραψα τι ακριβώς είχα στο μυαλό μου, ενθουσιάστηκε και κανονίσαμε άμεσα την φωτογράφιση. Δεν είχαμε ιδιαίτερες τεχνικές δυσκολίες. Η φωτογράφιση έγινε δυο φορές, την πρώτη στην πισίνα stars swim academy αλλά το concept απαιτούσε μεγαλύτερο βάθος νερού, οπότε μας παραχωρήθηκε η πισίνα του Δημοτικού Κολυμβητηρίου Καλαμαριάς όπου και πετύχαμε ακριβώς αυτό που ήθελα.

Ο Αντώνης είναι γεννημένος για το νερό, η υδροβιότητα του είναι άριστη και η άπνοιά του εξαιρετική! Περισσότερο αγχωμένος ήμουν εγώ, αφού για πρώτη φορά είχα να διαχειριστώ υποβρυχίως έναν άνθρωπο με κινητικά προβλήματα. Ευτυχώς αυτό ξεπεράστηκε πολύ γρήγορα χάρη στην άνεση του Αντώνη στο νερό και την βοήθεια της συνεργάτιδας μου, που φρόντιζε να κρατάει τον Αντώνη ασφαλή και να του παρέχει αέρα στα διαλείμματα ανάμεσα στις λήψεις."

 

 

"Τόσο η φωτογράφιση όσο και η προετοιμασία της κράτησαν αρκετές ώρες. Χωρίσαμε τη φωτογράφιση σε δυο κομμάτια. 

Το πρώτο κομμάτι είχε την υποβρύχια φωτογράφιση με casual ρούχα της προτίμησής του, θέλοντας έτσι να δημιουργήσω το πορτραίτο του Αντώνη στην καθημερινότητα του. Τον άνθρωπο που θα συναντούσε κανείς σε μια βόλτα, σε έναν καφέ δίπλα του. Ήθελα να δημιουργήσουμε κάτω από το νερό την εικόνα του Αντώνη όπως αισθάνεται εσωτερικά, ένας ολοκληρωμένος, δυνατός πολύ εμφανίσιμος νέος άντρας. Να αναδείξουμε την γοητεία του ταυτόχρονα με τη λιονταρίσια δύναμη που βγάζει ο χαρακτήρας του.

Το δεύτερο κομμάτι ήταν το αθλητικό κομμάτι. Ο παγκόσμιος πρωταθλητής, ο παραολυμπιονίκης Αντώνης στο φυσικό του περιβάλλον. Αγωνιστικός, δυνατός και σε καταπληκτική φόρμα! Οι συμβολισμοί σε αυτό το δεύτερο κομμάτι είναι αμέτρητοι και τον κάθε έναν τον αγγίζει διαφορετικά. Είναι η φωτογράφιση με τις δυο λήψεις σε μία (double exposure), που θέλει να εκφράσει την αποφασιστικότητα του Αντώνη να επιτύχει τους στόχους του και το πώς με τη θέληση και την πίστη, τα αδύνατα γίνονται δυνατά! 

Για όλες τις λήψεις ο εξοπλισμός που χρησιμοποίησα ήταν η Canon EOS 5D Mark IV με τον Canon EF 16-35mm f/2.8L II USM."

 

 

Ο Αντώνης Τσαπατάκης ξεκίνησε να κολυμπά από την ηλικία των 5 και μερικά χρόνια μετά έγινε αθλητής του πόλο. Το 2005 εντάχθηκε στη Σχολή Δόκιμων Αστυφυλάκων, κάνοντας έτσι το όνειρο του πραγματικότητα. Ένα χρόνο μετά, το 2006, σε μια στροφή ενός γνώριμου δρόμου, ακριβώς έξω από το κολυμβητήριο όπου είχε περάσει τη μισή ζωή του, ως πολίστας του ΝΟ Χανίων, η μηχανή του ξέφυγε από την πορεία της λόγω υπερβολικής ταχύτητας. Πετάχτηκε στο απέναντι πεζοδρόμιο με αποτέλεσμα την παράλυση των κάτω άκρων. Πλέον, είναι ένας από τους πιο αναγνωρισμένους παραολυμπιονίκες της χώρας μας αφού έχει κατακτήσει σπουδαίες διακρίσεις και μετάλλια στο χώρο του αθλητισμού! 

Ο Αντώνης δημοσίευσε τη φωτογραφία του Νικόλα στη σελίδα του στο Facebook συνοδευόμενη από τα παρακάτω: 

"Ήταν ανταλλαγή... Έδωσα την δύναμη του περπατώ και πήρα την υπερδύναμη του να βοηθάω τους άλλους να "περπατούν" μεταφορικά και κυριολεκτικά... Η μόνη απτή ανάμνηση, οι λιγοστές φωτογραφίες.Υπάρχει όμως και η "συναισθηματική" ανάμνηση, όπως λέω. Αυτή που βιώνω όταν είμαι μέσα στη πισίνα. Εκεί που γαλουχήθηκα από τα 5 μου. Εκεί που νίκησα, έχασα, αλλά ξανα νίκησα. Εκεί που στα 18 μου έγινε η "ανταλλαγή" και πάλι όμως νίκησα, έχασα αλλά θα ξανανικήσω. Εκεί που κάθε μέρα θυμάμαι να περπατάω, ώσπου κάνω τα πρώτα μου βήματα ξανά.."

 

 

Για περισσότερες υποβρύχιες φωτογραφίες του Νικόλα, επισκεφθείτε τη σελίδα Nicholas Samaras Underwater Photography στο Facebook, ή το website του www.underwater-photography.gr