Έρχονται τα Χριστούγεννα και δεν ξέρεις τι δώρο να πάρεις στο άλλο σου μισό, φίλο ή συγγενή σου που ασχολείται με την φωτογραφία; Αρχικά κάνε μια έρευνα γύρω από τον εξοπλισμό που ήδη έχει, ποια μάρκα χρησιμοποιεί, το μοντέλο της μηχανής του, τι δεν έχει κλπ.

Οι προτάσεις που θα ακολουθήσουν απευθύνονται σε όλους. Από αρκετά οικονομικές μέχρι και πιο ακριβές. Ας ξεκινήσουμε:

 

1. Κούπα φακός

Από τις πιο οικονομικές προτάσεις που κάθε φωτογράφος θα αγαπήσει. Μια κούπα σε σχήμα φακού, για να απολαμβάνει το ζεστό ή κρύο ρόφημα του.

 

2. Κάρτες μνήμης και θήκες αποθήκευσης

Με το μέγεθος των φωτογραφιών να αυξάνει καθημερινά, μια έξτρα κάρτα μνήμης δεν πάει ποτέ χαμένη. Προτιμήστε μια επώνυμη κάρτα μνήμης με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ταχύτητα ανάγνωσης και εγγραφής.

Εάν διαθέτει πολλές κάρτες μνήμης μπορείτε να το συνδυάσετε και με μια θήκη αποθήκευσης, για να αποθηκεύει οργανωμένα τις κάρτες μνήμης του.

Δείτε επίσης: Τα πάντα για τις κάρτες μνήμης!

 

3. Ψηφιακή κορνίζα

Στην εποχή μας λίγοι είναι αυτοί που χρησιμοποιούν κορνίζες και πόσο μάλλον να τις αλλάζουν τακτικά. Μια ψηφιακή κορνιζά σάς δίνει την επιλογή να αποθηκεύσετε πολλές φωτογραφίες που θα αλλάζουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

 


4. Τρίποδο

Η επιλογή ενός τριπόδου είναι δύσκολη και προσωπική υπόθεση, σε περίπτωση όμως που ο φωτογράφος δεν έχει, να είστε σίγουροι ότι θα το χαρεί. Σε περίπτωση πάλι που διαθέτει ένα καλό τρίποδο μπορείτε να αγοράσατε ένα GorillaPod, είναι ελαφρύ, μικρό και εύκολο στην χρήση.

 

5. Σετ καθαρισμού μηχανής

Ένα οικονομικό και έξυπνο δώρο είναι η αγορά ενός κιτ καθαρισμού που περιλαμβάνει ένα φυσερό, ειδικό υγρό, βουρτσάκι καθαρισμού και ένα ειδικό καθαριστικό πανάκι. Και εδώ προτιμήστε μια επώνυμη μάρκα, ένα υγρό η πανάκι κακής ποιότητα μπορεί να αποβεί καταστροφικό για τον εξοπλισμό.


6. Μπλούζα

Μια πολύ καλή ιδέα είναι να αγόρασε μια μπλούζα που έχει τυπωμένη μια στάμπα. Η μπλούζα μπορεί να περιέχει ίσως κάποια ατάκα (Οι ατάκες που εκνευρίζουν κάθε φωτογράφο!), μια φωτογραφική μηχανή ή ό,τι άλλο μπορείτε να σκεφτείτε που να έχει σχέση με τη φωτογραφία.

 

7. Βιβλία φωτογραφίας

Μέσα στις επιλογές πρέπει να υπάρχουν και τα βιβλία. Μπορείς να επιλέξεις ανάμεσα σε βιβλία με αφιερώματα σε μεγάλους φωτογράφους, βιβλία φωτογράφων, tutorials η κάποιο για τις τεχνικές της φωτογραφίας.

Δείτε επίσης: Tο Βιβλίο της Ψηφιακής Φωτογραφίας


8. Φίλτρα φακών

Στην αγορά κυκλοφορούν πολλά είδη φίλτρων όπως UV, ND κλπ. Εάν ασχολείται με τη φωτογραφία τοπίου τότε σίγουρα ένα φίλτρο ND ή Polarizer θα του φανεί πολύ χρήσιμο.

Δείτε επίσης: Βοηθούν τελικά τα UV φίλτρα;

 

9. Προγράμματα επεξεργασίας

Πλέον απαραίτητο εργαλείο για κάθε φωτογράφο που ασχολείται με τη ψηφιακή φωτογραφία είναι τα προγράμματα επεξεργασίας. Οι επιλογές (ευτυχώς για σας) δεν είναι πολλές. Μπορείτε να δείτε για Photoshop, Lightroom, DxO Optics Pro και ACDSee Ultimate.


10. Εξωτερικός δίσκος

Ένας εξωτερικός σκληρός δίσκος είναι χρήσιμος σε όλους. Είτε είναι ερασιτέχνης, είτε επαγγελματίας, ένας δίσκος θα χρησιμοποιηθεί και θα εκτιμηθεί πολύ. Πλέον υπάρχουν εξωτερικοί δίσκοι που διαθέτουν WiFi ή υποδοχή για κάρτες μνήμης, για να κάνεις backup της φωτογραφίες που έβγαλες εκείνη τη στιγμή.

Δείτε επίσης: Απλοί τρόποι για να διατηρήσετε τα αρχεία σας ασφαλή