Σήμερα θα δοκιμάσουμε και θα σας παρουσιάσουμε ένα έξυπνο φωτογραφικό "gadget" που έρχεται με σκοπό να μας βοηθήσει να βγάζουμε ευκολότερα καλύτερες High Speed φωτογραφίες, τοπία με κεραυνούς, time lapse, φωτογραφίες HDR, καθώς και να προσθέσει διάφορες λειτουργίες που τυχόν δεν υποστηρίζει η μηχανή μας. Το όνομα αυτού: MIOPS Smart Trigger.

Πρωτού προχωρήσουμε αναλυτικά στο τι κάνει, πώς δουλεύει, αν δουλεύει καλά και να δούμε φωτογραφίες με αυτό, ας ρίξουμε μια γρήγορη ματιά στη συσκευασία, καθώς και το ίδιο το Smart Trigger:

 

 

Το MIOPS Smart Trigger έρχεται σε μια σκληρή συσκευασία που θυμίζει τα κουτιά των κινητών Samsung σε μέγεθος και μορφή. Είναι αρκετά καλά συσκευασμένο και δεν υπάρχει περίπτωση να πάθει κάτι κατά την μεταφορά του προς το κατάστημα ή τα χέρια μας (αποκλείοντας την περίπτωση να πατήσει νταλίκα την συσκευασία φυσικά!). Στο πίσω μέρος τής συσκευασίας ο κατασκευαστής επέλεξε να μας εξηγήσει μερικές από τις δυνατότητές του trigger, ενώ στο πλάι μάς διαβεβαιώνει πως είναι συμβατό με τις περισσότερες φωτογραφικές μηχανές και τα περισσότερα φλας του εμπορίου. Όλα καλά! Να αναφέρουμε εν συντομία τα περιεχόμενα της συσκευασίας:

  • Ένα MIOPS Smart Trigger (προφανώς!)
  • Μια επαναφορτιζόμενη μπαταρία Ιόντων Λιθίου, BL-5C 3.7V 1020mAh 3.6Wh
  • Ένα USB καλώδιο που χρησιμοποιείται για τη φόρτιση της μπαταρίας, καθώς και για την αναβάθμιση του λογισμικού (firmware) του Smart Trigger
  • Ένα καλώδιο της επιλογής σας για τη σύνδεση του MIOPS Smart Trigger με την κάμερά σας (μπαίνει στην θέση του Cable Release/Shutter)
  • Ένα καλώδιο για την σύνδεση με την είσοδο PC Sync του φλας μας (σε αρκετές περιπτώσεις είναι προτιμότερο να χρησιμοποιούμε Long Exposure στην κάμερα, και το trigger να χρησιμοποιείται για την ενεργοποίηση του speedlight μας, το οποίο και θα φωτίσει στιγμιαία τη σκηνή για να βγάλουμε τη λήψη μας)

Αν θέλουμε καλώδια για διάφορες κάμερες, μπορούμε να τα παραγγείλουμε χωριστά, από το site της MIOPS σε λογικές τιμές!

 

 

Το MIOPS Smart Trigger είναι κατασκευασμένο από πλαστικό, η ανθεκτικότητα του οποίου φαίνεται πως είναι αρκετά καλή. Καμία πτώση δεν θα το... πτοήσει, εκτός από πτώση μέσα σε νερό ή κάποιο υγρό μιας και δυστυχώς το Smart Trigger δεν είναι αδιάβροχο. Αν το χρησιμοποιήσετε σε σκηνικό που μπορεί να βραχεί, καλό θα ήταν να το προστατεύατε κλείνοντάς το σε κάποια αδιάβροχη θήκη / συσκευασία.

Η συσκευή διαθέτει συνολικά 7 κουμπιά μέσω των οποίων μπορείτε να ελέγξετε όλες τις λειτουργίες που προσφέρει. Επιπροσθέτως, η συσκευή δύναται να ελεγχθεί και από το κινητό μας με την χρήση σύνδεσης Bluetooth που γίνεται πολύ εύκολα μέσω της εφαρμογής της MIOPS, η οποία έχει ένα αρκετά απλοϊκό και συνάμα εύχρηστο interface που μας επιτρέπει να αλλάζουμε modes και ρυθμίσεις πολύ εύκολα. Μοναδικός προβληματισμός μου όσον αφορά την ίδια την συσκευή είναι το πόσο μικρά και κοντά μεταξύ τους είναι τα δύο κεντρικά κουμπιά (Set και OK / Start). Οι υποδοχές για τη σύνδεση των αξεσουάρ / κάμερας / φλας μας στο πλάι καλύπτονται από ένα λαστιχένιο πορτοκαλί κάλυμμα.

Η οθόνη του MIOPS Smart Trigger είναι ευανάγνωστη και επαρκής σε μέγεθος, αλλά δεν διεκδικεί τα πρωτεία σε χρώματα και ποιότητα εικόνας προφανώς (ούτε θα έπρεπε να σας απασχολεί αυτό, άλλωστε η προτεινόμενη μέθοδος χρήσης είναι η ασύρματη ρύθμιση της συσκευής μέσω του κινητού μας). Στην πίσω πλευρά του trigger βρίσκουμε το κάλυμμα της μπαταρίας, ένα cold shoe mount* για να "κουμπώσουμε" το trigger πάνω στην κάμερά μας, και μια κλασική τρύπα UNC 1/4"-20 για την τοποθέτηση του trigger σε τρίποδο / light stand σε περίπτωση που θέλουμε να το βάλουμε κοντά στο θέμα που φωτογραφίζουμε (όπου συναντάμε ένα μικρο-πρόβλημα, καθώς τα καλώδια που συνοδεύουν την συσκευή είναι κοντά, μπορούμε όμως να τα επεκτείνουμε εύκολα).

Στην μπροστινή επάνω πλευρά του trigger έχουμε τον δέκτη Laser ακτίνων (Laser receiver), ενώ στην κάτω δεν έχουμε τίποτα. Τέλος, στην αριστερή πλευρά βρίσκουμε καλυμμένες από λαστιχένιο κάλυμμα τις θύρες σύνδεσης.

Αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε τις λειτουργίες "Shutter release" του MIOPS Smart Trigger όπως π.χ. το Timelapse, το Lightning detection, το HDR, κλπ συνδέουμε την κάμερά μας με το trigger χρησιμοποιώντας το κατάλληλο καλώδιο σύνδεσής του με την θέση Cable Release / Shutter της μηχανής μας (χρησιμοποιώντας την αντίστοιχη θύρα με το εικονιδιάκι κάμερας στο MIOPS).

Αν θέλουμε να κάνουμε "trigger" το flash μας μέσω του MIOPS, τότε συνδέουμε μόνο το φλας με το MIOPS χρησιμοποιώντας τη σύνδεση στο trigger με το σηματάκι του κεραυνού (flash). Το βύσμα "Ext." χρησιμοποιείται για εξωτερικό αισθητήρα δικής μας κατασκευής / πατέντας (π.χ. για να συνδέσουμε έναν αισθητήρα θερμοκρασίας που αυτός να ορίζει πότε θα κάνει λήψη το trigger), ενώ η σύνδεση USB χρησιμοποιείται για τη φόρτιση της μπαταρίας, καθώς και την διαδικασία αναβάθμισης του firmware.

*cold shoe mount: ως Cold Shoe mount ορίζουμε τη συσκευή που έχει το γνωστό σχήμα για να μπαίνει στο Hot Shoe μιας φωτογραφικής μηχανής, με την διαφορά ότι το Cold Shoe mount είναι απλά το πλαστικό, δίχως κάποια ηλεκτρική σύνδεση και παρέχεται απλά για να στηρίζεται στη μηχανή το εξάρτημα, δίχως να έχει κάποια περαιτέρω χρήση μέσω του Hot Shoe mount

 

Ας δούμε εν συντομία τα φυσικά χαρακτηριστικά του MIOPS Smart Trigger:

  • Βάρος: κάτι λιγότερο από 128g
  • Διαστάσεις: 6.1cm x 9.8cm x 1.8cm (πλάτος x ύψος x βάθος)
  • Οθόνη: 1.38" (διαγώνιος) - αναλογία 1:1 (τετράγωνη) - 2.7cm x 2.7cm
  • Τρύπα στήριξης σε τρίποδο
  • Μπαταρία: Τύπος BL-5C 3.7V 3.6Wh (διάρκεια στην συσκευή... δεν μας λένε, αλλά αυτό που ξέρω είναι πως ούτε στην πιο μεγάλη σε διάρκεια "συνεδρία" μου με το trigger δεν έμεινε από μπαταρία, οπότε όλα καλά!)
  • Αντοχή: καλή δομή, δυστυχώς όμως δεν είναι αδιάβροχο

 

Πώς λειτουργεί; Τι μπορώ να κάνω με τις διάφορες επιλογές που προσφέρει;

Η χρήση του MIOPS Smart Trigger μπορεί να γίνει είτε πλήρως αυτόνομα, είτε με τη βοήθεια του κινητού μας (υποστηρίζονται όλα τα κινητά και tablet με Android και iOS). Προσωπικά, προτιμώ την χρήση του μέσω ελέγχου από το κινητό γιατί είναι πολύ πιο γρήγορη, πιο εύκολη και ταυτόχρονα δεν χρειάζεται να πηγαινοέρχομαι μεταξύ θέσης κάμερας και trigger. Για να συνδέσουμε το κινητό μας με το Smart Trigger, απλά κατεβάζουμε στο κινητό μας την εφαρμογή "MIOPS Smart", ενεργοποιούμε το Bluetooth στο κινητό μας, και με το trigger ανοιχτό ανοίγουμε την εφαρμογή και εκεί απλώς διαλέγουμε με ένα άγγιγμα το MIOPS Smart Trigger μας όπως εμφανίζεται στην παρακάτω φωτογραφία:

 

 

Πέραν τού ότι είναι πιο εύκολο και πιο γρήγορο να το χειριζόμαστε από το κινητό μας, με αυτή την μέθοδο έχουμε και κάποιες εξτρά λειτουργίες που δεν υποστηρίζονται δίχως τη χρήση του κινητού. Ας δούμε όμως πρώτα, περιληπτικά μία μία, τις λειτουργίες του:

- Lightning mode: Συνδέοντας το Trigger στη θύρα του ενσύρματου κλείστρου (cable Shutter Release) και με τη βοήθεια της ρύθμισης "Ευαισθησίας" στο Trigger, μπορούμε να έχουμε πλέον αυτόματη καταγραφή φωτογραφιών όταν χτυπάει κάποιος κεραυνός. Στην παρούσα λειτουργία το MIOPS Smart Trigger ανοίγει το κλείστρο μας όταν εντοπίσει ξαφνική αλλαγή στο φωτισμό του κάδρου μας, κάτι που συμβαίνει όταν χτυπάει κάποιος κεραυνός. Προφανώς η λειτουργία αυτή μπορεί να φανεί χρήσιμη και για άλλες καταστάσεις πέρα από τη λήψη φωτογραφιών με κεραυνούς. Μπορούμε να τη συνδυάσουμε π.χ. με κάποια λάμπα με φωτοκύτταρο και την κάμερα έτοιμη σε θέση στον κήπο μας για να πιάσουμε π.χ. κάποιο νυκτόβιο ζώο. Για καλύτερα αποτελέσματα, ρυθμίζετε την κάμερά σας με ταχύτητα κλείστρου μεταξύ 10 - 30 δευτερολέπτων, ώστε να καταγράψετε πέραν από 1 κεραυνό κάθε φορά.

Sound mode: Στη λειτουργία Sound Mode το trigger μας ενεργοποιεί το φλας ή το κλείστρο της μηχανής μας μόλις ανιχνεύσει κάποιον ήχο με το ενσωματωμένο του μικρόφωνο. Στην οθόνη του κινητού μας ή του ίδιου του Smart Trigger έχουμε τη δυνατότητα να ρυθμίσουμε την "Ευαισθησία" του στον ήχο (από ποια ένταση ήχου και έπειτα να ανοίγει το κλείστρο / φλας) και την "Καθυστέρηση" από τν στιγμή που πιάνει τον ήχο και τη στιγμή που ενεργοποιεί το κλείστρο / φλας.

Παίζοντας με τον χρόνο καθυστέρησης μπορούμε να διαφοροποιήσουμε το αποτέλεσμα της λήψης μας. Στις δικές μας λήψεις (που θα δείτε παρακάτω) με τον λαμπτήρα που σπάγαμε με BB Gun, αλλάζοντας το delay από 0ms σε 1ms, μας επέτρεπε να πιάνουμε είτε περισσότερα κομμάτια της λάμπας στον αέρα, είτε λιγότερα κομμάτια αλλά "φλόγα" στο κέντρο του λαμπτήρα. Αλλάζοντας την απόσταση του BB Gun μας με την λάμπα και το κατάλληλο delay μπορέσαμε να πιάσουμε και την σφαίρα του BB Gun στον αέρα σχεδόν όταν ερχόταν σε επαφή με την λάμπα. Αυτή η ρύθμιση μας επιτρέπει να πιάσουμε αρκετά δύσκολα καρέ, που διαφορετικά είναι σχεδόν αδύνατον να βγουν. Όσο για τα θέματα που μπορούμε να τραβήξουμε με την ρύθμιση "Ήχου"; Άπειρα! Μπαλόνια νερού που σκάνε, σταγόνες που σκάνε, λάμπες, εύθραυστα αντικείμενα να σπάνε, κλπ.

- Laser mode: Αγοράζοντας ένα απλό δείκτη λέιζερ (laser pointer) τον τοποθετούμε μεταξύ του θέματός μας και του Trigger στοχεύοντας να ρίχνει στον δέκτη λέιζερ του trigger. Όταν κάποιο αντικείμενο μπει στην πορεία της ακτίνας, αυτομάτως το MIOPS Smart Trigger ενεργοποιεί είτε το κλείστρο της μηχανής μας είτε το φλας μας κι έτσι βγαίνει η επιθυμητή φωτογραφία. Σαν επιλογές σε αυτή τη λειτουργία έχουμε τη ρύθμιση του αριθμού των καρέ που θέλουμε να τραβήξει το Trigger, καθώς και την καθυστέρηση από τη στιγμή που "διακόπτεται" η πορεία της ακτίνας προς τον σένσορα του trigger.

- Time Lapse mode: Σε περίπτωση που η κάμερά μας έχει ήδη Time Lapse mode, το MIOPS Smart Trigger έρχεται να διαφοροποιήσει την κατάσταση χάρη στη δυνατότητα να ρυθμίσουμε άπειρο αριθμό φωτογραφιών (π.χ. οι Nikon σταματάνε στα 999 καρέ με το δικό τους ενσωματωμένο intervalometer), καθώς και στο ότι μπορούμε να καθορίσουμε πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα λήψης (έως και κάμποσες ημέρες, με την MIOPS να υποστηρίζει πως με μια μπαταρία το trigger της μπορεί να λειτουργήσει για 4+ ημέρες).

Για όσες κάμερες δεν έχουν ενσωματωμένη λειτουργία Time Lapse (όπως π.χ. η σειρά D3xxx της Nikon) το MIOPS Smart Trigger λειτουργεί σαν ένα καλό εξωτερικό intervalometer (τα αντίστοιχα κοστίζουν από 40+ εώς και 100€), το οποίο πέραν από intervalometer προσφέρει και ένα κάρο παραπάνω δυνατότητες.

- HDR mode: Tο MIOPS Smart Trigger μας δίνει τη δυνατότητα να τραβήξουμε τις εκθέσεις για να κάνουμε HDR ανεξάρτητα από το αν το υποστηρίζει ή όχι η φωτογραφική μας μηχανή (πάλι απουσιάζουν κάποιες χρήσιμες ή μη δυνατότητες από τα "εισαγωγικά" μοντέλα των κατασκευαστών). Πώς το επιτυγχάνουμε αυτό; Συνδέουμε το MIOPS Smart Trigger με την μηχανή μας μέσω του καλωδίου Shutter Release, γυρνάμε το Mode της μηχανής μας σε Manual, ρυθμίζουμε την έκθεσή μας σωστά για το "ουδέτερο" καρέ (κεντρική ένδειξη στο φωτόμετρο της μηχανής μας με την φωτομετρική μέθοδο "Matrix" [στις Canon αναφέρεται ως Evaluative Metering, στις Panasonic ως Multi-zone Metering, κλπ]), δηλαδή ορίζουμε το ISO, το διάφραγμα και βρίσκουμε την ταχύτητα κλείστρου που μας δίνει την "nominal" έκθεση, αφού συγκρατήσουμε τον χρόνο έκθεσης που μας δείχνει το φωτόμετρο γυρνάμε την ταχύτητα έκθεσης της μηχανής στο Bulb, και ορίζουμε την τιμή τής "κανονικής" έκθεσης στην επιλογή "Center" του MIOPS. Έπειτα, στη ρύθμιση "Frame" διαλέγουμε πόσα καρέ θέλουμε να τραβήξει για το HDR / Blending μας, και στην επιλογή "EV (+-)" διαλέγουμε τα βήματα με τα οποία θα διαφοροποιήσει την κάθε έκθεση. Όταν είμαστε έτοιμοι πατάμε το "Play" (ΟΚ) στο Trigger και είμαστε έτοιμοι!

- Cable Release (Shutter) modes: Οι δυνατότητες αυτές λειτουργούν μόνο αν χρησιμοποιούμε το κινητό μας για τον έλεγχο του Smart Trigger. Συνδέοντας πάντα το MIOPS Smart Trigger με την κάμερά μας μέσω του καλωδίου "Cable Release", στην παρούσα λειτουργία μάς δίνει διάφορες δυνατότητες σαν να πρόκειται για ένα σύνθετο "Cable Release". Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το απλό "Cable Release" mode όπου το MIOPS θα τραβάει μια φωτογραφία κάθε φορά που θα πατάμε το κουμπί στην οθόνη του κινητού μας. Η λειτουργία "Press & Hold" μας επιτρέπει, σε συνδυασμό με την ρύθμιση "Bulb", να τραβάμε μακρές εκθέσεις πατώντας και κρατώντας το δάχτυλό μας πάνω στην οθόνη του κινητού μας. Για πολύ μεγάλες εκθέσεις, όπου και προφανώς το να κρατάμε το χέρι μας κολλημένο στην οθόνη του κινητού μας για 2+ συνεχόμενα λεπτά δεν είναι και η... καλύτερη ιδέα, υπάρχει η λειτουργία "Press & Lock" όπου στο πρώτο μας πάτημα στην οθόνη ανοίγει το κλείστρο μας, και στο δεύτερο πάτημα κλείνει το κλείστρο. Τέλος, η λειτουργία "Timed Release" μας επιτρέπει να ορίσουμε τον συνολικό χρόνο της έκθεσης και με ένα πάτημα του δάκτυλου μας πραγματοποιείται το επιθυμητό long exposure μας.

- DIY Mode: Για όσους δεν το γνωρίζουν ήδη, DIY είναι η αγγλική συντομογραφία του "Κάνε Το Μόνος σου" (Do It Yourself). Το mode αυτό μάς επιτρέπει να χρησιμοποιήσουμε κάποιον δικό μας εξωτερικό σένσορα για τον αυτόματο έλεγχο του κλείστρου ή του φλας μας μέσω του MIOPS Smart Trigger. Σε αυτή τη λειτουργία, πέραν από τις κλασικές ρυθμίσεις για την "Ευαισθησία" και την "Καθυστέρηση", έχουμε και τν ρύθμιση "Sensor Mode" όπου ορίζουμε ποιά "συνθήκη" θα ενεργοποιεί το κλείστρο / φλας. Μπορούμε να το βάλουμε να ενεργοποιείται όταν αλλάζει η τάση, ή συγκεκριμένα όταν ανεβαίνει ή κατεβαίνει κάτω από συγκεκριμένο όριο (threshold).

Τέλος, εφόσον το επιθυμούμε υπάρχει ένα ακόμα έξτρα κομμάτι, που μπορεί επί της ουσίας να παρακάμψει το MIOPS Smart Trigger (χάνοντας κάποιες δυνατότητες δυστυχώς) και να χρησιμοποιήσουμε το κινητό μας στην θέση του Smart Trigger (δηλαδή χρησιμοποιούμε το app της MIOPS στο κινητό μαζί με το MIOPS Mobile Dongle που συνδέει το κινητό με το κλείστρο της μηχανής, και έπειτα χρησιμοποιούμε το κινητό μας και το μικρόφωνό του π.χ. για την ενεργοποίηση του κλείστρου όταν ακουστεί κάποιος ήχος, κλπ). Προσωπικά, την περίπτωση αυτή θα την κρατούσα σαν "backup" σε περίπτωση που κάτι πάθει το MIOPS μου ή μείνω από μπαταρία (δύσκολο, αλλά ακόμη και να έμενα, οι μπαταρίες που κάνουν για το MIOPS βρίσκονται εύκολα και είναι φθηνές, οπότε...)

 

Ας δούμε τώρα μερικές φωτογραφίες και Time Lapse που τράβηξα με την βοήθεια του MIOPS Smart Trigger:

κάντε κλικ στις εικόνες για να τις δείτε σε μεγαλύτερη ανάλυση

Λήψη με το "Sound Mode", λαμπτήρας που σπάει με χτύπημα "σφαίρας" από BB Gun, φωτισμός με 2 flash αριστερά και δεξιά του κάδρου, κάμερα σε Bulb Mode, σύνδεση του MIOPS στο PC Sync του Flash Trigger μου.

 

Η παραμόρφωση στο μπαλόνι... Chuck Norris που άντεξε το χτύπημα του BB Gun χωρίς να σκάσει, κάμερα σε Bulb mode, το Trigger πλάι του μπαλονιού σε Laser Mode με την ακτίνα ακριβώς ξυστά στο πίσω μέρος του μπαλονιού.

 

από το BB Gun μπορεί να την γλύτωσε, δεν γλύτωσε από την γροθιά μου με μια πινέζα! Bulb mode στην κάμερα, Sound Mode στο trigger με delay 1ms και το trigger συνδεδεμένο στο PC Sync του φλας

 

μετά το μπαλόνι ήταν η σειρά του νερού σε ένα ποτήρι να δοκιμαστεί κόντρα στο BB Gun μου... η πλαστική σφαίρα του BB Gun όπως αυτή ταξιδεύει μέσα στο νερό, bulb mode camera, sound mode με delay 2ms και σύνδεση με το flash.

 

Φωτογραφία από τα Μετέωρα σε εκτέλεση HDR. HDR Mode, 3 εκθέσεις με 1eV step, bulb mode στην κάμερα, ISO 100, f/5.6, σύνδεση στο Cable Release port.

 

Long Exposure μεγάλης διάρκειας (4 λεπτά) με την βοήθεια του "Timed Release", bulb mode στην κάμερα, ISO 100, f/4, σύνδεση στο Cable Release port.

 

Time Lapse στο φαράγγι του Βίκου, 2sec interval between frames

 

Συμπεράσματα

Αρχικά θα ήθελα να ευχαριστήσω την MIOPS για την παροχή του εν λόγω δείγματος (όχι, μην σας μπαίνουν πονηρές ιδέες, στα review μου πάντα εκφέρω την απόλυτα ειλικρινή μου άποψη, δεν αφήνω τίποτα και κανέναν να με επηρεάσει στην κριτική μου) και να τους συγχαρώ για ένα πραγματικά άρτιο προϊόν. Καθ' όλη την διάρκεια των δοκιμών μου δεν υπήρξε στιγμή που το MIOPS Smart Trigger δεν λειτούργησε σωστά και ακριβώς όπως περιγράφει στο documentation του. Αν μπορούσα να διορθώσω κάτι θα ήταν να το κάνω αδιάβροχο.

Όσον αφορά την τιμή του, αυτή ανέρχεται στα ~193€ (με τα μεταφορικά για Ελλάδα δωρεάν). Αρκετά καλή τιμή κατά την γνώμη μου για αυτά που προσφέρει. Αν σκεφτείτε πως εμείς οι φωτογράφοι πληρώνουμε καμιά φορά τρελά ποσά για... αρκετά απλά πράγματα, η τιμή αυτή για ένα μηχάνημα με πολλές δυνατότητες και χρήσεις δεν φαντάζει μεγάλη. Αν μπορούσα θα το στρογγύλευα στα 150€ βεβαίως.

 

Συνοψίζοντας, να αναφέρω σύντομα τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματά του:

Πλεονεκτήματα

  • Σταθερό και αξιόπιστο κάθε φορά
  • Πολλές δυνατότητες (ειδικά για αυτούς με εισαγωγικό μοντέλο φωτογραφικής μηχανής)
  • Υποστήριξη σχεδόν όλων των φωτογραφικών μηχανών και φλας/triggers
  • Σταθερή και εύκολη στη χρήση εφαρμογή για κινητά και tablet.

Μειονεκτήματα

  • Δεν είναι αδιάβροχο, δεν ψοφάει με μια σταγόνα, αλλά το να πέσει μέσα σε γυάλα δεν συνιστάται
  • Τα κουμπιά "Play" (Set / OK) και "Back" είναι κοντά μεταξύ τους και θα προβληματίσουν αυτούς που έχουν χοντρά δάκτυλα
  • Σε περίπτωση που θέλουμε να βάλουμε μακριά από την κάμερα / φλας μας το Trigger τα καλώδια που παρέχονται με το trigger είναι κοντά και θα χρειαστεί να τα επεκτείνουμε

 

Προσωπικά, ευχαριστήθηκα κάθε φωτογράφιση που έκανα με το MIOPS Smart Trigger και δεν έχω τον παραμικρό ενδοιασμό να το προτείνω σε οποιονδήποτε άλλο φωτογράφο θέλει να κάνει High Speed photography ή θέλει να προσθέσει τις ελλείπουσες από τη μηχανή του λειτουργίες.

Τα λέμε σύντομα με το επόμενο review / άρθρο μας!

 

Bill Peppas loves Litchi!