Θέλεις να μάθεις να τραβάς καλύτερες φωτογραφίες, αλλά δεν ξέρεις πώς να ξεκινήσεις; Αυτό το άρθρο ίσως σε βοηθήσει!

Υπάρχουν πραγματικά πολλοί και διαφορετικοί τρόποι για να μάθει κανείς φωτογραφία. Άλλες φορές χρειάζεται να δαπανήσεις ένα μικρό ποσό χρημάτων, άλλες μεγαλύτερο και άλλες καθόλου! Πάμε να ξεκινήσουμε:

 

1. Μπες σε κάποια σχολή φωτογραφίας

Αναμενόμενο, έτσι; Πράγματι! Ίσως είναι ένας από τους πιο κλασσικούς τρόπους που ακολουθεί κάποιος νέος όταν αποφασίζει πως θέλει να μάθει φωτογραφία. Είτε ιδιωτικές σχολές, είτε δημόσιες, φρόντισε να μελετήσεις καλά το πώς θα σε οπλίσουν με τα εφόδια που θέλεις. Ψάξε στο Internet, ρώτησε τελειόφοιτους, κάνε έρευνα για τα μαθήματα ή ακόμη καλύτερα επισκέψου και απευθύνσου στην ίδια τη σχολή ή το ίδρυμα.

 

2. Ξεκίνα ένα workshop

Το καλό με τα workshops είναι πως θα σου δώσουν στοχευμένη γνώση. Επίλεξε workshops εστιασμένα στο είδος φωτογραφίας το οποίο θέλεις να ακολουθήσεις. Έτσι, θα γλυτώσεις τις "περιττές" ώρες θεωρίας ή πράξης γύρω από θέματα και είδη φωτογραφίας που βαριέσαι. Αν και σίγουρα από τα πάντα έχεις να μάθεις κάτι! 

 

3. Παρακολούθησε online μαθήματα

Για αυτούς που δεν έχουν πολύ χρόνο ή δεν είναι σίγουροι ακόμη αν μπορούν ή θέλουν να τον διαθέσουν, τα online μαθήματα ίσως είναι η λύση. Μπορείς να τα παρακολουθείς οποιαδήποτε ώρα τής ημέρας, να στέλνεις feedback με τις ερωτήσεις σου, να κάνεις pause ή να ακούς ξανά και ξανά το ίδιο μάθημα, και όλες αυτές τις ευκολίες που προσφέρει το internet. Για σκέψου το!

 

4. Δες άπειρα YouTube videos

Και μιας που πιάσαμε το internet, το YouTube κάποιοι λένε πως είναι μόρφωση. Με εκατομμύρια Video-Tutorials, "How-To" και βίντεο εκμάθησης, μπορεί πολύ εύκολα κανείς, με λίγα μόνο clicks να βρει απάντηση σε οτιδήποτε ψάχνει! Άραγε το εκμεταλλευόμαστε στο 100%; 

 

5. Διάβασε άρθρα

Το ίδιο ισχύει και για τον γραπτό-online κόσμο. Το internet είναι γεμάτο από ιστοσελίδες με εκπαιδευτικό χαρακτήρα, ομάδες και forums γύρω από συγκεκριμένα αντικείμενα. Η φωτογραφία δεν αποτελεί εξαίρεση! Δύο click μακριά από αυτό το άρθρο θα βρεις δεκάδες εκπαιδευτικά φωτογραφικά άρθρα!

 

 

6. Πάρε μέρος σε διαγωνισμούς φωτογραφίας

Το να παίρνεις μέρος σε διαγωνισμούς φωτογραφίας σίγουρα σε βοηθάει να μάθεις φωτογραφία. Από την αρχή της διαδικασίας, τη στιγμή που ξεκινάς την αναζήτηση ενός καλού θέματος για να φωτογραφίσεις, μέχρι και το τέλος του διαγωνισμού που συγκρίνεις τις λήψεις σου με άλλες παρόμοιες του ίδιου είδους. Εκεί καταλαβαίνεις τι έκανες σωστά, τι έκανες λάθος, αλλά και τι χρειάζεται να βελτιώσεις την επόμενη φορά.

 

7. Δες φωτογραφίες ξανά και ξανά

"Όσες περισσότερες φωτογραφίες βλέπεις, τόσο καλύτερος φωτογράφος γίνεσαι", είχε πει κάποτε ο Robert Mapplethorpe. Γραφτείτε σε online φωτογραφικές κοινότητες όπως το Photo Contest και δείτε πολλές - πολλές φωτογραφίες! Μην περιοριστείτε όμως μόνο στην οθόνη του υπολογιστή ή του smartphone σας. Επισκεφθείτε φωτογραφικές εκθέσεις ή γκαλερί!


8. Γίνε μέλος σε κάποια τοπική φωτογραφική ομάδα

Σε κάθε πόλη, ακόμη και σε πολλές γειτονιές, υπάρχουν φωτογραφικές ομάδες ή σύλλογοι. Γίνε μέλος σε αυτές και μπορεί να είναι το κίνητρο που έψαχνες για να ξεκινήσεις να ασχοληθείς λίγο περισσότερο. 

 

9. Μάθε φωτογραφίζοντας

Ο τελευταίος και ο πιο "παραδοσιακός" τρόπος για πολλούς, είναι ο "ψάξου μόνος σου"! Φωτογράφισε ξανά και ξανά μέχρι να πάρεις το αποτέλεσμα που επιθυμείς. Πειραματίσου και προσπάθησε ξανά με διαφορετικό τρόπο. Ο μόνος σίγουρος τρόπος για βελτίωση και εξέλιξη ...είναι η εξάσκηση!

 

Δεν ξέρω αν βοήθησα ή αν ξέχασα κάτι. Πείτε μου στα σχόλια!