Η DJI εδώ και λίγες μέρες ανακοίνωσε το event με όνομα See The Bigger Picture, στο οποίο παρουσίασε δύο καινούρια drone το Mavic 2 Pro και το Mavic 2 Zoom.

Συγκεκριμένα στην Pro έκδοση συναντάται κάτι αρκετά πρωτοποριακό για drone και αυτό είναι το γεγονός ότι φέρει κάμερα Hasselblad. Πρόκειται για τη Hasselblad L1D-20c με αισθητήρα 20 MP 1” CMOS Sensor. Ακόμη, μπορεί να καταγράψει βίντεο σε 10-bit Dlog-M Color Profile και υποστηρίζει και την καταγραφή σε HDR video. Επιπλέον, κάτι καινούριο που συναντάται σε consumer drone της DJI είναι η αλλαγή του διαφράγματος που μπορεί να πάρει τιμές από f2.8 μέχρι f11. Τέλος, οι τιμές του ISO για βίντεο είναι 100-6400 και για φωτογραφία 100-12800.

H zoom έκδοση ενσωματώνει και αυτή κάτι καινούριο για drone αυτής της κατηγορίας, καθώς έχει φακό 24-48mm. Η κάμερα που έχει είναι η αναβαθμισμένη έκδοση του Mavic Pro δηλαδή 1/2.3-inch 12-megapixel sensor αλλά με 2x οπτικό zoom και 4x ψηφιακό zoom. Μπορεί να καταγράψει βίντεο όπως η Pro έκδοση στα 100 bitrate.

 

 

Η εταιρεία έχει εισάγει αρκετές νέες τεχνολογίες που θα κάνουν την εμπειρία χρήσης πιο εύκολη και το αποτέλεσμα πιο επαγγελματικό. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μόνη διαφορά που έχουν τα δύο drone αφορά την κάμερα και όχι τις δυνατότητες πτήσεις ή τα τεχνικά χαρακτηριστικά του αεροσκάφους.

Μια νέα λειτουργία είναι το hyper lapse στο οποίο ο χρήστης θα βρει 4 ρυθμίσεις ώστε να το προσαρμόσει στις ανάγκες του για να πετύχει το αποτέλεσμα που θέλει. Η 1η ρύθμιση ονομάζεται Free και ο χειριστής μπορεί να πετάξει το drone χωρίς να έχει ορίσει ένα κεντρικό θέμα. Την 2η, η DJI την ονομάζει Circle και το Mavic 2 κινείται περιμετρικά από το θέμα που ορίζεται. Η 3η λέγεται CourseLock και το drone πλησιάζει στο κεντρικό θέμα που έχει επιλεχθεί. Στην 4η και τελευταία, την WayPoint, μπορεί ο χρήστης να ορίσει με σημεία του χάρτη τη διαδρομή που θα πραγματοποιήσει με το χρονικό διάστημα που επιθυμεί. Το εντυπωσιακό όμως είναι πως το drone μπορεί ξεκινήσει το hyper lapse μέρα και να το συνεχίσει νύχτα, δηλαδή αφού έχει προσγειωθεί και απογειωθεί ξανά! 

 

 

Με τα συγκεκριμένα drones, ακόμη και οι αρχάριοι δίχως προηγούμενη εμπειρία, θα μπορούν να έχουν επαγγελματικά αποτελέσματα και αυτό οφείλεται στα QuickShots τα οποία είναι διάφορα προγράμματα πτήσης για βίντεο αλλά και φωτογραφίες. Κάποια από αυτά προϋπήρχαν και στο Mavic Pro και Mavic Air και έχουν αναβαθμιστεί. Το Point of Interest 2.0 είναι ένα από αυτά το οποίο κάνει κυκλική περιστροφή γύρω από το κεντρικό θέμα. Το Asteroid μπορεί μέσω ψηφιακής επεξεργασίας, που γίνεται εκείνη τη στιγμή, να δημιουργεί μέσω της εικόνας που βλέπει ένα μικρό κόσμο (little word). Επίσης, το Boomerang πραγματοποιεί πτήση, σαν αυτή που κάνει το γνωστό σε όλους μας boomerang, με άξονα το θέμα του βίντεο. Τέλος, ο χρήστης μπορεί να ορίσει στον χάρτη μία διαδρομή που θα κάνει το drone αλλά και το σημείο στο οποίο θα είναι στραμμένη η κάμερα και ονομάζεται Waypoint 2.0.

Αξίζει να σημειωθεί πως υπάρχει ένα QuickShot το οποίο το διαθέτει μόνο το Mavic 2 Zoom, είναι το Dolly Zoom. Στην συγκεκριμένει λειτουργία το drone μπορεί να κινείται είτε προς τα πίσω είτε προς τα μπροστά και ταυτόχρονα η κάμερα να κάνει zoom in ή zoom out αντίστοιχα, αλλάζοντας μόνο το backround και όχι το μέγεθος του κεντρικού θέματος.

 

 

Στα καινούρια drones θα βρούμε το αναβαθμισμένο ActiveTrack 2.0 στο οποίο έχουν προστεθεί 4 λειτουργίες. Η 1η λειτουργία έχει ονομαστεί Precise Recognition και καταγράφει σφαιρικά το θέμα και όχι μόνο από μία οπτική. Στη 2η, με ονομασία Trajectory Prediction, μπορεί να ακολουθήσει ένα αντικείμενο και αν αυτό χαθεί, για χρονικό διάστημα μέχρι τριών δευτερολέπτων, από άλλα στοιχεία που θα εμφανιστούν στο πλάνο, όπως ένας λόφος, συνεχίζει να το ακολουθεί αναγνωρίζοντας την κίνηση που έχει κάνει όταν δεν υπάρχει στο οπτικό πεδίο της κάμερας. Η 3η απευθύνεται κυρίως σε αυτούς που ασχολούνται με τον μηχανοκίνητο αθλητισμό αλλά και γενικότερα με τον αθλητισμό, αφού ονομάζεται High-Speed Tracking. Τέλος, η τελευταία ονομάζεται Obstacle Sensing και χρησιμοποιεί τους αισθητήρες του ώστε να μπορεί να αποφεύγει εμπόδια και να ακολουθεί το θέμα χωρίς να υπάρχουν κίνδυνοι για σύγκρουσή με π.χ. με ένα δέντρο.

 

 

Μια τεχνολογία που θα συναντήσουμε και στις δύο κάμερες είναι αυτή των HDR φωτογραφιών, με dynamic range 14 stop η Pro έκδοση και 13 stop η Zoom. Επιπλέον με την τεχνολογία HyperLight μπορεί να βγάλει φωτογραφίες σε χαμηλό φωτισμό με λιγότερο θόρυβο (noise). Επίσης μπορεί να τραβήξει πανοραμικές φωτογραφίες 180° κάνοντας ψηφιακή επεξεργασία πολλές μικρές που έχει βγάλει.

 

 

Όσον αφορά τις αλλαγές στο βίντεο μπορεί να καταγράψει πλέον σε H.265 έναντι του προκάτοχο του, Mavic Pro.

 

 

Οι μετατροπές που έχει υποστεί το αεροσκάφος είναι η προσθήκη νέων αισθητήρων σε όλες του τις πλευρές, ακόμη και στην πάνω, και η τεχνολογία APAS (Advanced Pilot Assistance Systems) που πλέον όταν συναντάει εμπόδιο δεν θα σταματάει την πτήση του, αλλά θα το αποφεύγει. Σε σχέση με τα άλλα Mavic μοντέλα είναι ταχύτερο με τελική ταχύτητα τα 72 χλμ την ώρα και με την νέα μπαταρία η ώρα πτήσης φτάνει τα 31 λεπτά. Oι κατασκευαστές υποστηρίζουν ότι είναι από τα πιο αθόρυβα drones που υπάρχουν. Τέλος έχουν βάλει και ενσωματωμένη μνήμη 8GB.

 

 

Διαφορές υπάρχουν και στο νέο remote controller το οποίο έχει εμβέλεια 8 χιλιομέτρων και κάνει live αναμετάδοση σε FullHD. Επίσης μπορεί να αλλάξει από συχνότητα 2.4 GHz σε 5.8 GHz ανάλογα την ποιότητα του σήματος. Τέλος πραγματοποιούνται πιο γρήγορες η λήψεις των βίντεο και φωτογραφιών.

Η τιμή τους αγγίζει τα 1249€ και 1449€ για την Ζοοm και την Pro έκδοση αντίστοιχα, περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα της DJI.

 

 

Εικόνες της Pro έκδοσης:

Εικόνες της Zoom έκδοσης:

 

Περιεχόμενα συσκευασίας: