Ο Αϊνστάιν είναι μια χαρισματική φυσιογνωμία που μόνο απαρατήρητος δεν μπορεί να περάσει. Ένας από τους εξυπνότερους ανθρώπους που υπήρξε στο κόσμο. Από τη ζωή του προήρθαν μεγάλες ιστορίες και μύθοι. Το δεδομένο της ζωή του, όμως, είναι ότι άφησε μια τεράστια παρακαταθήκη για το μέλλον, όντας ένα από τα σημαντικότερα πρόσωπα της νέας ιστορίας που θα μείνει πολλά χρόνια στην πρώτη γραμμή.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση δε θα αναφερθώ στο έργο που έχει αφήσει πίσω αυτός ο "μεγάλος" άνθρωπος. Θα σχολιάσω την πιο χιουμοριστική εικόνα που μπόρεσαν να κλέψουν από την έντονη ζωή αυτού του ανθρώπου. Μια εικόνα που τον χαρακτηρίζει πλήρως και τον αναγνωρίζουν όλοι χωρίς δυσκολία.

 

Η γλώσσα του Αϊνστάιν

 

 

Η περιβόητη φωτογραφία με τον κορυφαίο φυσικό να βγάζει αυθάδικα τη γλώσσα του, τραβήχτηκε στις 14 Μαρτίου 1951 από τον φωτογράφο Arthur Sasse.

Σε μια εκδήλωση προς τιμήν του στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον, για τα 72α γενέθλιά του, ο Sasse και οι άλλοι ρεπόρτερ προσπαθούσαν απέλπιδα να κάνουν τον Αϊνστάιν να χαμογελάσει στην κάμερα. Ο επιστήμονας, μέσα στο αυτοκίνητο του γυρισμού από το event, κουρασμένος καθώς ήταν από την εκδήλωση, δεχόταν τις φορτικές πιέσεις των ρεπόρτερ για μια τελευταία «καλή» φωτογραφία. Φώναξε τότε: «Αρκετά! Αρκετά!», κι όταν ούτε και αυτό αποθάρρυνε τους αποφασισμένους επαγγελματίες, η αντίδραση του Αϊνστάιν έγινε ακόμα καλύτερη: έβγαλε τη γλώσσα του για να τους χλευάσει, συντελώντας άθελά του σε μια από τις πλέον αναγνωρίσιμες απεικονίσεις του!

Ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι ο φυσικός λάτρευε αυτή τη φωτογραφία τόσο πολύ που την έκοψε μόνος του, αφήνοντας εντός κάδρου μόνο το πρόσωπό του. 

 

 

Η αυθεντική φωτογραφία τον παρουσιάζει στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου, παρέα με τον Dr Frank Aydelotte και τη σύζυγό του.

 

 

Ο Αϊνστάιν απολάμβανε αυτή τη φωτογραφία και ζήτησε από την UPI να του δώσει εννέα αντίγραφα για προσωπική χρήση, ένα από τα οποία υπέγραψε για τον φωτοδημοσιογράφο. Στις 19 Ιουνίου 2009, η αρχική υπογεγραμμένη φωτογραφία πωλήθηκε σε δημοπρασία για $74.324, ένα πραγματικό ρεκόρ για μια εικόνα του Αϊνστάιν.

Ο Αϊνστάιν είναι ένα πρότυπο μοντέλο για απεικονίσεις τρελών επιστημόνων και απασχολημένων καθηγητών. Το εκφραστικό του πρόσωπο και τα ξεχωριστά χτενίσματα έχουν αντιγραφεί πολλάκις. Ο εκδότης τού περιοδικού Time Frederic Golden έγραψε ότι ο Αϊνστάιν ήταν «το όνειρο του γελοιογράφου».

 

Arthur Sasse

Ο Arthur Sasse ήταν ένας Αμερικανός φωτογράφος UPI. Το 1948, οι εικόνες του εκτέθηκαν σε μια παράσταση στο ζωολογικό κήπο του Bronx. Είναι, όμως, περισσότερο γνωστός για τη φωτογραφία του Einstein.

Η καταλληλότητα της φωτογραφίας συζητήθηκε έντονα από τους συντάκτες προτού δημοσιευθεί στο Διεθνές Δίκτυο ειδήσεων. Όπως αποδείχθηκε όμως, έμελε να γίνει μία από τις πιο δημοφιλείς φωτογραφίες που απεικονίζει τον Αϊνστάιν. Η εικόνα έγινε τόσο δημοφιλής που αναπαράχθηκε ευρέως σε αφίσες, αυτοκόλλητα, graffiti, στάμπες και λογότυπα.