Όπως κάθε εβδομάδα, έτσι και σήμερα θα δούμε μια διάσημη φωτογραφία και θα αναλύσουμε την ζωή και το έργο του φωτογράφου που κρύβεται πίσω από την τεράστια επιτυχία.

 

Neil Leifer: 25 Μαΐου 1965 

Πρόκειται για μία από τις συναρπαστικότερες εικόνες στο χώρο της πυγμαχίας. Στις 25 Μαΐου 1965, στο Lewiston του Maine, ο Μοχάμεντ Άλι αντιμετώπιζε για δεύτερη φορά τον Σόνι Λίστον, έχοντας κερδίσει την πρώτη αναμέτρηση την προηγούμενη χρονιά. Ξεκινώντας, λοιπόν, ο πρώτος γύρος του δεύτερου αγώνα, ο Λίστον πέφτει αναπάντεχα και ιδιαίτερα γρήγορα κάτω για τα δεδομένα των αθλητικών δυνατοτήτων που είχε.

Μετά από αυτή την πτώση ήταν λογικό να έρθει μια δυνατή εικόνα με τον Άλι να πανηγυρίζει. Αντίθετα, ο Άλι δεν πανηγυρίζει, ούτε αποσύρεται στη γωνιά του, αλλά κάθεται πάνω από το κεφάλι του φωνάζοντας: «Σήκω και πάλεψε, κορόιδο!».

 

 

Τη στιγμή αυτή κατέγραψε με τον φακό του ο Liefer, στιγμιότυπο που όλοι νόμιζαν ότι ήταν το νοκάουτ του Λίστον έπειτα από εξαντλητική μάχη και αδυσώπητο αγώνα.

 

 

Λίγα λόγια για τον Neil Leifer

Ως αγόρι στην πόλη της Νέας Υόρκης, ο Leifer είχε δωρεάν είσοδο στα παιχνίδια των Giants της Νέας Υόρκης. Χρησιμοποιώντας το δωρεάν εισιτήριο και μια φωτογραφική μηχανή, αποφάσισε να μπει δυναμικά στο πεδίο με τους φωτογράφους. Στις 28 Δεκεμβρίου του 1958, ο Leifer κέρδισε την ελεύθερη είσοδο στο παιχνίδι τίτλου NFL μεταξύ των Giants και Baltimore Colts. Αυτό το παιχνίδι έγινε διάσημο ως το πρώτο derby στην ιστορία του πρωταθλήματος και αναφέρεται συχνά ως το "Greatest Game ever played".

Στα δέκατατέσσερα γενέθλιά του, εμφάνισε πολλές εικόνες του παιχνιδιού που κέρδισε και αρκετές από αυτές πουλήθηκαν στο Sports Illustrated. Οι συντάκτες του Sports Illustrated λάτρεψαν το έργο του Leifer και γρήγορα έγινε το παιδι θαύμα στο περιοδικό. Φανταστείτε, ότι είχε την πρώτη του κάλυψη το 1962 στην ηλικία των 19 μόλις ετών!

 

 

Τρία χρόνια μετά έγινε διάσημος ανάμεσα σε τόσους φωτογράφους. Ήταν στην κατάλληλη στιγμή, το κατάλληλο λεπτό και κατάφερε να κάνει πάντα την πιο σωστή αποτύπωση. Ο Leifer ήταν ένας από τους δύο μόνο φωτογράφους με έγχρωμο φιλμ στη φωτογραφική μηχανή του, όταν ο Άλι χτύπησε τον Sonny Liston στο Lewiston του Maine και η εικόνα του δεν έγινε μόνο μία από τις πιο διάσημες φωτογραφίες του, αλλά μια από τις πιο αξέχαστες αθλητικές φωτογραφίες όλων των εποχών! Από πολλούς, μάλιστα, θεωρείται η μεγαλύτερη αθλητική φωτογραφία στην ιστορία.

Το 1978 γίνεται μέλος του περιοδικού Time και το 1990 οι φωτογραφίες του εμφανίστηκαν σε πάνω από 200 αθλητικά έντυπα. Το μεγαλύτερο μέρος του έργου του είναι στο ιστορικό Time Inc. Το 2008 τιμήθηκε για την εξαιρετική του συμβολή στη δημοσιογραφία με το βραβείο Achievement του Britton Hadden.

 

 

Ο Leifer στη συνέχεια της ζωής του δημοσίευσε 16 βιβλία, 9 από τα οποία είναι συλλογές των αθλητικών φωτογραφιών του. Τα δύο πιο πρόσφατα του,  Ballet in the Dirt και Guts and Glory και τα δύο δημοσιεύονται από τον Taschen και παρουσιάζουν τις καλύτερες από τις επαγγελματικές μπέιζμπολ και ποδοσφαιρικές φωτογραφίες του Leifer. Ο Leifer στην συνέχεια εργάζεται  για τα απομνημονεύματα του "Relentless" τα οποία δημοσιεύθηκαν το 2014.

 

 

Έχει ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο σε αθλητικές εκδηλώσεις. Έχει φωτογραφήσει 16 Ολυμπιακούς Αγώνες (7 χειμερινούς και 9 καλοκαιρινούς), 4 Παγκόσμια Κύπελλα της FIFA, 15 Kentucky Derbies, αμέτρητα παιχνίδια World Series, τα πρώτα 12 Super Bowls και κάθε σημαντική πάλη τίτλου βαρέων βαρών, από τότε που ο Ingemar Johansson χτύπησε τον Floyd Patterson το 1959.

 

 

 

 

 

Φωτογράφησε το αγαπημένο του θέμα, τον Μοχάμεντ Άλι, σε περίπου 60 διαφορετικές περιπτώσεις, καλύπτοντας τις μεγαλύτερες μάχες του και πάνω από 30 συναντήσεις στούντιο one-on-one.

 

 

Πλέον, ο Neil Leifer είναι παραγωγός και σκηνοθέτης πλήρους απασχόλησης. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ακόμα και σήμερα ασχολείται ενεργά με το πρωτάθλημα της πυγμαχίας. Όπως λέει και ο ίδιος: "Boxing is the one sport I still love shooting."

Έργα του μεγάλου φωτογράφου του αθλητισμού, Neil Leifer μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του.