Όσο περισσότερο βλέπουμε φωτογραφίες και ολοκληρωμένες δουλειές φωτογράφων, τόσο πιο σωστή αυτοκριτική μπορούμε να κάνουμε. Γι' αυτό το λόγο, άλλωστε, σας είχαμε παρουσιάσει στο παρελθόν μερικές από τις καλύτερες φωτογραφικές γκαλερί. Η μελέτη μιας έκθεσης φωτογραφίας, μας ξεμπλοκάρει από το δημιουργικό μπλοκ που δημιουργείται πολλές φορές μέσα από την πίεση της δουλειάς, της καθημερινότητας, της αμάθειας και επανάληψης ενός συγκεκριμένου τρόπου λήψης, αλλά ακόμα και από την έλλειψη έμπνευσης.

Ένα από τα σημαντικότερα εμπόδια για να παραβρεθούμε σε έναν χώρο που γίνονται εκθέσεις φωτογραφίας είναι αρχικά η έλλειψη χρόνου και στην συνεχεία η έλλειψη χώρου (αν τυχόν κάποιος μένει μακριά από κάποια μεγάλη πόλη). Γι' αυτό τον λόγο για πολλούς που μένουν στην περιφέρεια και επιθυμούν να διευρύνουν τους καλλιτεχνικούς τους ορίζοντες, είναι ακόμη πιο δύσκολο.

 

Η εξυπηρέτηση της τεχνολογίας

Οι καιροί όμως αλλάζουν δημιουργώντας πολλές επιλογές και νέες δυνατότητες στους ανθρώπους που βρίσκονται μακριά από τα μεγάλα κέντρα. Σε αυτό το άρθρο θα σας παρουσιάσω μια εικονική ξενάγηση του εκθεσιακού χώρου Art Gallery Apothiki, την οποία μπορείτε να δείτε εδώ.

 

Στιγμιότυπο από την virtual ξενάγηση στο site

 

Η έκθεση αυτή είναι του Στράτου Καλαφάτη κι έχει ως κεντρικό θέμα τα Χρώματα της Πίστεως και τίτλο "Ο Άθως". Τα έργα της έκθεσης είναι αποτέλεσμα ενός φωτογραφικού οδοιπορικού πέντε ετών με αλλεπάλληλες αποστολές στο Άγιον Όρος από το 2008 μέχρι το 2013. Με καράβια, μουλάρια και σκληρές πεζοπορίες, σε μονές, κελιά, σπηλιές και μικρά ησυχαστήρια, ο καλλιτέχνης εισχώρησε στο παρασκήνιο μιας χιλιόχρονης καθημερινότητας.

 

 

Σχετικά με τον φωτογράφο

Ο Στράτος Καλαφάτης γεννήθηκε στην Καβάλα το 1966. Μέλος της εθνικής ομάδας στίβου, αποφοίτησε από το τμήμα φυσικής αγωγής και αθλητισμού του Α.Π.Θ. το 1987. Παρακολούθησε μαθήματα φωτογραφίας στο Ινστιτούτο Τέχνης της Φιλαδέλφειας στις ΗΠΑ, τα έτη 1990 – 1992. Σήμερα ζει στη Θεσσαλονίκη, φωτογραφίζει, διδάσκει και οργανώνει δράσεις που αφορούν τη δημιουργική φωτογραφία. Έχει ολοκληρώσει μακροχρόνιες φωτογραφικές εργασίες. Περισσότερη δουλεία του καλλιτέχνη μπορείτε να βρείτε στην προσωπική σελίδα του.