Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα των φωτογράφων είναι η σκόνη και τα σκουπιδάκια που εισέρχονται στον αισθητήρα των μηχανών και πολλές φορές επηρεάζουν τις λήψεις με διάφορα "στίγματα" στις φωτογραφίες. Ένας από τους βασικούς τρόπους εισαγωγής τής σκόνης στον αισθητήρα είναι η αλλαγή φακών σε περιβάλλοντα με αρκετό αέρα, το οποίο αντιμετωπίζεται κυρίως με αποφυγή, όσο γίνεται, αλλαγής φακού σε δύσκολες συνθήκες και όταν γίνεται η αλλαγή, ο αισθητήρας της μηχανής να "κοιτάει" προς τα κάτω ώστε να μην είναι τόσο εκτεθειμένος στο εξωτερικό περιβάλλον.

Κάποιος όμως ανακάλυψε έναν "ανορθόδοξο" τρόπο ώστε να μην εκθέτει τον αισθητήρα της μηχανής στο περιβάλλον κατά την αλλαγή φακού. Να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο "κόλπο" δουλεύει μόνο σε Nikon Ζ6 και Ζ7.

Η όλη ιδέα βασίζεται στον μηχανισμό ο οποίος κατεβάζει την κουρτίνα του κλείστρου μπροστά από τον αισθητήρα, ώστε να μην μένει εκτεθειμένος. Το χρήσιμο αυτό σύστημα υπάρχει στην Canon EOS R, όχι όμως και στην Z σειρά της Nikon.

Για να λειτουργήσει κάτι τέτοιο στην Z σειρά, πρέπει να αφαιρεθεί η μπαταρία της μηχανής ενώ βρίσκεται σε λειτουργία..

Ας δούμε το βίντεο

 

 

Για αρχή αφαιρείται η κάρτα μνήμης με την μηχανή κλειστή, ώστε να μην προκληθεί κάποια ζημιά στα αρχεία. Στην συνέχεια αφαιρείται η μπαταρία, με ανοιχτή μηχανή αυτή τη φορά, προκαλώντας "βλάβη" (error) στο λειτουργικό, με αποτέλεσμα να πέφτει η κουρτίνα.

Τώρα ο φακός μπορεί να αλλαχτεί, δίχως τον φόβο της σκόνης. Σωστά; Προφανώς και όχι.

 

Αρχικά, αυτή η μέθοδος είναι αρκετά χρονοβόρα για να αλλάξεις φακό. Το μεγάλο λάθος όμως εντοπίζεται στο "βίαιο", ακαριαίο και μη φυσιολογικό κλείσιμο της μηχανής, με την αφαίρεση της μπαταρίας ενώ η μηχανή βρίσκεται σε λειτουργία, αφού μπορεί να προκληθεί ζημιά στο λειτουργικό σύστημα της μηχανής.

Το βίντεο έχει συγκεντρώσει αρκετά αρνητικά σχόλια, ενώ μερικοί χρήστες αναφέρουν ότι θα ήταν καλό εάν η Nikon "έβαζε" στο λειτουργικό των μηχανών της στο σύστημα για να πέφτει το κλείστρο κατά τη διάρκεια αλλαγής φακού.

Να σημειώσουμε φυσικά ότι το συγκεκριμένο "κόλπο" δεν συστήνεται από τη Nikon.