Eddie Adams, 1 Φεβρουαρίου 1968

Η φωτογραφία αυτή χάρισε επάξια στον Eddie Adams το βραβείο Pulitzer, κερδίζοντας ταυτόχρονα και μία θέση ανάμεσα στις καλύτερες και πιο αξιοσημείωτες φωτογραφίες πολέμου. Όταν διαδραματίζονται τέτοια γεγονότα, ο φωτογράφος κοιτάει να αποτυπώσει τη στιγμή που δείχνει πιο κοντά στον θάνατο, κάτι το οποίο είναι ολοφάνερο στη συγκεκριμένη εικόνα, καθώς βλέπουμε τον φόβο τού ανθρώπου που εκτελείται να σχηματίζεται στο πρόσωπό του, κλάσματα δευτερολέπτου πριν χάσει τη ζωή του. Αυτό είναι που κάνει, κατά κύριο λόγο, δυνατή τη συγκεκριμένη φωτογραφία, σε συνδυασμό με τον επιτυχμένο τρόπο με τον οποίο επικοινωνεί την βιαιότητα του πολέμου και την ατέρμονη αναπαραγωγή του.

Την επόμενη ακριβώς ημέρα, η φωτογραφία αυτή του Adams πρωταγωνιστούσε στο πρώτο φύλλο τής New York Times, αυξάνοντας ραγδαία την διάδοσή της παγκοσμίως! Κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Βιετνάμ, πολλές εικόνες χωρίς λογοκρισία κοσμούσαν τις εφημερίδες και τις τηλεοράσεις των σπιτιών κι αυτό ήταν που έδωσε στους φωτογράφους ακόμη μεγαλύτερη ελευθερία προκειμένου να καταγράψουν αυτούσια τα γεγονότα που διαδραματίζονταν γύρω τους. Φωτογραφίες σαν κι αυτή έπαιξαν πολύ σημαντικό ρόλο σε καμπάνιες κατά τού πολέμου και στη συσπέιρωση του Αμερικανικού λάου, τον οποίο έκαναν να αναρωτηθούν για την εμπλοκή τους σε αυτόν τον πόλεμο.

 

 

ς μελετήσουμε λίγο και τη σχέση των τριών ανδρών που απεικονίζονται, η οποία διατυπώνει ξεκάθαρα την βιαιότητα αυτής της στιγμής. Καθώς ο στρατιώτης στα αριστερά παρατηρεί, ο αρχηγός τής αστυνομίας, σε μία συνηθισμένη αλλά κατά τ'άλλα απολυταρχική στάση, εκτελεί ενάν όπως φαίνεται νέο άνθρωπο, ντυμένο σε καθημερινά απλά ρούχα, έχοντας τα χέρια του δεμένα πίσω από την πλάτη. Η αίσθηση του τρόμου στο πρόσωπο του τελευταίου, καθώς πλησιάζουν τα τελευταία δευτερόλεπτα της ζωής του, αυτόματα εμπλέκει κι εμάς ως θεατές μέσα σε αυτή την ιστορία και μας κάνει να αισθανόμαστε κομμάτι της.

Ο Adams εδώ, εκτός από την βιαιότητα της στιγμής, αποτυπώνε και την πολυπλοκότητα του πολέμου, καθώς κατά τον πόλεμο του Βιετνάμ, Αμερικάνοι στρατιώτες είχαν σταλθεί για να βοηθήσουν στην υπεράσπιση του Νότιου Βιετνάμ, πολεμόντας ενάντια στους κομμουνιστές τού Βόρειου Βιετνάμ που είχαν με το μέρος τους και την Κίνα. Παρόλ' αυτά, στη φωτογραφία βλέπουμε όπως είπαμε έναν Νοτιο-Βιετναμέζο αστυνομικό να εκτελεί έναν Βορειο-Βιετναμέζο αξιωματικό, κάτι που πήγαινε κόντρα στην τότε επίσημη προπαγάνδα, δείχνοντας ότι σε κάθε πόλεμο υπάρχουν καλά και κακά στοιχεία σε κάθε πλευρά.