Όπως σε κάθε είδος φωτογραφίας, έτσι και στη φωτογραφία τοπίου υπάρχει εξοπλισμός ο οποίος εξυπηρετεί καλύτερα τις ανάγκες του είδους αυτού. Ένα από τα απαραίτητα εργαλεία, λοιπόν, για τη φωτογραφία τοπίου είναι οι Ευρυγώνιοι (Wide Angle) και Υπερ-ευρυγώνιοι (Ultra Wide Angle) φακοί.

 

Γιατί να χρησιμοποιώ έναν υπέρ-ευρυγώνιο φακό όταν φωτογραφίζω τοπία;

Οι υπερ-ευρυγώνιοι φακοί, είναι φακοί με μεγάλο οπτικό εύρος, σημαντικά μεγαλύτερο από αυτό του ανθρώπινου ματιού. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ικανότητα να συμπεριλαμβάνουν περισσότερα πράγματα στο κάδρο. Στη φωτογραφία τοπίου, αυτό είναι σημαντικό και αλλάζει ολοκληρωτικά την προοπτική της εικόνας.

 

 

Ωστόσο, οι φακοί αυτοί έχουν την ιδιαιτερότητα να παραμορφώνουν τα αντικείμενα του κάδρου. Συχνά, τα αντικείμενα στο μπροστινό μέρος (foreground) της φωτογραφίας, δείχνουν πολύ μεγαλύτερα απ' ότι πραγματικά είναι. Έτσι, μπορούμε να δώσουμε μεγάλη έμφαση σε αντικείμενα, πολλές φορές ασήμαντα, βλέποντάς τα με τα μάτια μας.

Αντίθετα, αντικείμενα στο βάθος (background) δείχνουν μικρότερα και μακρινά.

 

Χρησιμοποίησε την παραμόρφωση ως πλεονέκτημα.

Στη φωτογραφία τοπίου μπορούμε να εκμεταλλευτούμε την παραμόρφωση που αναφέραμε προηγουμένως για να δώσουμε έμφαση και εντυπωσιακή προοπτική στη φωτογραφία μας. Εάν έχετε ποτέ φωτογραφίσει βουνά με έναν τέτοιο φακό, θα έχετε σίγουρα παρατηρήσει την παραμόρφωση. Τα βουνά φαίνονται αδιάφορα, μικρά και πολύ μακρινά.

 

 

Στρέφοντας την κάμερα κάθετα, και τοποθετώντας το πίσω-μακρινό θέμα όπως τα βουνά στο πάνω μέρος του κάδρου, θα εκμεταλλευτείτε την παραμόρφωση του φακού. Τα βουνά θα φανούν μεγαλύτερα, πιο κοντά στις πραγματικές τους διαστάσεις και η εικόνα θα φανεί αμέσως πιο εντυπωσιακή.

Με απλά λόγια, οι φακοί αυτοί «απλώνουν» και μεγαλώνουν ό,τι υπάρχει στην κορυφή του κάδρου δίνοντας την αίσθηση ότι είναι μεγαλύτερο.