Η κωμική λήψη του Αϊνστάιν, ο οποίος έβγαλε κυριολεκτικά τη γλώσσα του στον φακό, είναι από τις πιο διάσημες και ταυτόχρονα από τις πιο σημαντικές, όχι μόνο στον φωτογραφικό αλλά και στον επιστημονικό κόσμο. Ποια όμως είναι η ιστορία πίσω από την συγκεκριμένη λήψη και πώς ο φωτογράφος κατάφερε να φωτογραφίσει τον Αϊνστάιν με αυτή την γκριμάτσα;

Στις 14 Μαρτίου 1951 ο  Άλμπερτ Αϊνστάιν γιόρταζε τα 72α γενέθλιά του. Συνάδελφοι και φίλοι του είχαν οργανώσει ένα πάρτι στην ιδιωτική λέσχη του Πανεπιστημίου Πρίνστον. Η είσοδος στην εκδήλωση είχε επιτραπεί σε διάφορους φωτογράφους που θα απαθανάτιζαν στιγμές με τον μεγάλο φυσικό, ο οποίος είχε αναπτύξει τη θεωρία της σχετικότητας ενώ είχε ήδη τιμηθεί με το βραβείο Νόμπελ για την έρευνά του που αφορούσε το φωτοηλεκτρικό φαινόμενο.

Ο Αϊνστάιν ήταν το πρόσωπο της βραδιάς. Όλοι τον κατέγραφαν να κάνει χειραψίες, να χαιρετάει κόσμο και να πίνει κονιάκ. Κάθε φορά που καταλάβαινε ότι ο φακός της κάμερας στοχεύει πάνω του, ο μεγάλος φυσικός γυρνούσε το κεφάλι του και χαμογελούσε.

Κάπως έτσι κύλησε όλη η βραδιά. Η ώρα είχε περάσει και ο Φρανκ Αϊντιλότ, πρώην διευθυντής του Ινστιτούτου Προηγμένων Σπουδών στο Πρίνστον, όπου δίδασκε μέχρι το τέλος της ζωής του ο Αϊνστάιν, προθυμοποιήθηκε να τον πάνε στο σπίτι του με τον σοφέρ. Στον δρόμο για το αυτοκίνητο οι φωτογράφοι άρχισαν να τον καταδιώκουν για μία ακόμη φωτογραφία.

 

 

Σύμφωνα με κάποιους, ο Αϊνστάιν γύρισε και τους είπε «Αρκετά!». Όμως, δεν τον άκουγαν. Ανάμεσά τους ήταν και ο φωτογράφος Άρθουρ Σάσε. Όμως, περίμενε να διαλυθεί το πλήθος των φωτογράφων. Όταν οι περισσότεροι φωτογράφοι είχαν πάρει αυτό που ήθελαν και απομακρύνθηκαν, ανέλαβε δράση ο Σάσε. Ο Αϊνστάιν μόλις είχε μπει στα πίσω καθίσματα του αυτοκινήτου ανάμεσα στον πρώην διευθυντή του Ινστιτούτου και τη σύζυγό του.

Πριν προλάβει να κλείσει την πόρτα ο Σάσε του φώναξε «Καθηγητά, χαμογελάστε για τη φωτογραφία των γενεθλίων σας». Ο Αϊνστάιν αντέδρασε αυθόρμητα και αντί να χαμογελάσει, έβγαλε τη γλώσσα. Νόμιζε ότι έτσι θα κατάστρεφε τη φωτογραφία και ο φωτογράφος δεν θα προλάβαινε να τον απαθανατίσει.

 

Μερικά κλικ πριν την ιστορική φωτογραφία

 

Η «πόζα» του κράτησε μόνο λίγα δευτερόλεπτα και αμέσως έστρεψε το κεφάλι. Όμως, ο Σάσε ως έμπειρος φωτογράφος κατάφερε να τον τραβήξει. Ο Σάσε έστειλε αντίγραφα των φωτογραφιών που είχε τραβήξει στον Αϊνστάιν. Η αντίδρασή του προκάλεσε έκπληξη. Όλοι περίμεναν ότι θα οργιζόταν ή τουλάχιστον θα ζητούσε να μην τη δει κανείς. Αντίθετα, ο Αϊνστάιν τη λάτρεψε. Υπέγραψε το πρωτότυπο και του ζήτησε εννιά αντίγραφα, ώστε να τα στείλει σε φίλους μαζί με ευχετήριες κάρτες. Έγινε ακόμη και άγαλμα στη Γερμανία.

Μερικά χρόνια αργότερα και αφού ο Αϊνστάιν είχε πεθάνει, ο φωτογράφος παρέδωσε τη φωτογραφία του με τη γλώσσα στον διεθνή οργανισμό United Press International. Οι προϊστάμενοί του έμειναν έκπληκτοι.

 

 

Ο αρχισυντάκτης υποστήριζε ότι δεν έπρεπε να δημοσιευτεί. Ο διευθυντής σύνταξης ξετρελάθηκε. Μετά από πολύωρη συνεδρίαση, αποφάσισαν να τη χρησιμοποιήσουν. Άλλωστε, ακόμη και ο καθηγητής την είχε εγκρίνει. Ο Αϊνστάιν είχε ήδη τη φήμη του αλλόκοτου επιστήμονα. Όμως, αυτή η φωτογραφία τον μετέτρεψε από «σοβαρό» φυσικό στον «τρελό και άτακτο καθηγητή».

Η φωτογραφία διαδόθηκε παγκοσμίως και είναι μια από τις πιο χαρακτηριστικές φωτογραφίες γνωστής προσωπικότητας του 20ου αιώνα. Έγινε μέρος της ποπ κουλτούρας. Μπήκε σε μπλουζάκια, αφίσες, ακόμη και κούπες. Η αυθεντική φωτογραφία πουλήθηκε 74 χιλιάδες δολάρια το 2009 σε δημοπρασία. 

 

Πηγή: Μηχανή του Χρόνου