Πολλοί φωτογράφοι θεωρούμε ότι όσα περισσότερα μοντέλα φωτογραφίσουμε, τόσο πιο ποιοτικό θα είναι το portfolio που θα χτίσουμε. Πολλές φορές όμως, ξεχνάμε το θέμα τις φωτογράφησης ή την προσωπικότητα του ανθρώπου που έχουμε απέναντι μας και δημιουργούμε ίδιες εικόνες απλά με διαφορετικό μοντέλο. Αυτό, έχει ως αποτέλεσμα μετά από λίγο να δημιουργείται μια ρουτίνα και μια απρόσωπη στιγμή που την έχεις ζήσει άλλες τόσες φορές.

Γιατί λοιπόν πρέπει να φωτογραφίζουμε το ίδιο πρόσωπο περισσότερες φορές;

 

Πρώτος λόγος: Οικιότητα

Με έναν εντελώς ξένο είναι λίγο δύσκολο να αποτυπώσεις τις εικόνες που έχεις στο μυαλό σου. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η γνωριμία με το μοντέλο θα σε βοηθήσει να γίνεις πιο δημιουργικός και να λειτουργείς με μεγαλύτερη άνεση, ωστόσο είναι κάτι που απαιτεί χρόνο για να γίνει σωστά. Αν γνωρίζεις τι δεν αρέσει στο μοντέλο σου και μαθαίνεις την γλώσσα του σώματός του, τότε γίνεται πιο εύκολο για σένα να φτάσεις στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Επίσης, ο χρόνος που έχεις στη διάθεσή σου για μία φωτογράφηση δεν είναι απεριόριστος, άρα όσο πιο καλή χημεία υπάρχει ανάμεσα στον φωτογράφο και το μοντέλο, τόσο πιο εύκολα και οργανωμένα θα γίνουν οι λήψεις.

 

 

Δεύτερος λόγος: Κοινοί στόχοι

Όταν εργάζεσαι σε ένα προσωπικό project, συχνά μπορεί να χάσεις τα κίνητρά σου και τελικά να μη φτάσεις στο επιθυμητό αποτέλεσμα κι ένας από τους λόγους να είναι το ότι δεν μπορείς να βρεις τη σωστή ανταπόκριση από το μοντέλο σου. Εδώ επιστρέφουμε στο γιατί να βγάζουμε το ίδιο μοντέλο πάνω από μία φορά. Έχοντας ήδη κατακτήσει το πρώτο βήμα που είναι η καλύτερη επικοινωνία, έχεις πλέον δημιουργήσει μια άψογη επαγγελματική σχέση η οποία θα σε βοηθήσει να ξεφύγεις από τα συνηθισμένα και να κάνεις κάτι που θα ωφελήσει και τους δύο σας.

 

 

Τρίτος λόγος: Πειραματισμός

Το τελευταίο στάδιο είναι ο πειραματισμός. Η προσπάθεια να ξεφύγεις και να δώσεις στη δουλειά σου μια διαφορετική κατεύθυνση. Ο σύνεργός σου σε αυτό το αποτέλεσμα είναι ένα μοντέλο που ξέρεις πολύ καλά και έχεις δουλέψει μαζί του πολλές φορές. Αυτό θα σε βοηθήσει να αφοσιωθείς στο τι θέλεις να κάνεις και το μόνο πρόβλημα σου να είναι τα τεχνικά πρόβλημα και όχι τα τυχόν προβλήματα επικοινωνίας, έκφρασης και κίνησης.

 

 

Όσο συνεχίζεις να φωτογραφίζεις το ίδιο άτομο ή τουλάχιστον κάποια συγκεκριμένα άτομα, θα σου δώσει μεγάλη ελευθερία να κάνεις διαφορετικά και πρωτότυπα πράγματα. Γι' αυτό βρες κι εσύ τη δική σου μούσα και ξεκίνα τις λήψεις! Συμφωνείτε;