David Sims, 16 Ιουνίου 1995

Στη βόρεια θάλασσα, 190χλμ βόρεια από τα νησιά Σέτλαντ τής Σκωτίας, ένας πίδακας νερού εκτοξεύεται από μία εξέδρα άντλησης πετρελαίου της Shell ενάντια σε μια φουσκωτή βάρκα. Στη βάρκα αυτή, οι έξι επιβαίνοντες προσπαθούν να μεταφέρουν προμήθειες στους ακτιβιστές που είχαν καταλάβει την εξέδρα αυτή δύο βδομάδες νωρίτερα για να διαμαρτυρυθούν! Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή.

Μία μέρα, η γνωστή πολυεθνική, πετρελαϊκή εταιρία Shell αποφάσισε να ρυμουλκήσει μία υπεράκτια εξέδρα άντλησης πετρελαίου με σκοπό να κινείται με μεγαλύτερη ταχύτητα και ευκολία, χωρίς βεβαίως να λαμβάνει υπόψιν τους μεγάλους κινδύνους που ελλοχεύουν για το περιβάλλον!

Κάποιοι πολίτες, ανήσυχοι και προβληματισμένοι από το γεγονός αυτό, ξεκίνησαν μία καμπάνια μέσω των ΜΜΕ προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για το επικείμενο περιβαλλοντικό έγκλημα, ελπίζοντας να κινητοποιήσουν μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων. Το μποϊκοτάζ των πρατηρίων υγρών καυσίμων απέδωσε άμεσα καρπούς, καθώς την περίοδο που η καμπάνια βρισκόταν στο απόγειό της, σημειώθηκε σημαντική πτώση στα έσοδα της εταιρίας Shell - ιδιαίτερα στη Γερμανία - γεγονός που ανάγκασε την εταιρία να επανεξετάσει το επιχειρηματικό της πλάνο. Έτσι, στις 20 Ιουνίου το 1995, η Shell ανακοίνωσε ότι θα μεταφέρει και θα καταστρέψει την εξέδρα αυτή στη στεριά, αντί να την βυθίσει.

 

 

Εκτός από την κάλυψη της τηλεόρασης και του ημερίσιου τύπου, φωτογραφίες σαν αυτή συνέβαλαν σημαντικά στην αύξηση της δημόσιας στήριξης για την Greenpeace. Στη συγκεκριμένη φωτογραφία απεικονίζεται μία ομάδα έξι ανθρώπων, οι οποίοι φορούν αδιάβροχα πανοφόρια και όντες μέσα σε ένα μικρό φουσκωτό σκάφος έρχονται αντιμέτωποι με έναν "γίγαντα" σκουριασμένου χάλυβα. Η εξέδρα που είναι γεμάτη με λεκέδες πετρελαίου φαντάζει τρομακτική και απειλιτική, όπως επίσης και η κατάμαυρη βαθιά θάλασσα.

Οι ελκυστικές εικόνες πολύχρωμων εξεδρών, λουσμένων από το φως του ηλίου, που αναπαράγονται διαρκώς από εμπορικούς φωτογράφους και συνήθως χρησιμοποιούνται από τους κατασκευαστές και διανομείς διαφημιστικών φυλλαδίων, διαψεύδονται πλήρως από τα πλάνα αυτά των διαδηλωτών της Greenpeace. Στην συγκεκριμένη εικόνα ο David "πάλεψε ενάντια στον Γολιάθ", και τελικά κατάφερε να νικήσει τον "γίγαντα" πετρελαίου.