Για πολύ καιρό τα μοντέλα που διάλεγα ήταν γυναίκες. Ο λόγος ήταν ότι ένιωθα περισσοτέρο άνετα να φωτογραφίζω και να στήνω μια γυναικά απο έναν άνδρα, επειδή όμως μόνο μέσα από τα πειράματα και την εμπειρία που αποκομίζουμε από αυτά, γινόμαστε καλυτέροι, θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας ό,τι αποκόμισα κάνοντας φωτογράφιση με αρσενικό μοντέλο.

Για να το κάνω πιο εύκολο, διάλεξα έναν πολύ αγαπητό μου φίλο, τον Άρη Αντωνόπουλο, που όντας ηθοποιός έχει την εμπειρία και την άνεση μπροστά στον φακό. Η φωτογράφιση ήταν θεματική, αφού θέλαμε να πετύχουμε ένα feeling βγαλμένο μέσα απο τη διάσημη σειρά Peaky Blinders. Η σύγκριση θα γίνει με μια φωτογράφιση που έκανα σε συνεργασία με την Αλεξάνδρα Διονά και μόντελο μας ήταν η Αλεξάνδρα Κουτρουμάνου.

Μερικά tips που προέκψυαν από τις δύο αυτές αυτές φωτογραφήσεις και ένιωσα ότι είναι σημαντικά να αναφερθούν είναι τα εξής:

 

1) Σαγόνι

Τοποθετήστε το μοντέλο σας με το τέτοιο τρόπο ώστε να αναδεικνύεται το σχήμα και η γραμμή του σαγονιού, καθώς φέρνει ένα πολύ αρρενωπό αποτέλεσμα. Ένας καλός τρόπος για να το πετύχετε αυτό είναι να "παίξετε" με αρκετά σκληρό φώς ώστε να δημιουργηθούν σκίες απο την περιοχή του σαγονιού στον λαιμό. Αντίθετα αυτό είναι κάτι που αποφεύγουμε σε γυναίκες. 

 

2) Χέρια

Τα χέρια είναι πολύ πιο σημαντικά σε έναν άνδρα απο μία γυναίκα. Οι γυναίκες καταφέρνουν με ένα βλέμμα να προσδώσουν την θηλυκότητά τους, οι άνδρες από την άλλη το καταφέρνουν με τα χέρια. Βάλτε το μοντέλο σας να ακουμπήσει το πίσω μέρος του λαιμού του, το λαιμό ή και τα μαλλιά και θα δείτε πόσο διαφορετικό είναι το αποτέλεσμα. Στις γυναίκες οι πόζες με χέρια πρέπει να είναι αρκετά προσεγμένες καθώς το πώς είναι στημένα, και πιο συγκεκριμένα οι καρποί και τα δαχτύλα, είναι εκείνα που καταφέρνουν να αναδείξουν τη θηλυκότητα μιας γυναίκας.

 

3) Κίνηση

Ένας εύκολος τρόπος να δώσετε δυναμικότητα σε ένα ανδρικό πορτραίτο είναι η κίνηση, φωτογραφίστε το μοντέλο σας να κινείται στον χώρο, κίνηση στα χέρια, στα πόδια και στο ένδυμα προσδίδουν ενδιαφέρον σε ένα πορτραίτο τέτοιου είδους. Το ίδιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και με γυναίκες μοντέλα, κίνηση γύρω από τον εαυτό της, γλυκές και απαλές κινήσεις, αντίθετα με τις δυναμικές κινήσεις των ανδρών.

Εσείς τι πιστεύτε; Πόσο διαφορετικό είναι το να φωτογραφίζεις μια γυναίκα και έναν άνδρα;


Ραντεβού στο επόμενο άρθρο για να ανακαλύψουμε μαζί άλλον έναν δημιουργικό τρόπο λήψης πορτραίτου.