Η Sony ανακοίνωσε τη νέα a1, τη νέα ναυαρχίδα που αφήνει πίσω την a9II, με χαρακτηριστικά και δυνατότητες που... ζαλίζουν. Πρόκειται για την καλύτερη και ακριβότερη μηχανή της Sony έως σήμερα, η οποία εξοπλίζεται με όλη την τεχνολογία που διαθέτει η Ιαπωνική εταιρεία, κάνοντάς την ίσως την καλύτερη mirrorless του κόσμου.

Η νέα Sony a1 διαθέτει Full-frame Exmor RS CMOS αισθητήρα με 50.1 megapixels σε συνδυασμό με τον αναβαθμισμένο επεξεργαστή BIONZ XR, ο οποίος είναι 8 φορές πιο γρήγορος και αποδοτικός σε σχέση με τον BIONZ X. Το ISO ρυθμίζεται από 100 έως 32.000 (επεκτάσιμο από 50 έως 102.400) και το δυναμικό εύρος φωτογραφιών και βίντεο είναι στα 15 stops.

 

 

 

Η a1 διαθέτει 759 σημεία εστίασης με κάλυψη κάδρου 92% και σε συνδυασμό με το προηγμένο σύστημα αυτόματης εστίασης της Sony, μπορεί να κάνει 120 υπολογισμούς εστίασης το δευτερόλεπτο (2 φορές περισσότερο από την α9II). Οι μέγιστες λήψεις ανά δευτερόλεπτο αγγίζουν τις 30(!), - οι περισσότερες που έχουν υπάρξει ποτέ σε μηχανή - ενώ υπάρχει η δυνατότητα εστίασης σε μάτια πτηνών και ζώων.

Η νέα Sony εξοπλίζεται με ηλεκτρονικό οφθαλμοσκόπιο OLED Quad-XGA ανάλυσης 9.44 million-dots και είναι το πρώτο στον κόσμο με ρυθμό ανανέωσης 240fps. Παγκόσμια πρωτιά αποτελεί επίσης και ο μηχανισμός anti-flicker (για περιβάλλοντα με τεχνητό φως), ο οποίος λειτουργεί και με το μηχανικό και με το ηλεκτρονικό κλείστρο. Σημαντική προσθήκη αποτελεί και η δυνατότητα ενεργοποίησης του φλας με ταχύτητες 1/200 και 1/400 στην ηλεκτρονική και τη μηχανική λειτουργία του κλείστρου αντίστοιχα. 

 

 

 

Στα του βίντεο, η μέγιστη καταγραφή αγγίζει ανάλυση 8Κ στα 30fps - η πρώτη μηχανή της Sony με αυτή τη δυνατότητα - ενώ διαθέτει S-Cinetone, 10-bit S-Log3 και HLG. Επίσης μπορεί να γίνει καταγραφή βίντεο ανάλυσης 4Κ στα 120fps σε 10 bit 4:2:2. Ο σταθεροποιητής είναι 5 αξόνων και αποδίδει 5.5 stops, ενώ υπάρχει δυνατότητα για καταγραφή βίντεο ανάλυσης 4Κ ή 8Κ διάρκειας 30 λεπτών χωρίς η κάμερα να υπερθερμανθεί. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα μεταφοράς των βίντεο 16-bit raw μέσω HDMI.

Σε άλλα χαρακτηριστικά, η a1 έχει δύο υποδοχές για κάρτες μνήμης UHS-I και UHS-II SDXC/SDHC, καθώς και για τις νέες CFexpress Type A. Το σώμα είναι κατασκευασμένο από μαγνήσιο που προσφέρει αντοχή στην σκόνη και την υγρασία, η μπαταρία τύπου "Z-battery" έχει μεγάλη διάρκεια και το σύστημα καθαρισμού σκόνης έχει βελτιωθεί. 

 

 

 

Η νέα Sony a1 θα είναι διαθέσιμη από τον Μάρτιο, στην τιμή των 7.550 ευρώ. 

Ακολουθούν τα επίσημα βίντεο ανακοίνωσης από το επίσημο κανάλι της Sony στο YouTube.