Η βασική διαφορά μεταξύ των DSLR και των Mirrorless συστημάτων είναι στον τρόπο κατασκευής του μηχανισμού κλείστρου. Οι DSLR διαθέτουν καθρέφτη στον μηχανισμό, ενώ στις Mirrorless απουσιάζει ο καθρέφτης, εξ' ου και το "Μirror-less".

H διαφορά αυτή προσδίδει στα Mirrorless συστήματα αρκετά πλεονεκτήματα, μεταξύ των οποίων αθόρυβες λήψεις (με το οποίο θα ασχοληθούμε παρακάτω) ακόμα και στο πρόγραμμα πολλαπλών λήψεων, σε σχέση με τις DSLR. Με τη χρήση του ηλεκτρονικού κλείστρου, οι Mirrorless μπορούν να γίνουν πραγματικά αθόρυβες.

 

 

Ο θόρυβος που παράγει ο μηχανισμός του κλείστρου στις DLSR έγινε θέμα προς συζήτηση, η οποία κατέληξε σε απαγόρευση λήψης φωτογραφιών σε τηλεοπτικό debate. Ας δούμε τι ακριβώς συνέβη.

Φωτορεπόρτερ από διάφορα πρακτορεία ζήτησαν άδεια από τον τηλεοπτικό σταθμό NBC, ώστε να καλύψουν ένα τηλεοπτικό debate. Όταν το πρώτο γκρουπ φωτογράφων ξεκίνησε τις λήψεις, ο ήχος από τις DLSR "ενοχλούσε" τα μικρόφωνα στο στούντιο.

Παράδειγμα βίντεο κατά το οποίο οι λήψεις "πέφτουν βροχή", από τη συνάντηση του τέως προέδρου των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, με τον νυν πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλτ Τραμπ, το 2016.

 

 

Αντίστοιχο βίντεο, ελληνικών δεδομένων αυτή τη φορά (με τυχαία επιλογή πολιτικών προσώπων) από συνάντηση του πρωθυπουργού της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα, με τον Γενικό Γραμματέα του ΚΚΕ, Δημήτριο Κουτσούμπα, το 2018.

 

 

Η απόφαση που πάρθηκε από τον παραγωγό της εκπομπής του NBC ήταν να επιτρέπονται οι λήψεις φωτογραφιών μόνο κατά τη διάρκεια των χειροκροτημάτων του κοινού. Όλοι οι φωτορεπόρτερ είχαν πρόβλημα, εκτός από έναν, ο οποίος διέθετε mirrorless σύστημα..

Ο φωτορεπόρτερ των New York Times Doug Mills είχε μαζί του την Sony a9, η οποία μπορεί να κάνει λήψεις έως και 20 καρέ το δευτερόλεπτο σχεδόν αθόρυβα!

 

"Όταν έφτασα στο πάνελ, μία γυναίκα από το κανάλι μου είπε ότι δεν μπορώ να φωτογραφίσω εξαιτίας του θορύβου των μηχανών", αναφέρει ο Mills στην Washington Post. "Της εξήγησα ότι η συγκεκριμένη κάμερα είναι mirrorless και δεν παράγει ήχο κατά τη διάρκεια των λήψεων". Μπορούσα λοιπόν να φωτογραφίζω καθ' όλη τη διάρκεια του debate, χωρίς να ενοχλώ. Είχα ξεκάθαρο πλεονέκτημα έναντι των συναδέλφων μου με τις DLSR."

Αξιοσημείωτο είναι και το σχόλιο του αρθρογράφου της Washington Post, ο οποίος αναφέρει μεταξύ άλλων ότι "...τέτοια περιστατικά όπως της Τετάρτης θα πρέπει να επιταχύνουν την εξαφάνιση των μηχανών με καθρέφτη που παράγουν θόρυβο."