Nick Ut, 8 Ιουνίου 1972

Στις 8 Ιουνίου του 1972 ο Αμερικάνικος στρατός έδωσε εντολή στα μαχητικά αεροπλάνα του Νότιου Βιετνάμ να επιτεθούν με βόμβες Ναπάλμ στο χωριό Trang Bang. Με την πεποίθηση ότι στο χωριό αυτό είχαν εισβάλει εχθρικές δυνάμεις, το αεροπλάνο απελευθέρωσε τις βόμβες Ναπάλμ, στοχεύοντας στην πραγματικότητα τους ίδιους του τους στρατιώτες, αλλά και γυναίκες και παιδιά που είχαν καταφύγει εκεί για να κρυφτούν από τις πολεμικές συγκρούσεις!

Ο φωτογράφος Nick Ut είναι ο δημιουργός αυτής τής πασίγνωστης εικόνας, που βγήκε για πρώτη φορά στη δημοσιότητα το 1972 ως εξώφυλλο του περιοδικού Time και από τότε δε δείχνει να έχει χάσει ούτε ίχνος από την οδυνηρή αίσθηση που προκαλεί στον καθένα από εμάς όταν την αντικρίζει. Είναι μια καθαρή και γνήσια εικόνα πολέμου που δείχνει τις επιρροές του στους καθημερινούς ανθρώπους που βλέπουμε γύρω μας. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ίδιο γεγονός έχει καταγραφεί και σε βίντεο, ωστόσο δεν αποτυπώνει τόσο έντονα τα συναισθήματα που γεννά μέσα μας η παραπάνω φωτογραφία.

Βλέπουμε ένα πλήθος παιδιών να τρέχει μέσα από ένα σύννεφο καπνού που προκάλεσε μία βόμβα Νάπαλμ, σε ένα άδειο δρόμο και πίσω τους μια ομάδα στρατιωτών να τα ακολουθεί. Παρατηρούμε τα στόματα των παιδιών που είναι ανοιχτά εκφράζοντας μια αθόρυβη κραυγή πόνου, κάνοντάς μας κι εμάς να νιώθουμε αβοήθητοι μπροστά στην τρομακτική εικόνα τού πολέμου. Οι προοπτικές γραμμές τού δρόμου που καταλήγουν στον ορίζοντα, βοηθούν κι αυτές με τη σειρά τους την αφήγηση αυτής τής ιστορίας, δημιουργώντας ένα αίσθημα αποκάλυψης. Πιο πολύ απ'όλα όμως, παρατηρούμε τη φιγούρα τού γυμνού κοριτσιού στη μέση, το οποίο είχε σκίσει τα ρούχα του, να τρέχει προς την κάμερα.

 

 

Πρόκειται για την 9-χρονη τότε Kim Phuc, την οποία βλέπουμε στην παραπάνω φωτογραφία μαζί με τον φωτογράφο Nick Ut, ο οποίος αμέσως μετά τη λήψη, την μετέφερε στο κοντινότερο νοσοκομείο για να περιποιηθούν τις πληγές της! Η κίνηση αυτή έρχεται ως απάντηση σε όσους κατακρίνουν το φωτορεπορτάζ, καθώς, βλέποντας την πρώτη φωτογραφία, γεννιούνται σε όλους ερωτήσεις σχετικά με την ευθύνη που έχει ο φωτογράφος σε τέτοια γεγονότα. Εμείς τί θα κάναμε στη θέση του άραγε;

Λεπτομέρεις λοιπόν σαν αυτή, δεν είναι δυνατόν να τις γνωρίζουμε κοιτώντας απλά τη φωτογραφία. Γι'αυτό απαιτείται ένα συνοδευτικό κείμενο σαν αυτό.

 

 

Παραθέτω δύο ενδιαφέρουσες εικόνες: αριστερά είναι η Kim Phuc σήμερα, με τα σημάδια εμφανώς χαραγμένα ακόμη πάνω της και δεξιά ο ίδιος δρόμος στο Trang Bang σήμερα!