Η Nasa ανακοίνωσε για 5η συνεχόμενη χρόνια τους νικητές του διαγωνισμού “Φωτογράφος της Χρονιάς”. Οι νικήτριες φωτογραφίες παρουσιάζουν τους ανθρώπους, τις τοποθεσίες και τα έργα της NASA, όπως καταγράφηκαν από τους ταλαντούχους φωτογράφους της.

Οι φωτογραφίες που διακρίθηκαν είναι 12 και επιλέχθηκαν ανάμεσα από 4 κατηγορίες Documentation, portrait, people, και places.

 

Documentation

Στην πρώτη θέση η φωτογραφία δείχνει τον πύραυλο Space Launch System (SLS) της NASA με το διαστημόπλοιο Orion σε έναν κινητό εκτοξευτή στο Launch 39B στο Διαστημικό Κέντρο Kennedy της NASA στη Φλόριντα.

Φωτογράφος: Eric Bordelon

 

Στη δεύτερη θέση έχουμε την εικόνα του διαστημικού σκάφους SpaceX Crew Dragon Freedom που ετοιμάζεται να προσγειωθεί στις ακτές της Φλόριντα, με τους αστροναύτες της NASA Kjell Lindgren, Robert Hines, Jessica Watkins και την αστροναύτη της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA) Samantha Cristoforetti.

Φωτογράφος: Bill Ingalls

 

Στην τρίτη θέση έχουμε έναν μηχανικό που χαρτογραφεί τη θέση των βράχων κατά τη διάρκεια της δοκιμής VIPER στο Ερευνητικό Κέντρο Glenn της NASA.

Φωτογράφος: Bridget Caswell

 

Portrait

Στην πρώτη θέση για την κατηγορία πορτρέτα βλέπουμε τον αστροναύτη της NASA Bob "Farmer" Hines με μια διαστημική στολή Extravehicular Mobility Unit (EMU) στο στούντιο φωτογραφίας του NASA Johnson Space Center.

Φωτογράφος: Josh Valcarcel

 

Στη δεύτερη θέση είναι το πορτρέτο της μηχανικού ποιότητας, John Tota. Η Tota ποζάρει μέσα στον θάλαμο Ηλεκτρομαγνητικής Παρεμβολής (EMI) της NASA, όπου η Tota εργάζεται για να διασφαλίσει την ποιότητα του υλικού πτήσης που βασίζεται στο Ocean Color Instrument (OCI).

Φωτογράφος: Desiree Stover

 

Και στην τρίτη θέση είναι η αστροναύτης Loral O’Hara αψηφώντας τη βαρύτητα στο στούντιο φωτογραφίας του Διαστημικού Κέντρου Johnson της NASA.

Φωτογράφος: Josh Valcarcel

 

People

Στην κατηγορία άνθρωποι στην πρώτη θέση βρίσκεται η δοκιμή Moog Hover και μας δείχνει ένα μοναχικό άτομο να περπατά μέσα στην ομίχλη στο Ερευνητικό Κέντρο Glenn της NASA στο Lewis Field.

Φωτογράφος: Jordan Salkin

 

Στη δεύτερη θέση βλέπουμε μια νυχτερινή διαδρομή της NASA JETT3 στην Αριζόνα. Ήταν η τρίτη προσομοίωση στο πλαίσιο της προετοιμασίας για μελλοντικές αποστολές Artemis. Κατά τη διάρκεια της Artemis ΙΙΙ, οι αστροναύτες θα επισκεφθούν τη σεληνιακή περιοχή του Νότιου Πόλου, μια περιοχή που κανένας δεν έχει εξερευνήσει ποτέ.

Φωτογράφος: Bill Stafford

 

Στην τρίτη και τελευταία εικόνα είναι ένας πιλότος του πολεμικού ναυτικού και υποψήφιος αστροναύτης Jack "Radio" Hathaway μέσα σε ένα τζετ Τ-38 της NASA. Αυτή η εικόνα τραβήχτηκε κατά τη διάρκεια μιας αποστολής φωτογράφισης της Artemis I στο σημείο εκτόξευσης στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι της NASA.

Φωτογράφος: Josh Valcarcel

 

Places

Τα βραβεία ολοκληρώνονται με την κατηγορία «Places». Σε αυτά μας παρουσιάζουν εξαιρετικές εικόνες που δείχνουν το περιβάλλον στο οποίο εργάζονται οι αστροναύτες, ερευνητές και μηχανικοί της NASA.

Στην πρώτη θέση βλέπουμε το Aero-Acoustic Propulsion Laboratory (AAPL). Βρίσκεται στο Ερευνητικό Κέντρο Glenn, το AAPL είναι μια εγκατάσταση για τη διεξαγωγή έρευνας μείωσης θορύβου αεροπροώθησης.

Φωτογράφος: Jef Janis

 

Στη δεύτερη θέση είναι αεροφωτογραφία από μια μοίρα αεροσκαφών T-38 που πετάει πάνω από τον πύραυλο Artemis I.

Φωτογράφος: Josh Valcarcel

 

Στην τρίτη θέση έχουμε μια εικόνα του αστροναύτη Loral O'Hara την στιγμή που διεξάγεται προσομοιωτή μηχανικής συστημάτων στο Διαστημικό Κέντρο Johnson.

Φωτογράφος: Josh Valcarcel

 

Πηγή: petapixel ,NASA