Όπως ξέρετε, μέσα από το hashtag #photocontestgr στο Instagram, λαμβάνουμε καθημερινά εκατοντάδες φωτογραφίες! Από εκεί, κάθε εβδομάδα σε συνεργασία με το περιοδικό Photonet επιλέγουμε και βραβεύουμε μία ως "Photo of the week"!

Για τον μήνα Μάιο, κάθε πέμπτη η καλύτερη φωτογραφία της εβδομάδας κερδίζει μία θέση ανάμεσα στις καλύτερες και διεκδικεί μία Panasonic FT30 προσφορά της Intertech SA!

Ο Μάιος δεν τελείωσε ακόμη! Βάλτε το hashtag #photocontestgr και ίσως η επόμενη Photo of the week να είναι δική σας!

Πάμε να δούμε τους μέχρι τώρα νικητές:

 

Η φωτογραφία ανήκει στο χρήστη @ale.gi_

 

Κριτική φωτογραφίας:

«Μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα λήψη (και σύνθεση) στο δρόμο, όπου ο φωτογράφος εκμεταλλεύτηκε και αξιοποίησε πλήρως τις αντανακλάσεις της πόλης, φωτογραφίζοντας μέσα από αυτές. Οι αντανακλάσεις (από βιτρίνες, παράθυρα ακόμη και τζάμια λεωφορείων) μπορούν να απογειώσουν τις λήψεις μας, αρκεί φυσικά να τις ενδυναμώσουμε με την προσθήκη ενός αξιόλογου βασικού θέματος. Εδώ η στάση της κοπέλας, οι χρωματισμοί ακόμη και η αντανάκλαση του φωτογράφου είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά που ξεχωρίζουν, υπογραμμίζοντας παράλληλα τη δυσκολία μιας λήψης η οποία εκτός όλων των προαναφερθέντων κατορθώνει να συλλάβει και την αποφασιστική στιγμή.» 

 

 

Η φωτογραφία ανήκει στο χρήστη @panosmourtzis

 

Κριτική φωτογραφίας:

«Μία λήψη που οφείλει την επιτυχία της στο γεγονός πως επιβεβαιώνει το βασικότερο κανόνα στη φωτογραφία δρόμου: "Πλησίασε κοντά στο θέμα σου!" Ο φωτογράφος κατέγραψε τον άνδρα από πολύ κοντά, βάζοντας το θέμα του αλλά και τον θεατή "μέσα" στην εικόνα. Ενδιαφέρον κάδρο και στιγμιότυπο, με κοφτερές και έντονες τονικές αντιθέσεις όπως αρμόζει σε μία ασπρόμαυρη λήψη. Αυτό που μου άρεσε πολύ είναι το κατακόρυφο φως και οι σκιές που δημιουργεί τόσο στον αριστερό όσο και στο δεξί ώμο του άνδρα.»

 

 

Η φωτογραφία ανήκει στο χρήστη @michalis.str

 

Κριτική φωτογραφίας:

“Μια πραγματικά ενδιαφέρουσα εικόνα, από το ήδη πολυφωτογραφήμενο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, είναι η πρώτη βραβευμένη Photo of the week για το μήνα Μάιο. Πρόκειται για μια ξεκάθαρα αρχιτεκτονική λήψη, με έμφαση στη γεωμετρία και στο μινιμαλισμό. Ο δημιουργός επέλεξε να φωτογραφίσει κατακόρυφα (από κάτω προς τα πάνω) απομονώνοντας έτσι το τριγύρω περιβάλλον και συνθέτοντας αυτές τις πολύ ιδιαίτερες φόρμες. Μεγάλο ενδιαφέρον επίσης αποκτούν τα σχήματα που δημιουργούνται από τη στέγη, τον τοίχο και τον ουρανό. Η συγκεκριμένη λήψη αποτελεί ακόμη μια απόδειξη πως η ματιά και όχι η τοποθεσία ή το θέμα, παίζει τον κυρίαρχο ρόλο.”

 

Η φωτογραφία ανήκει στο χρήστη @antrikaki

 

Κριτική φωτογραφίας:

«Oι λήψεις με drone έδωσαν (κυριολεκτικά και μεταφορικά) μια νέα διάσταση στη φωτογραφία. Αυτό, ωστόσο, δε σημαίνει ότι κάθε μια λήψη τραβηγμένη από ψηλά συνιστά αυτόματα και μια ενδιαφέρουσα εικόνα – στην πραγματικότητα συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Πάρα πολλές προσπάθειες είναι απλά στιγμιότυπα, χωρίς κανένα αισθητικό ενδιαφέρον. Η φωτογραφία που επιλέξαμε αυτή την βδομάδα είναι ένα απτό δείγμα για το τι σημαίνει δημιουργική αξιοποίηση των δυνατοτήτων λήψης ενός drone. Ηθικό δίδαγμα; Είτε τραβάμε επίγεια είτε υπέργεια είτε υποβρύχια, η φωτογραφική ματιά είναι πάντοτε το πρώτιστο ζητούμενο και ο καθοριστικότερος παράγοντας για το τελικό αποτέλεσμα.»

 

Η φωτογραφία ανήκει στο χρήστη @alexandrosmalapetsas

 

Κριτική φωτογραφίας:

«Στη φωτογραφία όλα είναι φως! Το μάλλον τυπικό τοπίο που φιλοξενεί η συγκεκριμένη, έρχεται το φως του ήλιου, κατά τη επιλεγμένη χρονική στιγμή της ημέρας, και το απογειώνει! Οι χρωματισμοί, οι σκιές και οι καμπύλες - όλα αναδεικνύονται χάρη σε αυτό. Αν μπορούμε ή/και πρέπει να "μάθουμε" κάτι από αυτή τη λήψη, νομίζω πως αρκεί μόνο αυτό. Ο δημιουργός της μας υπενθύμισε πόσο σημαντικό είναι να παρατηρούμε και να μελετάμε το φως - και φυσικά να φωτογραφίζουμε όταν μας ευνοεί!»

 

 

Βάλτε και εσείς το hashtag #photocontestgr στις φωτογραφίες που δημοσιεύετε στο Instagram και μοιραστείτε τις λήψεις σας με τη μεγαλύτερη ελληνική φωτογραφική κοινότητα. Ίσως η επόμενη Photo of the week να είναι μία δικιά σας εικόνα! 

Μην ξεχάσετε να μας ακολουθήσετε στο Instagram για να βλέπετε τις καλύτερες λήψεις που λαμβάνουμε καθημερινά στο #photocontestgr!