Τα μουσεία αποτελούν έναν κατ' εξοχήν τουριστικό προορισμό για κάθε ταξιδιώτη. Στη δική μας περίπτωση, ως φωτογράφοι, τα φωτογραφικά μουσεία τα οποία συνήθως αποκαλούνται γκαλερί, έχει σίγουρα λίγη παραπάνω βαρύτητα. Ας δούμε, λοιπόν, μερικές από τις καλύτερες φωτογραφικές γκαλερί που μπορεί να επισκεφθεί κάποιος.

 

1.Hamiltons (Λονδίνο)

Το Hamiltons στο Λονδίνο ιδρύθηκε το 1977 και ήταν υπό την ιδιοκτησία του Tim Jefferies, ο οποίος συχνά αναφέρεται ως ο πιο όμορφος έμπορος τέχνης στον κόσμο. H γκαλερί Hamiltons είναι από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως. Για πάνω από τριάντα χρόνια, έχει εκθέσει και εκπροσωπήσει τους σύγχρονους κυρίους, Irving Penn, Richard Avedon, Helmut Newton και Robert Mapplethorpe.

Βρίσκεται στην καρδιά του Mayfair και οι εκθέσεις του είναι γνωστές για την παρουσίαση μοναδικών φωτογραφιών, από μερικούς από τους σημαντικότερους φωτογράφους του 20ου και 21ου αιώνα.

 

2. Fraenkel Gallery (Σαν Φρανσίσκο)

Από το 1979 στο Σαν Φρανσίσκο, η Fraenkel Gallery παρουσίασε περισσότερες από 300 εκθέσεις διερευνώντας τη φωτογραφία και τη σχέση της με άλλες τέχνες. Οι εκθέσεις έχουν καλύψει ένα μεγάλο μέρος την παλαιάς και σύγχρονης ιστορίας. Οι πρώτες εκθέσεις της γκαλερί παρουσίαζαν το έργο του Carleton Watkins, του Lee Friedlander και των σεληνικών φωτογραφιών της NASA, οι οποίες έθεσαν το πρότυπο για όσα ακολούθησαν. Επειδή η σύντομη ιστορία της φωτογραφίας προσφέρεται για εξέταση προς τα πίσω προς τα εμπρός και πλάγια, η γκαλερί έχει παρουσιάσει εκθέσεις από καλλιτέχνες τόσο διαφορετικούς. Τα τελευταία χρόνια, το πρόγραμμα της γκαλερί έχει επεκταθεί πέρα από τη φωτογραφία, καθώς το 2016 οι ιδιοκτήτες των γκαλερί Frish Brandt και Jeffrey Fraenkel άνοιξαν ένα δεύτερο χώρο, το FraenkelLAB, ένα χώρο για περιπετειώδη έργα τέχνης με οποιοδήποτε μέσο.

 

3.Yossi Milo Gallery (Νέα Υόρκη)

Η Yossi Milo Gallery, η οποία ιδρύθηκε το 2000, είναι μια σύγχρονη γκαλερί τέχνης που επικεντρώνεται στην εκπροσώπηση καλλιτεχνών που ειδικεύονται σε φωτογραφικές τέχνες, βίντεο και έργα σε χαρτί. Τον Ιανουάριο του 2012 μετακόμισε στο νέο ισόγειο χώρο που βρίσκεται στην 245η Λεωφόρο Δέκατου ορόφου μεταξύ της 24ης και της 25ης οδού στην περιοχή Chelsea της Νέας Υόρκης. Αντιπροσωπεύοντας ένα από τα πιο εκλεκτικά και διεθνή μείγματα σύγχρονων φωτογράφων στη Νέα Υόρκη, τα αισθητικά ενδιαφέροντα της Γκαλερί Yossi Milo ποικίλουν από το εικονιστικό έως το αφηρημένο.

 

4.TORCH Gallery (Άμστερνταμ)

Η γκαλερί TORCH του Άμστερνταμ φιλοξενεί τόσο τη φωτογραφία όσο και τη σύγχρονη τέχνη. Aπό την ίδρυσή της το 1984, θεωρήθηκε στενά ως πρωταθλητής πρωτοπόρων φωτογράφων, ιδιαίτερα με την παρουσίαση των έργων του Anton Corbijn και του Inez van Lamsweerde. Η TORCH Gallery ιδρύθηκε από τον Adriaan van der Have ως σκηνή για την ολλανδική και διεθνή σύγχρονη τέχνη. Εκείνη την εποχή, μάλιστα, η μέση φωτογραφία δεν λογιζόταν καν ως μορφή τέχνης.

 

5.Galleria Carla Sozzani (Μιλάνο)

Η Galleria Carla Sozzani ανοίγει το 1990 στο Μιλάνο, αφιερωμένη στην τέχνη, τη φωτογραφία, το σχεδιασμό και την αρχιτεκτονική. Βρίσκεται σε ένα πρώην βιομηχανικό κτίριο, τυπικό της αρχιτεκτονικής του Μιλάνου. Από την ίδρυσή της, η Galleria Carla Sozzani έχει καθιερωθεί ως μία από τις σημαντικότερες γκαλερί φωτογραφίας στην Ιταλία. Πάνω από 200 εκθέσεις έχουν πραγματοποιηθεί με την παρουσία φημισμένων φωτογράφων, παρουσιάζοντας έργα τα οποία δεν είχαν παρουσιαστεί ποτέ ξανά στην Ιταλία, όπως του Helmut Newton και της Annie Leibovitz. Το βιβλιοπωλείο το οποίο βρίσκεται δίπλα στη γκαλερί, παρέχει μια ευρεία γκάμα νέων και κλασσικών εκδόσεων για την τέχνη, την αρχιτεκτονική, το σχεδιασμό, τα γραφικά και τη μόδα, με ιδιαίτερη έμφαση στη φωτογραφία. Τέλος, η γκαλερί διαθέτει τη δική της εκδοτική εταιρεία, Carla Sozzani Editore, αφιερωμένη επίσης στην τέχνη, τη φωτογραφία, τη μόδα και τον σχεδιασμό.

 

Αν έχετε επισκεφθεί κάποια από αυτές θα χαρούμε να μοιραστείτε τις απόψεις σας μαζί μας στα σχόλια. Αν όχι, ποτέ δεν είναι αργά! Μπορεί το καλοκαίρι να τελείωσε και τυπικά, όμως πάντα υπάρχει κατάλληλη στιγμή για ένα ταξίδι.