Πολλοί πέφτουν στην παγίδα να δίνουν περισσότερη σημασία στο θέμα του κάδρου, αδιαφορώντας πλήρως για το τί συμβαίνει πίσω από αυτό. Η αλήθεια, όμως, είναι πως το φόντο σε μία φωτογραφία είναι σχεδόν ισάξιο με το κεντρικό της θέμα. Όχι, μόνο διότι μπορεί να περιέχει κάποια σημαντική πληροφορία, αλλά επειδή είναι αυτό που επί της ουσίας βοηθάει το θέμα να αναδειχθεί.

Επομένως δεν είναι υπερβολή αν πω ότι αν θέλετε να βελτιώσετε τις φωτογραφίες σας, μάθετε να χειρίζεστε το φόντο. Και για να σας βοηθήσω, σας παραθέτω μερικές απλές συμβουλές. Έχουμε και λέμε:

 

1. Απλοποίησέ το

Αναμφίβολα ο πιο εύκολος τρόπος για να ξεχωρίσει το θέμα σου από το φόντο, είναι να μην υπάρχουν πληροφορίες στο πίσω μέρος. Ένας καθαρός ουρανός, ένας μονόχρωμος τοίχος, ένα λευκό πανί και πολλά άλλα παρόμοια στοιχεία μπορούν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά σε αυτή την περίπτωση. Απλοποιώντας το φόντο, κάνοντάς το πιο μίνιμαλ, ενισχύεις την αξία τού θέματος και κατευθύνεις το μάτι τού θεάτη σε αυτό.

 

2. Εκμεταλλεύσου το βάθος πεδίου

Στις περιπτώσεις που δεν γίνεται να έχεις κάποιο αφαιρετικό φόντο πίσω από το θέμα σου, μπορείς να εκμεταλλευτείς το βάθος πεδίου για να το απομονώσεις. Για καλύτερο αποτέλεσμα θυμίσου να το απομακρύνεις όσο γίνεται από το φόντο! Αυξάνοντας την μεταξύ τους απόσταση, γίνεται ακόμα πιο ευδιάκριτο το κεντρικό σου θέμα.

 

Επιλέγοντας το σωστό βάθος πεδίου, μπορούμε να απομονώσουμε το φόντο όσο πρέπει για να ξεχωρίσει το θέμα, διατηρώντας το παράλληλα όσο ορατό χρειάζεται προκειμένου να δηλώσει την παρουσία του. (Φώτο: Δημήτρης Βακρινός)

 

3. Δημιούργησε bokeh

Σε αντίθεση με τις δύο πρώτες περιπτώσεις, εδώ θέλουμε το φόντο να κάνει ένα παιχνίδι με το θέμα. Και τι καλύτερος τρόπος υπάρχει από το πολυαγαπημένο εφέ των φωτογράφων, το bokeh. Στην περίπτωση αυτή, ένας σταθερός φακός σίγουρα θα κάνει πιο εύκολη τη δουλειά σου, ειδικά αν πρόκειται για πορτραίτα.

 

4. Γέμισε το κάδρο

Μία άλλη επιλογή που έχεις, όταν δε σου αρέσει το φόντο που έχεις από πίσω, είναι να γεμίσεις το κάδρο με το θέμα σου. Όλος ο θόρυβος των ανούσιων πληροφοριών που υπάρχει από πίσω και λειτουργεί αντιπερισπασματικά θα κρυφτεί, και η φωτογραφία σου θα αποκτήσει παράλληλα μία άλλη δυναμική.

 

5. Άλλαξε γωνία

Η συμβουλή αυτή ίσως ακούγεται απλή, και είναι, αλλά πολλές φορές το μυαλό κολλάει κατά τη διάρκεια μίας φωτογράφησης και δεν συνειδητοποιείς ότι αν κάνεις δύο βήματα παραπέρα, το φόντο σου μπορεί να είναι τελείως διαφορετικό. Ψάξε τη θέση σου και πειραματίσου με διαφορετικές οπτικές γωνίες για να βρεις αυτή που σου προσφέρει το πιο ενδιαφέρον φόντο.

 

Συχνά, κοιτώντας από πιο χαμηλά προς τα πάνω, δημιουργείται ένα πιο αφαιρετικό φόντο πίσω, με λιγότερες πληροφορίες. (φώτο: Δημήτρης Βακρινός)
 

6. Δοκίμασε panning

Η τεχνική panning είναι μία ιδέα που μπορεί να έχει πολλές εφαρμογές στην πράξη. Από την πιο απλή εκδοχή της που είναι το να "κυνηγήσεις" ένα θέμα στον οριζόντιο άξονα του φακού, μέχρι και τον συνδυασμό του με ζουμ ή κάποια άλλη πιο σύνθετη κίνηση, Όπως και να 'χει, δοκίμασε αργή ταχύτητα κλείστρου η οποία θα σου προσφέρει ένα τελείως διαφορετικό και ιδιαίτερο αποτέλεσμα στο φόντο.

 

7. Ενσωμάτωσέ το

Αυτή, ίσως, να είναι η ιδανική περίπτωση. Το φόντο ενσωματώνεται με το κυρίως θέμα τού κάδρου και γίνεται ένα παιχνίδι μεταξύ τους το οποίο, αν γίνει σωστά, μπορεί να αποφέρει εντυπωσιακά αποτελέσματα. Απαιτεί καλή μελέτη του χώρου, σωστή επιλογή ρυθμίσεων και προσεκτική επιλογή κάδρου!

 

Συμπέρασμα

Είτε επιλέξεις να χρησιμοποιήσεις το φόντο σου για να τραβήξεις όλη την προσοχή τού κάδρου πάνω στο θέμα, είτε συμπεριλάβεις τις πληροφορίες του δίνοντάς του ρόλο στο κάδρο, το φόντο είναι πάντα εκεί και εξαρτάται από εσένα το πώς θα το εκμεταλλευτείς σωστά για να σε βοηθήσει να πάει η φωτογραφία σου ένα βήμα παραπέρα! Επομένως, πριν κάνεις το κλικ, ρίξε και μια δεύτερη ματιά στο φόντο!