Κανένας φωτογράφος δεν έχει μείνει στάσιμος στα ενδιαφέροντα του από την πρώτη μέρα που ξεκίνησε να ασχολείται με αυτόν τον μαγικό χώρο. Οι περισσότεροι έχουμε περάσει από πολλά είδη και έχουμε πειραματιστεί με αρκετές τεχνικές.

Στο σημερινό άρθρο θα ασχοληθώ με μια λειτουργία που έχει η φωτογραφική μας μηχανή, αλλά σπάνια εκμεταλλευόμαστε. Ως συνέπεια τρώμε ώρες ατέλειωτες στον υπολογιστή και σε προγράμματα επεξεργασίας προκειμένου να μπορέσουμε να βρούμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Με τον όρο Multiple Exposures εννοούμε μια πολλαπλή έκθεση, δηλαδή η επικάλυψη δύο ή περισσοτέρων εκθέσεων (φωτογραφιών) για να δημιουργηθεί μια ενιαία εικόνα. Το Doubel Exposure έχει την αντίστοιχη σημασία, αλλά με δύο εικόνες.

Ένα καλό παράδειγμα για το τί ακριβώς εννοώ, είναι ο φωτογράφος Christoffer Relander και το αξιόλογο έργο που έχει δημιουργήσει με αυτή την τεχνική. Όπως αναφέρει και ο ίδιος: "Όλα τα έργα είναι εκ προθέσεως διπλές εκθέσεις shot in-camera σε μια DSLR (Nikon D800E) και αυτή η συλλογή δεν δημιουργήθηκε ή στρωματοποιήθηκε σε ένα εξωτερικό λογισμικό".

 

 

Σας παραθέτω ακριβώς από κάτω ένα αναλυτικότατο βίντεο για το πώς μπορείτε να κάνετε παρόμοιες εντυπωσιακές φωτογραφίες χρησιμοποιώντας μόνο τη δύναμη της μηχανής σας. Για όσους, ίσως, δεν έχουν τη δυνατότητα της λειτουργίας αυτής, υπάρχει αναλυτική τεχνική της επεξεργασίας σε υπολογιστή.

 

 

Μπορείτε να βρείτε περισσότερα από τα έργα του Relander στην ιστοσελίδα του, στο Facebook, και στο Instagram.

 

Διαβάστε επίσης: Φωτογραφίζοντας τους Antetokounbros με Multiple Exposures!