Η φωτογραφία δρόμου είναι ίσως από τα λίγα είδη φωτογραφίας που δεν απαιτούν ακριβό εξοπλισμό, υπερβολικά προσεγμένες και τεχνικά άρτια λήψεις. Απαιτεί, ωστόσο, μικρές και διακριτικές κάμερες ώστε να περνάμε πάντα απαρατήρητοι.

Η σκέψη αυτή με οδήγησε στο να πειραματιστώ με κάτι καινούριο μιας και αγαπώ τη φωτογραφία δρόμου, αλλά δεν έχω κάποια μικρή compact ή mirrorless μηχανή και η DSLR μου με έναν all around φακό σίγουρα δεν είναι και ό,τι πιο διακριτικό.

Επίσης το βάρος και ο όγκος της είναι οι λόγοι που καμιά φορά επιλέγω να την αφήσω στο σπίτι όταν δεν είναι απαραίτητη. Έτσι, όσες φορές δεν είχα τη μηχανή μαζί μου, ξεκίνησα να τραβάω φωτογραφίες δρόμου με το κινητό μου!

 

 

Σίγουρα αν πάμε να συγκρίνουμε μία DSLR μηχανή με την κάμερα ενός κινητού, ο νικητής θα είναι αναμφίβολα η μηχανή. Ωστόσο το κινητό μάς δίνει μερικά πλεονεκτήματα έναντι μίας μεγάλης και ογκώδους φωτογραφικής, τα οποία στη φωτογραφία δρόμου θα μας φανούν ιδιαίτερα χρήσιμα.

 

Πλεονεκτήματα κινητού

  • Μικρό μέγεθος
  • Το έχεις πάντα μαζί σου
  • Δεν γίνεσαι στόχος

 

Μειονεκτήματα κινητού 

  • Περιορισμένες ρυθμίσεις
  • Λιγότερο καλή ποιότητα
  • Μειωμένη δυνατότητα επεξεργασίας 

 

Όπως και να έχει, θεωρώ πως το μέσο έχει μικρή σημασία, ειδικά σε είδη φωτογραφίας με χαμηλές τεχνικές απαιτήσεις όπως η φωτογραφία δρόμου. Ο ψηφιακός θόρυβος, οι έντονες βινιέτες, ακόμη και ο τεχνητός κόκκος, είναι κάτι που μπορεί κατά κανόνα να αποφεύγουμε σε μια φωτογραφία, αλλά συχνά επιδιώκουν οι φωτογράφοι δρόμου. 

 

 

Προσωπικά, αρκετές από τις αγαπημένες μου φωτογραφίες δρόμου, έχει τύχει να τις έχω βγάλει με το κινητό μου. Απλώς επειδή έτυχε να βρεθώ και να δω μία φωτογραφία μπροστά μου και να βγάλω το κινητό από την τσέπη για να το καταγράψω.

Φυσικά, η ποιοτική σύγκριση με αντίστοιχες φωτογραφίες μου του ίδιου είδος είναι μάταιη, αλλά σημασία έχει η συναισθηματική σύνδεση με κάθε εικόνα που δημιουργούμε.

 

 

Όλες οι παραπάνω φωτογραφίες είναι τραβηγμένες με κινητό τηλέφωνο και επεξεργασμένες με την εφαρμογή snapseed. Ωστόσο υπάρχουν κι άλλες επιλογές σε εφαρμογές επεξεργασίας φωτογραφιών για κινητά