Σε προηγούμενο άρθρο αναλύσαμε και συγκρίναμε 3 κορυφαίους φακούς 24–70mm 2.8 για συστήματα της Nikon. Αυτή τη φορά θα συγκρίνουμε τους νέους 70–200mm 2.8 της Nikon και της Tamron.

Οι δύο εταιρίες διαθέτουν πλέον από δύο ανανεωμένα μοντέλα τηλεφακών σταθερού διαφράγματος με σταθεροποιητή. Ο συγκεκριμένος τύπος φακού είναι αρκετά διαδεδομένος, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε οποιεσδήποτε φωτογραφικές συνθήκες (σπορ, εκδηλώσεις, γάμους κλπ.) και σε συνδυασμό με τον 24-70mm αποτελεί δυνατό “πακέτο” για κάθε επαγγελματία.

Πριν μερικά χρόνια η Nikon μονοπωλούσε στους 70-200mm, ωστόσο η Tamron έχει αναβαθμίσει την ποιότητα κατασκευής, αλλά και τα κρύσταλλα των φακών της, και σε συνάρτηση με τις τιμές τους, αποτελεί άξιο αντίπαλο της Nikon.

Πρωτού συγκρίνουμε τους φακούς να πούμε ότι και οι δύο έχουν περίπου ίδιες διαστάσεις και βάρος (~1.500 gr) και η ποιότητα κατασκευής τους είναι κορυφαία.

Ο Jared Polin χρησιμοποίησε τις κορυφαίες Nikon D500 και D5 και δοκίμασε τους φακούς σε έναν απαιτητικό αγώνα μπέιζμπολ.

 

 

Nikon AF-S Nikkor 70-200mm f/2.8E FL ED VR

Τιμή: 2.750 €

Θετικά

- Υψηλή ποιότητα κατασκευής.

- Εξαιρετικά οξύς σε όλες τις τιμές διαφράγματος.

 

Αρνητικά

- Ο σχεδιασμός του φακού της Nikon δεν έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια.

- Είναι εξαιρετικά ακριβός. (~ 1250 € πιο ακριβός από τον Tamron)

 

 

Tamron SP 70-200mm f/2.8 Di VC USD G2

Τιμή: ~ 1.500 €

 

 

 

 

Θετικά

- Ο νέος σχεδιασμός φακών της Tamron είναι εντυπωσιακός και αρκετά στιβαρός

- Το VC (αντιστάθμιση κραδασμών) είναι φανταστικό.

- Η τιμή του είναι σχεδόν η μισή από τον Nikon.

 

Aρνητικά

- Ο δακτύλιος ζουμ δεν είναι τόσο ομαλός όσο του Nikon

- Ελάχιστα μαλακός στην οξύτητα στα 70mm και 2.8 (συνδυασμός).

 

 

Συμπέρασμα

Οι δύο φακοί αποτελούν της ναυαρχίδες των εταιριών. Οι επιδόσεις τους είναι πλάι-πλάι και πραγματικά οι διαφορές είναι ελάχιστες. Ο Tamron αποτελεί την κυριολεξία του όρου “value for money”. Επιδόσεις Nikon σε τιμή Tamron. Ωστόσο δεν γνωρίζουμε (εφόσον η νέα σειρά της Tamron είναι ακόμα “φρέσκια”) τις μακροχρόνιες, αν μπορούμε να το πούμε, αντοχές του Tamron. Οι φακοί της Nikon έχoυν αποδείξει ότι αντέχουν στην “κακομεταχείρηση” και στην χρόνια χρήση. Μένει λοιπόν να μάθουμε το ίδιο και για τον Tamron. Υπομονή λίγα χρονάκια!