Μία από τις αγαπημένες δραστηριότητες κάθε φωτογράφου, και ιδιαίτερα των φωτογράφων δρόμου, είναι να βγαίνει βόλτα για φωτογραφίες. Πέρα από το άφθονο φωτογραφικό υλικό που μπορεί να προσφέρει, είναι επίσης και μία διασκεδαστική εμπειρία. Γι' αυτό άλλωστε, είναι κάτι που συνηθίζεται να γίνεται με παρέα ή και σε γκρουπ.

Πέρα από αυτά, ένα... Photowalk (όπως το λέμε εμείς) αποτελεί μίας πρώτης τάξεως ευκαιρία για να αναπτύξει ένας φωτογράφος τη δημιουργικότητα και τη φαντασία του. Γι' αυτό και αρχίσαμε να διοργανώνουμε τα δικά μας Photowalks αρχής γενομένης από την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου στο Μοναστηράκι στην Αθήνα, όπου θα λάβει χώρα το πρώτο Photowalk με συμβουλές για φωτογραφίες δρόμου! Όσοι επιθυμείτε μπορείτε ακόμα να δηλώσετε συμμετοχή!

Είτε βρεθείτε μαζί μας σε αυτό το event, είτε βγείτε κάποια στιγμή με την παρέα σας, οι παρακάτω συμβουλές θα σας φανούν χρήσιμες:

 

Έχε μαζί σου ό,τι πιο χρήσιμο και απαραίτητο

Από τη στιγμή που είσαι αναγκασμένος να κουβαλάς μαζί σου τον εξοπλισμό σου, πρέπει να είσαι προσεκτικός στο τι θα επιλέξεις να βάλεις στην τσάντα. Εκτός, φυσικά, από την κάμερά σου, θα χρειαστεί να έχεις μαζί σου 2-3 χρήσιμους φακούς. Δεν υπάρχει λόγος να τους κουβαλάς όλους, όμως ένας τηλεφακός είναι συνήθως χρήσιμος σε τέτοιες περιπτώσεις.

Κατά πάσα πιθανότητα δε θα χρειαστείς τρίποδο, όσο χρήσιμο κι αν είναι, εκτός αν στοχεύεις σε συγκεκριμένες λήψεις που ξέρεις ήδη από πριν ότι θα το χρειαστείς. Επίσης, καλό θα ήταν να έχεις μαζί σου και το φλας αν τυχόν θες να αντιμετωπίσεις με αυτό συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Τέλος, φρόντισε να έχεις αρκετό διαθέσιμο χώρο και μία δεύτερη μπαταρία, γιατί ποτέ δε ξέρεις πόσες φωτογραφίες θα χρειαστεί να τραβήξεις!

 

Φόρα τα κατάλληλα ρούχα

Τι θεωρείται κατάλληλο σε αυτή την περίπτωση; Κάτι με το οποίο θα είσαι άνετος να κινηθείς και ταυτόχρονα θα σε κρατάει ζεστό (αν έχει κρύο) ή θα σου επιτρέπει να παίρνεις αέρα (αν έχει ζέστη). Γι' αυτό το λόγο καλό θα ήταν να ρίξεις και μια ματιά στην πρόβλεψη του καιρού για εκείνη τη μέρα και ώρα που θα επιλέξεις. Φρόντισε να έχεις άνετα παπούτσια και τα ρούχα σου να έχουν αρκετές τσέπες για άμεση πρόσβαση και αποθήκευση πραγμάτων.

 

Προσχεδίασε τη διαδρομή

Είτε πηγαίνεις μόνος σου, είτε με παρέα, είναι καλό να γνωρίζεις από πριν τη διαδρομή που θα ακολουθήσεις. Δε χρειάζεται να ορίσεις απαραίτητα κάθε σημείο από το οποίο θα περάσεις, γιατί έτσι περιορίζεις τον εαυτό σου και τις επιλογές σου. Το μόνο που χρειάζεται να αποφασίσεις είναι το αρχικό σημείο από το οποίο θα ξεκινήσεις και το σημείο στο οποίο θέλεις να καταλήξεις. Η χρήση ενός app σαν το Google Maps ίσως σου φανεί αρκετά χρήσιμη για να μη χαθείς στην πορεία, αλλά και για να εντοπίσεις σημαντικά σημεία ενδιαφέροντος στη διαδρομή.

 

Δοκίμασε διαφορετικά εστιακά μήκη

Είτε έχεις προγραμματίσει να κάνεις τη βόλτα αυτή στην εξοχή, είτε στην πόλη, είναι εξίσου σημαντικό να έχεις τη δυνατότητα να τραβήξεις τόσο ευρυγώνιες λήψεις, όσο και κοντινές. Κι αυτό γιατί δε ξέρεις ποτέ πού θα βρεις ένα σημείο ενδιαφέροντος. Μπορεί να σου αρέσει μια ευρυγώνια λήψη ενός δρόμου, αλλά μπορεί να εντοπίσεις και κάτι ενδιαφέρον σε μια λεπτομέρεια αρκετά μακριά στην οποία δεν μπορείς να πλησιάσεις.

 

Να είσαι παρατηρητικός

Δώσε ιδιαίτερη προσοχή στον περίγυρο. Έχε την κάμερά σου ανά πάσα στιγμή ανοιχτή, αλλά τα μάτια σου στον χώρο. Παρατήρησε τι γίνεται γύρω σου, και προσπάθησε να φανταστείς το κάδρο σου πριν φέρεις την κάμερα κοντά στο μάτι σου. Σημαντικό ρόλο θα παίξει και το να γνωρίζεις από πριν τον χώρο στον οποίο κινείσαι. Ακόμα κι αν περνάς κάθε μέρα από εκεί, μπορεί να εντοπίσεις πράγματα τα οποία στην καθημερινή σου ρουτίνα ασυναίσθητα αγνοείς.

 

Όπως και να 'χει, το πιο ωραίο πράγμα σε έναν τέτοιο περίπατο είναι η διασκέδαση και γι' αυτό είναι καλύτερα να γίνεται ομαδικά! Αν ενδιαφέρεσαι να έρθεις κι εσύ μαζί μας στο επόμενο Photowalk, δήλωσε συμμετοχή τώρα.