Μία από τις πιο δύσκολες προκλήσεις για τους φωτογράφους, ερασιτέχνες ή επαγγελματίες, είναι η διαχείριση του "κόντρα" και του "κάθετου" φωτός από τον ήλιο. Και αυτό διότι το φως είναι ιδιαίτερα σκληρό, δημιουργεί σκιές και πολύ έντονο contrast στο θέμα μας. 

Στο παρακάτω βίντεο του Peter MckKinnon, ιδιαίτερα γνωστός στο YouTube, θα δούμε 4 βασικές συμβουλές για τη σωστή διαχείριση του φωτός στις περιπτώσεις που αναφέραμε παραπάνω.

 

 

  •  Δημιουργήστε αντανάκλαση στο φως

    Μια εύκολη και αποδοτική λύση είναι ο "κλασσικός" ανακλαστήρας, ο οποίος κατευθύνει το φως όπου χρειάζεται και χρησιμοποιείται κατά βάση για φωτογραφίες πορτραίτου (έναν τέτοιο είχαμε χρησιμοποιήσει στο 4ο Photowalk). Αν δεν έχετε ανακλαστήρα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιο υποκατάστατο όπως ένα κομμάτι λευκό χαρτόνι, μακετόχαρτο ή οποιαδήποτε άλλη επιφάνεια μπορεί να δημιουργήσει ανάκλαση του φωτός, ώστε να κατευθύνετε το φως όπου εσείς επιθυμείτε.

 

  • Μειώστε την ένταση του φωτός

    Όπως αναφέραμε και πιο πάνω, βασικό πρόβλημα είναι το πολύ έντονο φως. Χρειαζόμαστε πιο μαλακό φως και σε αυτό μπορεί να βοηθήσει ένας διαχύτης (συνήθως συμπεριλαμβάνονται στα σετ ανακλαστήρων) που θα μειώσει την έντονη λάμψη του ηλίου, ώστε το φως να πέφτει "ομαλά" στο θέμα σας. Εναλλακτικά, μπορείτε να βρείτε μια περιοχή με σκιά, στην οποία θα τοποθετήσετε το θέμα σας και το φως θα είναι ξεκάθαρα πολύ πιο απαλό.

 

  •  Χρησιμοποιήστε τις σκιές προς όφελός σας

    Οι σκιές που δημιουργούνται από τα διάφορα αντικείμενα γύρω μας μπορούν όχι μόνο να βοηθήσουν αλλά και να δώσουν έναν τόνο δημιουργικότητας στις λήψεις μας. Σκιές δέντρων, κτηρίων ακόμα και σκιές από κάγκελα δημιουργούν ιδιαίτερα μοτίβα, τα οποία αν τα εντάξετε στο κάδρο σας μπορούν να δώσουν ένα εντελώς διαφορετικό και ιδιαίτερο αποτέλεσμα. 

 

  • Μετακινηθείτε γύρω από το μοντέλο σας

    Το πιο σημαντικό στις δύσκολες φωτιστικές συνθήκες είναι να αντιληφθούμε την κατεύθυνση από την οποία πέφτει το φως επάνω στο θέμα. Σε φωτογραφίσεις πορτραίτου ζητήστε από το μοντέλο σας να μετακινηθεί, ώστε να παρατηρείσετε πώς αλλάζουν οι σκιές στο πρόσωπο ή στο σώμα, ενώ αν φωτογραφίζετε κάποιο άλλο θέμα ή αντικείμενο, αλλάξτε του θέση, ώστε να δείτε σε ποιο σημείο φωτίζεται καλύτερα.

 

Φωτογραφία άρθρου: Γιώργος Μασχαλίδης