Μια ερώτηση που κάνει κανείς στον εαυτό του όταν ξεκινάει κάτι, είναι το αν είναι αρκετά καλός σε αυτό που πάει να κάνει. Φυσικά δεν μπορεί να το ξέρει εξ αρχής αυτό, και ειδικά όταν πρόκειται για τον κόσμος τής φωτογραφίας θα χρειαστεί να περάσουν αρκετά χρόνια και αρκετές λήψεις. Ωστόσο υπάρχουν κάποια πρόωρα σημάδια που φανερώνουν ότι κάποιος έχει τη δυνατότητα να φτάσει ψηλά.

 

Μία ή και περισσότερες από τις φωτογραφίες σου γίνεται viral

Όταν τραβάς μια εκπληκτική φωτογραφία, πιθανότατα να το γνωρίζεις και ο ίδιος. Η απόλυτη επιβεβαίωση έρχεται όταν η φωτογραφία αυτή γίνεται viral. Όταν δηλαδή κάποιος τη βλέπει online και πιστεύει ότι αξίζει να τη μοιραστεί με τους φίλους του. Έπειτα κάποιος από τους φίλους του νιώθει το ίδιο και και ούτω καθεξής. Είναι ένα υπέροχο συναίσθημα και σημάδι ταλέντου. Ωστόσο μην επαναπαύεσαι μετά από κάτι τέτοιο, συνέχισε τη σκληρή δουλειά!

 

Επιτυχημένοι φωτογράφοι σε συγχαίρουν

Ακόμα και όταν κάνεις μια καλή δουλειά και φτάνει στα μάτια καταξιωμένων φωτογράφων, δεν είναι πάντα βέβαιο ότι θα έλξει τα θετικά τους σχόλια. Όταν λοιπόν γίνεται, καταλαβαίνεις ότι έχεις κάνει πολύ καλή δουλειά!

 

Πηγαίνεις στα σωστά σεμινάρια

Στις μέρες μας πραγματοποιούνται τόσα πολλά και διαφορετικά σεμινάρια φωτογραφίας, που δυσκολεύεσαι να επιλέξεις αυτά που πραγματικά αξίζει να αφιερώσεις χρόνο για να παρακολουθήσεις. Το σημαντικό είναι ότι η εκπαίδευση που λαμβάνεις τις πρώτες μέρες είναι καθοριστική για το μέλλον σου στη φωτογραφία. Αν καταλήξεις σε ένα σεμινάριο που σου μαθαίνουν λάθος πράγματα (και πιστέψτε με, υπάρχουν πολλά τέτοια) θα χρειαστεί πολύ χρόνο μέχρι να συνειδητοποιήσεις ότι δεν κάνεις το σωστό και τα μαθαίνεις ανάποδα!

 

Κερδίζεις σε διαγωνισμούς

Οι διαγωνισμοί είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι στην ανάπτυξη ενός φωτογράφου. Στην αρχή θα είναι μικροί διαγωνισμοί, χωρίς μεγάλο ανταγωνισμό σε κάποιο περιοδικό ή online. Όλοι από κάπου ξεκινάνε! Όταν όμως είσαι πραγματικά ταλαντούχος και συνεχίζεις να παίρνεις μέρος σε διαγωνισμούς, θα αρχίσεις να κερδίζεις και τους σημαντικούς!

 

Παύεις να φωτογραφίζεις ό,τι βλέπεις

Το να είσαι εκλεκτικός με ό,τι φωτογραφίζεις παίζει σημαντικό ρόλο στη δημιουργικότητα και την αισθητική ενός φωτογράφου. Θα πρέπει να φωτογραφίζεις όσο πιο συχνά και πολύ μπορείς, αλλά γίνε επιλεκτικός! Βρες τι σε τραβάει περισσότερο και ασχολήσου με αυτό. Δεν έχει νόημα να τριγυρνάς φωτογραφίζοντας κάθε λουλούδι, κάθε φαγητό, κάθε κτήριο κλπ.

 

Δε δουλεύεις πια στο Auto mode

Η αλήθεια είναι ότι όσο πιο γρήγορα το αποβάλεις από τις λήψεις σου, τόσο πιο σύντομα θα μπεις στο δρόμο για να γίνεις ένας καλός φωτογράφος.

 

Αφιερώνεις χρόνο στο να μάθεις τον σωστό φωτισμό

Ένα καλό σημάδι που φανερώνει ότι ίσως γίνεις ένας καλός φωτογράφος μία μέρα, είναι το ενδιαφέρον προς τον φωτισμό, τόσο στον φυσικό, όσο και στον τεχνητό. Μελετώντας το πώς συμπεριφέρεται το φως, θα σε βοηθήσει να κατανοήσεις τί είναι καλύτερο για το θέμα σου και θα σου δώσει μια ιδέα για το πώς χειρίζεται ο εξοπλισμός σου το φως. Επίσης, έχοντας τη δυνατότητα να φτιάξεις το δικό σου φως, ακριβώς όπως το επιθυμείς, θα σε απομακρύνει ακόμα περισσότερο από πολλούς άλλους που ήταν στο ίδιο επίπεδο με εσένα.

 

Δε φοβάσαι να πειραματιστείς

Μέχρι να βρεις τί είναι αυτό στο οποίο είσαι καλύτερος και σου αρέσει περισσότερο να κάνεις, θα χρειαστούν πολλά πειράματα και να περάσεις μέσα από όλα τα είδη τής φωτογραφίας!

 

Φωτογραφία άρθρου: Alexis Asikelis