Με αφορμή τον διαγωνισμό Travel Photography που είναι ενεργός, αποφασίσαμε να γράψουμε ένα άρθρο με κάποιες βασικές συμβουλές γύρω από την ταξιδιωτική φωτογραφία. Ελπίζουμε να σας βοηθήσει.

Η ταξιδιωτική φωτογραφία είναι ένας υπέροχος τρόπος να απαθανατίσουμε τις στιγμές και τα τοπία κατά τη διάρκεια των ταξιδιών μας. Αναδεικνύει την ομορφιά του κόσμου γύρω μας και καταγράφει τις εμπειρίες και τις αναμνήσεις που ζήσαμε, παρακινώντας συχνά κι άλλο κόσμο να κάνει το ίδιο!  

Είτε είσαι ένας αρχάριος φωτογράφος είτε ένας πιο έμπειρος, υπάρχουν πολλές συμβουλές που μπορούν να σε βοηθήσουν να βελτιώσεις τις φωτογραφίες σου και να αναδείξεις το ταλέντο σου. Από την προετοιμασία του εξοπλισμού μέχρι την επιλογή των κατάλληλων τεχνικών λήψης, είναι όλα το ίδιο σημαντικά για να πετύχεις μία καλή φωτογραφία.

 

1. Η προετοιμασία του ταξιδιού είναι πολύτιμη!

Όταν προετοιμάζεσαι για μια ταξιδιωτική φωτογραφική εμπειρία, η προετοιμασία του εξοπλισμού και του ταξιδιού είναι ζωτικής σημασίας. Καταρχάς, βεβαιώσου ότι έχεις επιλέξει τη σωστή φωτογραφική μηχανή και τους φακούς που θα σου επιτρέψουν να απαθανατίσεις τις φωτογραφίες που επιθυμείς, χωρίς να σου κάνουν τη ζωή δύσκολη. Κάνε μια καλή έρευνα για τον προορισμό σου και ενημερώσου για τον καιρό, την εποχή και τις τοπικές συνθήκες. Αυτό θα σε βοηθήσει να επιλέξεις τα κατάλληλα ρούχα και τον εξοπλισμό που θα χρειαστείς, ανάλογα και τον προορισμό (ταξίδι σε φύση/βουνό κτλ)

 

 

2. Ενημερώσου για τον προορισμό σου

Πριν ξεκινήσεις το ταξίδι, αφιέρωσε χρόνο για να κάνεις μια έρευνα για τον προορισμό του ταξιδιού σου. Ψάξε για τα πιο εντυπωσιακά αξιοθέατα, τα μοναδικά τοπία και τις κρυμμένες γωνιές που αξίζει να επισκεφθείς και να φωτογραφήσεις. Ανακάλυψε τις ιστορικές γειτονιές, τις τοπικές αγορές και τα μοναδικά έθιμα που μπορείς να απαθανατίσεις με την κάμερά σου. Ενημερώσου για τις ώρες που ο προορισμός είναι πιο φωτεινός και προσπάθησε να επισκεφθείς τα μέρη αυτά για να αποκτήσεις εντυπωσιακές εικόνες με το καλύτερο φωτισμό. Η προετοιμασία σου θα σε βοηθήσει να αξιοποιήσεις κάθε στιγμή του ταξιδιού σου για να αποτυπώσεις την ομορφιά και την ατμόσφαιρα του τοπίου, είτε αυτό είναι αστικό είτε φυσικό.

 

3. Πειραματίσου με τη σύνθεση 

Μία καλή φωτογραφία δεν είναι μόνο θέμα τεχνικής, αλλά και σύνθεσης. Ένας τρόπος να κάνεις τις φωτογραφίες σου να ξεχωρίζουν είναι να πειραματιστείς με διάφορες συνθέσεις και γωνίες λήψης. Μην περιορίζεσαι στις συνηθισμένες γωνίες λήψης. Αναζήτησε προοπτικές που θα δημιουργήσουν ενδιαφέρον και κίνηση στις φωτογραφίες σου. Πειραματίσου με διάφορες γωνίες λήψης και διαφορετικό φωτισμό για να δημιουργήσεις πρωτότυπες εικόνες. Ο φυσικός φωτισμός και η κατάλληλη ώρα της ημέρας θα είναι ο συμμαχός σου σε αυτό.

 

 

4. Προσέξτε τα παρεμβαλλόμενα στοιχεία

Όταν τραβάς φωτογραφίες σε ταξίδια, είναι σημαντικό να προσέχεις τα γύρω στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν τη σύνθεση της φωτογραφίας σου. Βρες καθαρά κάδρα και προσπάθησε να αφαιρέσεις οτιδήποτε μπορεί να αποσπάσει την προσοχή από το κύριο θέμα της φωτογραφίας σου. Αντίθετα, χρησιμοποίησε τα χρήσιμα στοιχεία που υπάρχουν στο περιβάλλον για να προσθέσετε ενδιαφέρον και βάθος στη σύνθεσή σου.

 

5. Εστιάστε στο ανθρώπινο στοιχείο

Ταξιδιωτική φωτογραφία δεν σημαίνει μόνο εντυπωσιακά τοπία. Αναζητήστε ντόπιους ανθρώπους της περιοχής που επισκεφθήκατε και φωτογραφίστε τους! Τέτοιες φωτογραφίες μπορεί να περιλαμβάνουν πορτρέτα, στιγμές της καθημερινής ζωής τους, την εργασία τους, τις γιορτές ή τα έθιμά τους. Να θυμάστε να είστε ευγενικοί, χαμογελαστοί και ειλικρινής μαζί τους. Περάστε λίγα λεπτά μαζί τους πριν τους ζητήσετε να τους φωτογραφίσετε. Αυτό θα τους κάνει να νιώσουν πιο άνετοι μαζί σας αλλά και με τον φακό της κάμερας.

 

 

Με τη δύναμη της φωτογραφίας, μπορούμε να διηγηθούμε ιστορίες, να μοιραστούμε συναισθήματα και να ενισχύσουμε την κατανόηση και την ανεκτικότητα μεταξύ των πολιτισμών. Οι ταξιδιωτικές φωτογραφίες μπορούν να μας μεταφέρουν εντυπωσιακά τοπία, να μας δείξουν μοναδικούς πολιτισμούς και να μας βοηθήσουν να ανακαλύψουμε νέες πτυχές του κόσμου.

Μην ξεχάσετε να δηλώσετε συμμετοχή στον διαγωνισμό Travel Photography που είναι ενεργός και να διεκδικήσετε φωτογραφικά δώρα όπως λουριά κάμερας για την φωτογραφική σας μηχανής από το MyCamera.gr