Τί είναι το Panning;

Πρόκειται για μία παλιά, αλλά συνάμα διαχρονική, τεχνική φωτογράφησης η οποία εξακολουθεί να εντυπωσιάζει με τα αποτελέσματα που επιφέρει! Το Panning είναι η τεχνική κατά την οποία φωτογραφίζεται ένα κινούμενο θέμα δίνοντας την ψευδαίσθηση της ακινησίας, χάρις το φυσικό εφέ στο background πίσω από το κεντρικό θέμα στο οποίο εστιάζουμε.

 

Πώς μπορούμε να το πετύχουμε;

Όπως είπαμε, αφορά τη λήψη ενός κινούμενου αντικειμένου, το οποίο ο φωτογράφος "στοχεύει" καθ'όλη τη διάρκεια της λήψης, ακολουθώντας την κίνησή του. Η μηχανή αντιλαμβάνεται ως ακίνητο το αντικείμενο αυτό και θολώνει λόγω κίνησης το background.

Επομένως, ξεκινώντας, τοποθετούμε την κάμερά μας στο Manual (M) ή στο Shutter Priority (S) ώστε να μπορούμε να έχουμε υπό έλεγχο την ταχύτητα του κλείστρου και επιλέγουμε μία σχετικά αργή ταχύτητα, για παράδειγμα από 1/8 μέχρι 1/60. Με ταχύτητα πιο αργή από 1/8 ελλοχεύει ο κίνδυνος αποσταθεροποίησης του αντικειμένου, δηλαδή να βγει κι αυτό κουνημένο μαζί με το φόντο και με μεγαλύτερη του 1/60 υπάρχει η πιθανότητα να βγει και τα δύο ακίνητα.

Χρησιμοποιώντας το σώμα μας ως άξονα στρέψης, απελευθερώνουμε το κλείστρο και ακολουθούμε το αντικείμενο κατά τη φορά της κίνησής του.

 

Συμβουλή:

Για μεγαλύτερη ευκολία, μπορείτε να κρατήσετε και τα δύο μάτια ανοιχτά! Επειδή κατά τη διάρκεια της λήψης δεν έχετε τη δυνατότητα να παρακολουθείτε το αντικείμενό σας, χρησιμοποιείστε το μάτι που δεν είναι στο σκόπευτρο για καλύτερη επαφή με το περιβάλλον!

 

Νίκος Χατζηπέτρος

credits: Νίκος Χατζηπέτρος

 

Το αποτέλεσμα θα σας εντυπωσιάσει! Αν όχι, αν κάτι πιστεύετε ότι θα μπορούσε να είχε "γράψει" καλύτερα στον φακό, προσπαθήστε ξανά με διαφορετικές ρυθμίσεις.

Πειραματιστείτε! Να θυμάστε ότι η ταχύτητα του κλείστρου εξαρτάται από την ταχύτητα του αντικειμένου. Κάντε δοκιμές με διάφορες ρυθμίσεις στην κάμερά σας, με διάφορα κινούμενα αντικείμενα, αλλά κρατήστε πάντα ένα φόντο που να προσφέρει ένα ενδιαφέρον αποτέλεσμα με το εφέ του (πχ. αποφύγετε έναν καθαρό ουρανό, που δεν έχει τίποτα να προσφέρει).

 

Φωτογραφία άρθρου: Nikos Koutoulas