Το φίλτρο UV πρόκειται για ένα πολύ χρήσιμο αξεσουάρ που μπορούμε να κουμπώσουμε πάνω στους φωτογραφικούς μας φακούς. Στο εμπόριο θα τα βρείτε με την ονομασία ως φίλτρα UV (Ultra Violet) είτε ως απλά Protector. Η διαφορά τους είναι ότι τα UV είναι φτιαγμένα για να μειώνουν και την υπεριώδη ακτινοβολία.

Η επιλογή τους πρέπει να γίνει με μεγάλη προσοχή, θεωρούνται ουδέτερα φωτογραφικά, αλλά μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά την ποιότητα των φωτογραφιών μας. Για αυτό είναι σημαντικό να προτιμήσουμε τα φίλτρα μας να είναι από έναν αξιόπιστο κατασκευαστή.

Όπως μπορείτε να δείτε στην παρακάτω φωτογραφία, ένα φίλτρο χαμηλής ποιότητας μειώνει κατά πολύ την οξύτητα του φακού μας. Επίσης όσοι χρησιμοποιούν ευρυγώνιους και υπερευρυγώνιους φακούς, καλό είναι να προτιμήσουν φίλτρα με μικρότερο πάχος για να μην βρεθούν αντιμέτωποι με βινιετάρισμα στα ανοιχτά διαφράγματα, αλλά και αντανακλάσεις.

 

 

Τα πλεονεκτήματα της χρήσης του φίλτρου προστασίας είναι ότι:

  • Προστατεύει τον φακό μας από γρατζουνιές και χτυπήματα που μπορεί να προκύψουν από μια πτώση ή από άλλα αντικείμενα που υπάρχουν στον χώρο (π.χ. κλαδιά δέντρων).
  • Τα UV φίλτρα όπως είπαμε μειώνουν και την υπεριώδη ακτινοβολία, χάρις αυτή μπορεί να μειωθεί το φαινόμενο της θαμπάδας και του μπλέ χρωματισμού που δημιουργείται από αυτή.
  • Σε περιπτώσεις δύσκολων καιρικών συνθηκών, όπως αρκετή σκόνη ή βροχή, μπορούν να θωρακίσουν τον φακό.
  • Ο φωτογράφος μπορεί να καθαρίζει το φίλτρο καθημερινά χωρίς να διακινδυνεύει να δημιουργήσει ζημιά στις επιστρώσεις του φακού. Ένα φίλτρο το οποίο έχει καταστραφεί από το καθάρισμα είναι πολύ φθηνότερο για να αντικατασταθεί από ότι ένας φακός.

 

 

Εκτός από τους υπέρμαχους της χρήσης του συγκεκριμένου φίλτρου, υπάρχουν και μερικοί που είναι αντίθετοι. Τα επιχειρήματα τα οποία αναφέρουν είναι ότι:

  • Η προσθήκη επιπλέον οπτικών στοιχείων στον φακό μειώνει την ποιότητα της εικόνας λόγων της πιθανής δημιουργίας αναλαμπών.
  • Υπάρχει περίπτωση να δημιουργηθεί πρόβλημα στην εφαρμογή των παρασολέιγ σε ορισμένους φακούς και να δημιουργηθεί βινιετάρισμα.
  • Σε πτώση του φακού, το φίλτρο μπορεί να θρυμματιστεί και να δημιουργήσει γρατσουνιά στο μπροστινό οπτικό στοιχείο του φακού. Σε αυτήν την περίπτωση υπάρχει η πιθανότητα ότι αν το φίλτρο προστασίας δεν υπήρχε θα είχε απλώς στραβώσει το μεταλλικό δακτυλίδι όπου βιδώνεται το φίλτρο στο φακό χωρίς να πάθει ζημιά ο φακός.  

 

Εσείς χρησιμοποιείτε φίλτρα προστασίας; Εάν ναι, ποια είναι η άποψή σας; Πείτε μας στα σχόλια!