Ο φωτογράφος Alex Barrera δημιούργησε ένα βίντεο 10 λεπτών όπου συγκρίνει τους δύο φακούς της Canon. Τον Canon RF 85mm f/2 STM με τον Canon RF 85mm f/1.2 L USM.

Σκοπός του Alex είναι να δει κατά πόσο καλύτερος είναι ο RF 85mm f/1.2 L USM για τα περίπου 2000€ παραπάνω που κοστίζει. Για τη δοκιμή, χρησιμοποίησε την Canon EOS R5 πάνω σε ένα τρίποδο με το μοντέλο να βρίσκεται στο ίδιο σημείο σε κάθε λήψη.

Επίσης, απενεργοποίησε τις διορθώσεις φακών, έτσι ώστε οι εικόνες να μπορούν να προβληθούν ακριβώς με τον τρόπο που τις λαμβάνει η κάμερα.

 

Στην πρώτη σύγκριση εικόνων, έβαλε και τους δύο φακούς σε f/2 και τράβηξε δύο φωτογραφίες. Η πρώτη φωτογραφία τραβήχτηκε με το RF 85mm f/1,2 L:

 

Η δεύτερη φωτογραφία είναι τραβηγμένη με το RF 85mm f/2 Macro IS STM:

 

Όπως μπορείτε να δείτε και εσείς, το βάθος πεδίου και το ζουμ εμφανίζονται πολύ διαφορετικά, ακόμη και με τους δύο φακούς ρυθμισμένους στο ίδιο διάφραγμα. Αυτό είναι που οδηγεί τον Barrera να ισχυριστεί ότι ένας από τους φακούς δεν είναι πραγματικά στα 85mm «Αν ήταν και οι δύο, δεν θα υπήρχε ορατή διαφορά όπως υπάρχει εδώ».

Ο Alex λέει ότι αν δεν έκανε αυτό το συγκριτικό θα ήταν απόλυτα ευχαριστημένος με τα αποτελέσματα από τον STM. Και για τους δύο φακούς, το επίπεδο βινιέτας είναι πολύ μικρό. Η πιο αξιοσημείωτη διαφορά μεταξύ των δύο φακών έγκειται στο bokeh, καθώς και σε κάποια χρωματική εκτροπή που εμφανίζεται γύρω από το μοντέλο. Και οι δύο φακοί ήταν πολύ ευκρινείς.

 


Επειδή όμως ο STM δοκιμάστηκε με τέρμα ανοιχτό το διάγραμμα, έκανε μια δοκιμή και με τον L στο τέρμα ανοιχτό (f/1.2), για να δει πως θα συμπεριφερθεί. Εδώ είναι που βλέπουμε για ποίον λόγο κοστίζει παραπάνω ο φακός. Εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά ευκρινής, ενώ ταυτόχρονα δεν φαίνεται καμία χρωματική εκτροπή.

 

Παρακάτω θα δούμε και μερικές ακόμη δόκιμες. Εάν θέλετε να δείτε και εσείς σε RAW μορφή όλες τις δόκιμες. Κατεβάστε από εδώ τις φωτογραφίες.

 

85mm f/1.2

 

85mm f/2 STM

 

85mm f/1.2

 

85mm f/2 STM

 

Μετά τις εκτενής δόκιμες που έκανε καταλήγει ότι ο ο RF 85mm f/1,2 L είναι ένας «πολύ, πολύ ιδιαίτερος φακός». Πιστεύει ότι είναι ο καλύτερος 85mm της αγοράς.

Ωστόσο, ο 85mm f/2 IS STM, για τα χρήματα που κοστίζει, εξακολουθεί να είναι μια εξαιρετική επιλογή.

 

Εδώ μπορείτε να δείτε ολόκληρο το βίντεο του Alex Barrera:

 

Εσάς πως σας φάνηκε το συγκριτικό των φακών; Γράψτε μας στα σχόλια!