Aνακοινώθηκαν οι μεγάλοι νικητές των ετήσιων βραβείων British Wildlife Photography, για τις καλύτερες φωτογραφίες άγριας ζωής της χρονιάς. Περισσότερες από 14.000 εικόνες υποβλήθηκαν στον φετινό διαγωνισμό, από ερασιτέχνες και επαγγελματίες φωτογράφους να διεκδικούν το μεγάλο έπαθλο των 5.000 λιρών.

Ο διαγωνισμός στο 12ο έτος του, προβάλλει τη φύση της Βρετανίας, από τα δάση, τους υγροβιότοπους της και άλλα οικοσυστήματα. Υπάρχει τεράστια πικοιλία στις συμμετοχές, από φωτογραφίες με καφέ λαγούς και αλεπούδες, συνώνυμες με τη βρετανική ύπαιθρο, μέχρι και έναν αρκτικό θαλάσσιο ίππο.

 

 

Στον Βρετανό φωτογράφο Ryan Stalker ανήκει είναι η νικήτρια φωτογραφία του διαγωνισμού, με μια μπάλα ποδοσφαίρου να έχει εγκλωβιστεί σε όστρακα.

Όπως λέει ο ίδιος ο φωτογράφος: «Το Ocean Drifter είναι μια φωτογραφία μίας μπάλας ποδοσφαίρου που καλύπτεται από ένα είδος οστράκων (συγκεκριμένα τα Goose barnacles) κάτω από την ίσαλο γραμμή. Πάνω από το νερό είναι απλά μια μπάλα. Αλλά κάτω από την ίσαλο γραμμή υπάρχει μια αποικία πλασμάτων. Η μπάλα ξεβράστηκε στο Ντόρσετ, αφού έκανε ένα τεράστιο ταξίδι στον ωκεανό πέρα από τον Ατλαντικό και στη συνέχεια επέστρεψε στη θάλασσα για τη λήψη της φωτογραφίας. Το συγκεκριμένο είδος οστράκων δεν είναι εγγενές στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά θα μπορούσαν να ξεβραστούν στις ακτές μας κατά τη διάρκεια ισχυρών καταιγίδων στον Ατλαντικό».

Και συμπληρώνει: «Αν και η μπάλα δεν πρέπει να βρίσκεται στη θάλασσα, αναρωτιέμαι για το ταξίδι της… Από πού ξεκίνησε, όταν χάθηκε, αν βρέθηκε σε τροπικές περιοχές, πόσο καιρό της πήρε το ταξίδι αυτό στον ωκεανό μέχρι να φτάσει στο Dorset. Αν τη δούμε μάλιστα σαν “απόβλητο” αυτά τα πλάσματα που φέρνει μαζί της ίσως επιβιώσουν στα ύδατα του Ηνωμένου Βασιλείου και θα μπορούσαν να γίνουν χωροκατακτητικά είδη. Ας σκεφτούμε λοιπόν πως όσο περισσότερο οι άνθρωποι ρίχνουν απόβλητα στη θάλασσα, τόσο ο κίνδυνος για να φτάνουν στις ακτές πλάσματα που δεν είναι εγγενή του τόπου, θα αυξάνεται».

 

Δείτε και άλλες φωτογραφίες ανά κατηγορία που βραβεύτηκαν στον διαγωνισμό.

 

Animal Behaviour

 

Animal Portraits

 

Botanical Britain

 

Black & White

 

Habitat

 

Hidden Britain

 

Urban Wildlife

 

Wild Woods

 

Αυτές ήταν μερικές από τις καλύτερες λήψεις του διαγωνισμού. Πως σας φάνηκαν; Πείτε μας στα σχόλια!