28 Αυγούστου 1963, Ουάσινγκτον

Περισσότερα από 250.000 άτομα είχαν μαζευτεί μπροστά στο Μνημείο του Λίνκολν σε μια εκδήλωση διαμαρτυρίας, απαιτώντας ίσα πολιτικά δικαιώματα για τους μαύρους. Ο πολιτικός αγωνιστής και ηγέτης των Αφροαμερικανών, Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, εκφωνεί τον περίφημο λόγο "I Have A Dream" (Έχω Ένα Όνειρο) στο τέλος τής διαδήλωσης.

Ανυψώνοντας το δεξί του χέρι ως πρόσταγμα για ησυχία και κρατώντας το χειρόγραφο κείμενο στο αριστερό του, ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ πλησιάζει προς το βήμα. Ο φωτογράφος έχει διαλέξει μια γωνία η οποία περιλαμβάνει στο κάδρο το 17-μέτρων Μνημείο τής Ουάσινγκτον, τον ομιλητή αλλά και όσο περισσότερο κόσμο χωρούσε μέσα σε αυτό. Το πλήθος άκουγε τον περίφημο λόγο που έμεινε στην ιστορία, κατά τον οποίο απεικονίζεται ένας κόσμος χωρίς φυλετικές διακρίσεις, μίσος και βία. "Έχω ένα όνειρο... ότι μια μέρα τα τέσσερα μικρά μου παιδιά θα μπορούν να ζήσουν σε έναν κόσμο στον οποίο δε θα κρίνονται με βάση το χρώμα τού δέρματός τους, αλλά με βάση τον χαρακτήρα τους".

 

 

Ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ όντας ειρηνιστής και πιστός ακόλουθος τής φιλοσοφίας που πρέσβευε ο Θόρω, είχε επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από τη διδασκαλία τού Γκάντι περί απουσίας κάθε μορφής βίας. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι ήταν ο "πρωταθλητής" των καταπιεσμένων μαύρων Αμερικάνων, παλεύοντας ενάντια στον ρατσισμό και υπέρ τής ισότητας και της ανοχής. Παρόλο που συνελλήφθη αρκετές φορές για τις πολιτικές και ανθρωπιστικές του δράσεις και είχε γίνει στόχος ανθρώπων που τον ήθελαν νεκρό, εκείνος άφοβα συνέχιζε να εμφανίζεται δημοσίως και να συμμετέχει σε διαδηλώσεις και παρελάσεις.

Σύντομα όμως, ένα πιο δραστικό παρακλάδι υπέρ των πολιτικών δικαιωμάτων αυτών άρχισε να αναδεικνύεται μαζί με φωνές πολιτών για άμεσα αποτελέσματα "με κάθε δυνατό τρόπο"! Τότε ήταν που φάνηκε και πάλι η μεγάλη επιρροή τού Κινγκ, ο οποίος κατάφερε να συγκρατήσει τους ακόλουθούς του στο μονοπάτι τής μη-βίας. Ο ίδιος άλλωστε ποτέ δε γύρισε την πλάτη σε αυτό το δρόμο παρά τις απειλές που δεχόταν.