Μία κλασσική απορία για όποιον δεν ασχολείται με τη φωτογραφία, αλλά και για όσους έχουν τώρα ξεκινήσει να κάνουν τα πρώτα τους βήματα στον χώρο αυτό, είναι το "τί είναι αυτό το πράγμα που εξέχει από τον φακό σου;", αναφερόμενοι φυσικά στο Lens Hood, γνωστό και ως παρασολέιγ.

Βασικός σκοπός ενός Lens Hood είναι να προφυλάσσει τα οπτικά του φακού από ανεπιθύμητες ακτίνες φωτός, οι οποίες είναι πιθανόν να δημιουργήσουν αναλαμπές φακού στην τελική φωτογραφία. Είναι όμως, πρακτικά, τόσο χρήσιμο όσο ακούγεται;

Η απάντηση είναι "και ναι, και όχι"! Πάμε να το αναλύσουμε λίγο:

 

Τύποι Lens Hood

Το σχήμα ενός παρασολέιγ διαφέρει αναλόγως με τον τύπο του φακού. Οι σταθεροί φακοί συνοδεύονται από ένα κυλινδρικό hood, ενώ οι ζουμ φακοί από ένα που έχει κοπεί σε σχήμα κύματος. Το ιδιαίτερο αυτό κόψιμο οφείλεται στο ευρύτερο οπτικό πεδίο των φακών ζουμ. Για το λόγο αυτό, όσο μεγαλύτερο είναι το εστιακό μήκος ενός φακού, τόσο πιο μακρύ είναι και το hood που το συνοδεύει.

 

Σκοπός

Όπως ανέφερα και στην εισαγωγή, η τοποθέτηση ενός lens hood μπροστά στον φακό αποβλέπει, ουσιαστικά, στην αποφυγή ανεπιθύμητων lens flare στη φωτογραφία. Θα μπορούσε κανείς να το παρομοιάσει με το να φοράς ένα καπέλο για να μη μπαίνει ο ήλιος στο μάτια σου. Στις περιπτώσεις αυτές, η απουσία ενός lens hood έχει ως αποτέλεσμα μία εικόνα με μειωμένο κοντράστ και μουντά χρώματα.

Παράλληλα όμως, η παρουσία ενός lens hood πάνω στον φακό, προσφέρει ένα ακόμη επίπεδο προστασίας από τυχόν γραντζουνιές και χτυπήματα, αφού τον προστατεύει από το να έρθει σε άμεση επαφή με κάποιο αντικείμενο.

 

 

Είναι απαραίτητο;

Η αλήθεια είναι ότι όσο χρήσιμο κι αν ακούγεται στη θεωρία, στην πράξη δεν μπορεί να σε βοηθήσει σε περιπτώσεις που το φως εμφανίζεται απευθείας στο κάδρο. Δηλαδή μπορεί να μειώσει τις αντανακλάσεις από τα γύρω αντικείμενα, όπως για παράδειγμα από τζάμια, άσπρους τοίχους κλπ, αλλά η συνεισφορά του είναι μικρή.

Δε λέω να μην το χρησιμοποιείς, απλά εννοώ ότι αν τυχόν για κάποιο λόγο το ξεχάσεις (αν και καλό θα ήταν όταν δεν το χρησιμοποιείς να το βάζεις ανάποδα στον φακό, ώστε να το έχεις μαζί σου ανά πάσα στιγμή), τότε μην ανησυχείς! Στη χειρότερη, μπορείς να χρησιμοποιήσεις και το χέρι σου ή κάποιο άλλο αντικείμενο για να εμποδίσεις τις ανεπιθύμητες ακτίνες από το να σου χαλάσουν την εικόνα.