Λένε ότι το κλειδί στη φωτογραφία δρόμου είναι να παραμένεις αόρατος και να μην τραβάς την προσοχή. Ο φωτογράφος του σημερινού μας άρθρου πήγε ένα βήμα παραπέρα!

Μεταφερόμαστε στο μακρινό 1890. Η φωτογραφία έχει αρχίσει να διαδίδεται στην Ευρώπη και σταδιακά να γίνεται πιο προσιτή στον "απλό" κόσμο.

Ο 19χρονος τότε Carl Stormer, Νορβηγός φυσικομαθηματικός, αρχίζει να χρησιμοποιεί μία κρυμμένη κάμερα για να φωτογραφίζει θέματα δρόμου.

 

 

Πώς λειτουργούσε η κάμερα

Η κατασκευή αποτελούταν από ένα στρογγυλό επίπεδο δοχείο το οποίο ήταν κρυμμένο μέσα από το γιλέκο του Carl και ο φακός έβγαινε μέσα από μία κουμπότρυπα.

Όπως ανέφερε ο ίδιος σε συνέντευξή του "υπήρχε μία κλωστή μέσα από τα ρούχα που έφτανε μέχρι την τσέπη μου και όταν την τραβούσα η φωτογραφική δούλευε".

 

 

Οι φωτογραφίες απεικονίζουν την καθημερινότητα των κατοίκων του Όσλο χωρίς, φυσικά, να γνωρίζουν ότι κάποιος τους φωτογραφίζει!

Ο Carl κατάφερε να αιχμαλωτίσει τις αυθόρμητες εκφράσεις των ανθρώπων, γεγονός πρωτόγνωρο για την εποχή του, αφού τα έως τότε πορτραίτα ήταν κατά βάση "στημένα". Σύμφωνα με πληροφορίες έβγαλε περίπου 500 "κρυφές" φωτογραφίες.

Δείτε μερικές από αυτές παρακάτω: