Ο Steve McCurry είναι ένας από τους σημαντικότερους φωτογράφους δρόμου της σημερινής εποχής έχοντας τιμηθεί με πολλά παγκόσμια βραβεία για τις φωτογραφίες του. Γεννήθηκε στην Φιλαδέλφεια το 1950, σπούδασε και ασχολήθηκε με τις τέχνες, την αρχιτεκτονική, τον κινηματογράφο και την ιστορία. Εργάστηκε για λίγα χρόνια σε μια εφημερίδα. Αργότερα αποφάσισε να ταξιδέψει στην Ινδία ως ελεύθερος φωτορεπόρτερ.

 

 

Έχει τραβήξει την πιο αναγνωρισμένη φωτογραφία του πλανήτη, την Αφγανή προσφυγοπούλα με τα πράσινα μάτια που έγινε εξώφυλλο στο National Geographic πριν από περίπου 20 χρόνια.

 

 

Έχει καλύψει φωτογραφικά πολέμους και εμφύλιες συγκρούσεις σε όλο τον κόσμο καθώς και την ζωή πολύπαθων περιοχών, όμως ο ίδιος δεν επικεντρώνετε τόσο στην καταγραφή του πολέμου. Αντίθετα, προσπαθεί να καταγράψει την ανθρώπινη πραγματικότητα μέσα στον πόλεμο δείχνοντας τις πληγές που αφήνει όχι μόνο στον τόπο αλλά και στους ανθρώπους.

 

 

Σε ερώτηση δημοσιογράφου «Πώς επικοινωνείτε με τα πρόσωπα που φωτογραφίζετε και πως ξεπερνάτε τα γλωσσικά και πολιτισμικά εμπόδια;»

Ο Steve απαντά «Ξεκινώ πάντα την επαφή με ένα φιλικό χαμόγελο και δείχνω σεβασμό. Οι περισσότεροι άνθρωποι συμφωνούν να φωτογραφηθούν. Για μένα, το κλειδί για την επικοινωνία με κάποιον που δεν γνωρίζεις, είναι να δείξεις ότι έχεις κατανόηση για την κατάστασή του. Νομίζω ότι όλοι γοητευόμαστε με ένα άλλο πρόσωπο. Όλοι είμαστε ίδιοι και όλοι είμαστε διαφορετικοί. Οι ιστορίες μας είναι ζωγραφισμένες στα πρόσωπά μας. Όταν καταφέρεις το πρόσωπό του άλλου να σε εμπιστευτεί, τότε «διαβάζεις» την ιστορία του μέσα σε μία στιγμή

 

 

Μπορείτε να δείτε περισσότερο υλικό του Steve McCurry σε Facebook, Instagram και στην προσωπική του ιστοσελίδα

 

Πηγή: photoawards.com