Στη σειρά "Photo Stories" αναδεικνύουμε φωτογραφίες Ελλήνων φωτογράφων, ψάχνοντας πάντα την ιστορία πίσω από τις εικόνες! Μέσα από αυτή τη σειρά άρθρων ευελπιστούμε να γνωρίσουμε τους φωτογράφους που παρουσιάζονται, αλλά και να μάθουμε τα μυστικά τους πίσω από αυτές τις εντυπωσιακές λήψεις!

Όπως και πριν 11 μήνες είχαμε κάνει ένα Photo Stories για τη φωτιά στον Κάλαμο μέσα από τον φακό του Reuters! Δυστυχώς έτσι και φέτος το αντικείμενο και η ιστορία είναι σχεδόν η ίδια.

Στο συγκεκριμένο αφιέρωμα θα ασχοληθούμε με μία από τις πολλές - λυπητερές εικόνες που κυκλοφόρησαν από τις πυρκαγιές της Αττικής. Η ιδιαιτερότητα της φωτογραφίας αυτής όμως, δεν είναι άλλη από τη διαφορετικότητα στην οπτική γωνία του φωτογράφου, αυτή του αεροπλάνου. 

Η φωτογραφία ανήκει στον Πολυχρόνη Κολούτσο, φωτογράφο τοπίου, γάμου και βάπτισης και μέλος του photocontest.gr. Πριν ακούσουμε τι έχει να μας πει για τη συγκεκριμένη λήψη, πάμε να τον γνωρίσουμε λίγο καλύτερα.

 

 

Ο Πολυχρόνης είναι 20 ετών και ζει στην Αθήνα ενώ το μικρόβιο της φωτογραφίας το απέκτησε από μικρός. Άρπαζε οποιαδήποτε συσκευή είχε πάνω κάμερα και πειραματιζόταν. Στο γυμνάσιο πήρε την πρώτη του φωτογραφική μηχανή και πριν περάσει στη σχολή μηχανικών αυτοματισμού όπου και σπουδάζει τώρα, είχε την ευκαιρία να κάνει ταξίδια σε πολλά μέρη της Ελλάδας και του εξωτερικού. 

Αυτό τον έκανε να αγαπήσει την ταξιδιωτική φωτογραφία, και τη φωτογραφία τοπίου. Τα δύο τελευταία χρόνια ασχολείται επαγγελματικά με τη φωτογραφία γάμου και βάπτισης, αφού αγαπάει να καταγράφει τα έντονα συναισθήματα που υπάρχουν στο είδος αυτό.

 

 

Ο Πολυχρόνης Κολούτσος μιλάει στο photocontest.gr για τη λήψη του:

"Τη Δευτέρα 23 Ιουλίου 2018 το μεσημέρι πρωτοάκουσα για τις φλόγες που είχαν τυλίξει τα σπίτια στις πληγείσες περιοχές. Βρισκόμουν στη Θεσσαλονίκη, έχοντας μόλις γυρίσει από την Χαλκιδική όπου ο φακός μου είχε πάρει «φωτιά» από τα πολύχρωμα και καταπράσινα κλικ των παράλιων της Χαλκιδικής... Ειρωνεία, αν σκεφτείς ότι λίγες ώρες μετά οι ίδιες φωτογραφίες βρέθηκαν στην ίδια sd κάρτα. 

Πηγαίνοντας προς το αεροδρόμιο σκεφτόμουν όλη την καταστροφή που είχε προκληθεί από τις πυρκαγιές. Για καλή μου τύχη υπήρξε πολύ δυνατός άνεμος και η πτήση μου είχε μισή ώρα καθυστέρηση, κάτι το οποίο σήμαινε πως θα ταξιδέψω και θα έχω την ευκαιρία να δω το εντυπωσιακό ηλιοβασίλεμα πάνω από το αεροπλάνο. Αντ' αυτού, κάτι άλλο μου έμελε να δω. 

 

 

Πλησιάζοντας στην Αττική, αντιμετώπισα το χάος κάτω ακριβώς από το παράθυρο του αεροπλάνου. Προσπαθούσα πραγματικά να καταλάβω αν το θέαμα αυτό ήταν αληθινό. Τα συναισθήματα πολύ μεικτά. Από την μια λύπη για όλη την θλιβερή κατάσταση αλλά ταυτόχρονα εντυπωσιασμένος από την μοναδική οπτική γωνία της πυρκαγιάς και του εντυπωσιακού θεάματος. 

Μετά από λίγα δευτερόλεπτα άρπαξα την κάμερα μέσα από την τσάντα, καταφέρνοντας να κάνω μόνο τρία κλικ μιας και ακόμα καλά καλά δεν είχα πιστέψει αυτό που έβλεπα με τα μάτια μου. Αν και γνωστό το μέγεθος των καταστροφών, ελπίζω με αυτή την ευκαιρία που μου δόθηκε να μπόρεσα και εγώ να δείξω από μία διαφορετική οπτική, τις τεράστιες εκτάσεις που αφέθηκαν στις φλόγες, συλλογίζοντας έτσι το πόσος κόσμος έχασε τα σπίτια του και τις ζωές του. Αυτή ήταν η φωτογραφία μου λοιπόν. Ένα κλικ που μακάρι να μην είχα βγάλει ποτέ μου.

 

Μπορείτε να βρείτε περισσότερο υλικό του Πολυχρόνη στο προφίλ του στο photocontest.gr, ή στο προφίλ του στο Instagram.