Την προηγούμενη εβδομάδα δημοσιεύθηκε το πρώτο μου άρθρο σχετικά με 5 ταινίες που έχουν ως βασικό στοιχειό της πλοκής τους, τη φωτογραφία. Μετά από την τεράστια αποδοχή που είχε από τους αναγνώστες του photocontest.gr και όχι μόνο, αποφάσισα να συντάξω ένα ακόμα αφιέρωμα με άλλες 5 παρόμοιες ταινίες.

Πολλοί αναγνώστες έσπευσαν να προτείνουν ταινίες που δεν είχα συμπεριλάβει στην πρώτη λίστα. Έτσι, από τα σχόλια και τις προτάσεις των αναγνωστών σας παρουσιάζω τις εξής ταινίες σχετικά με τη φωτογραφία:

 

1.Blow Up (1966)

 Ο Τόμας είναι ένας επαγγελματίας φωτογράφος με έντονες ανησυχίες. Το πεδίο δράσης του είναι ευρύτατο και φωτογραφίζει τα πάντα, από δραματικά γεγονότα μέχρι καλλίγραμμα μανεκέν. Οταν όμως φωτογραφίζει τυχαία μια νέα γυναίκα, την Τζέιν και έναν άντρα να φλερτάρουν στο παγκάκι ενός πάρκου, η ζωή του μπαίνει σε μια καινούρια παράξενη φάση. Η Τζέιν ακολουθεί τον Τόμας στο στούντιο και του προσφέρεται με αντάλλαγμα τις φωτογραφίες. Ο Τόμας όμως αρνείται να δώσει το φιλμ. Οταν αργότερα το μεγεθύνει για μια πιο λεπτομερή παρατήρηση κάνει μια εντυπωσιακή ανακάλυψη. Η Τζέιν δεν ερωτοτροπούσε με τον άντρα στο πάρκο, αλλά τον δολοφονούσε. Αργότερα κάποιος κλέβει από το στούντιο του Τόμας τις φωτογραφίες, ενώ το πτώμα του άγνωστου άντρα εξαφανίζεται μυστηριωδώς. 

Αυτό που είναι πραγματικά καινοτομικό και κάνει την διαφορά στο Blowup είναι ο τρόπος με τον οποίο εξελίσσεται η δράση. Ενώ στην αρχή, μέσα από την σχεδόν απόλυτη σιωπή κινούνται όλα νωχελικά, απλά και ακλουθούν το πνεύμα της εποχής σιγά, σιγά οι ρυθμοί γίνονται ξέφρενοι. Ο ήρωας μέσα από το παιχνίδι των μίμων (στην τελευταία σκηνή), ανακαλύπτει την πραγματική ομορφιά που υπάρχει μέσα στην απλότητα, σπάει την μονοτονία δίνοντας με το μυαλό του ήχο στην σιωπή. (IMDb:7,7/10)

 

2. The Bang Bang Club (2010)

Η ταινία The bang bang club αναφέρεται στην αληθινή ιστορία μια ομάδας τεσσάρων φωτορεπόρτερ, γνωστής και ως "The bang bang club", που δρούσαν στη Νότιο Αφρική κατά την περίοδο του Απαρτχάιντ, πιο συγκεκριμένα ανάμεσα στο 1990 και το 1994, από την αποφυλάκιση του Νέλσον Μαντέλα μέχρι τις εκλογές του 1994. 

Η ιστορία ξεκινά με τη γνωριμία του θαρραλέου freelance φωτορεπόρτερ Greg Marinoch με τα υπόλοιπα θαρραλέα μέλη του γκρουπ, οι οποίοι εργάζονται για καταξιωμένες εφημερίδες. Συνεχίζει με τη σταδιακή ενσωμάτωσή του ενώ παράλληλα εστιάζει στις περιπέτειες που πέρασαν καταγράφοντας καθημερινά τα γεγονότα την περίοδο του Απαρτχάιντ, τα συναισθήματά τους εν ώρα εργασίας, τις φιλοδοξίες και κυρίως τα ηθικά διλήμματα που τους προβλημάτιζαν.

Η ταινία είναι βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα, ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί η βράβευση του Kevin Carter με βραβείο Πούλιτζερ για Αξιόλογη Φωτογραφία που απεικόνιζε ένα υποσιτισμένο κοριτσάκι λίγο πριν φτάσει στο σταθμό τροφοδοσίας του ΟΗΕ καθώς κι ένα όρνεο που περίμενε το θάνατό του. Παρόλο που η συγκεκριμένη φωτογραφία έφερε ως αποτέλεσμα την αύξηση της βοήθειας στα πληγέντα χωριά του Σουδάν, ο Κέβιν κατηγορήθηκε από τον κόσμο που δεν το βοήθησε, γεγονός που του προκάλεσε κατάθλιψη και τελικά τον οδήγησε στην αυτοκτονία με μονοξείδιο του άνθρακα, σε ηλικία 33 ετών τον Ιούλιο του 1994. (IMDb:7,0/10)

 

3. Αποστολή στη Νικαράγουα (1983) Under Fire

Ένας φωτορεπόρτερ του περιοδικού "Τάιμ" βρίσκεται στον πόλεμο που έχει ξεσπάσει στη Νικαράγουα μεταξύ του δικτάτορα Σομόζα και των Σαντινίστας. Έχει κατορθώσει όμως να φωτογραφήσει μια δολοφονία των φασιστών και η ζωή του κινδυνεύει από την κατοχή του φιλμ. (IMDb:7,1/10)

 

4. Salvador (1986)

Ο βετεράνος φωτορεπόρτερ Richard Boyle έχει τραβήξει με την κάμερά του τα προβλήματα του κόσμου για πάνω από 20 χρόνια. Ενώ κάνει καλή δουλειά, η αγάπη του Boyle για το ποτό και τα ναρκωτικά, και η κολοσσιαία αλαζονεία του, του έδωσαν μια φήμη που τον άφησε πρακτικά ανίκανο. Ο Boyle και ο φίλος του, ο Doctor Rock (Jim Belushi), κατευθύνονται προς το Ελ Σαλβαδόρ, όπου ο Μπούλ είναι πεπεισμένος ότι μπορεί να σφυρηλατήσει κάποια προσοδοφόρα ανεξάρτητη εργασία εν μέσω της πολιτικής αναταραχής του έθνους . Ωστόσο, όταν ο Μπόιλ και ο Ροκ μαρτυρούν την εκτέλεση ενός φοιτητή από κυβερνητικά στρατεύματα μόλις εισέλθουν στη χώρα, γίνεται σαφές ότι ο πόλεμος αυτός είναι πιο σοβαρός από ό, τι περίμενε. Με όλο και μεγαλύτερη πεποίθηση ότι το Ελ Σαλβαδόρ είναι μια καταστροφή , ο Boyle  αποφασίζει ότι ήρθε η ώρα να φύγει, αλλά ερωτεύτηκε μια γυναίκα που ονομάζεται Μαρία και δεν θέλει να την αφήσει πίσω. (IMDb:7,5/10)

 

5. Το αλάτι της γης (2014)The Salt of the Earth 

Η ιδιαίτερη ζωή και το έργο του κορυφαίου Βραζιλιάνου φωτογράφου και οικολόγου ακτιβιστή Σεμπαστιάο Σαλγκάδο, ο οποίος έχει απαθανατίσει με μοναδικό στιλ τη ζωή των κατοίκων σε απρόσιτες κι επικίνδυνες γωνιές του πλανήτη.Tα τελευταία 40 χρόνια, ο φωτογράφος Σεμπαστιάο Σαλγκάδο ταξιδεύει σε όλες τις ηπείρους καταγράφοντας τις αλλαγές της ανθρωπότητας. Έχει υπάρξει αυτόπτης μάρτυρας μεγάλων γεγονότων της πρόσφατης ιστορίας. Παρών σε πολέμους, λιμούς, κύματα προσφύγων και συνοδοιπόρος με ανθρώπους όλων των ειδών και χρωμάτων από διαφορετικές φυλές, ο Σαλγκάδο συνεχίζει να ταξιδεύει στον πλανήτη αναζητώντας παρθένα σημεία του, άγρια χλωρίδα και πανίδα και μεγαλοπρεπή μοναδικά τοπία σ' ένα τεράστιο έργο καταγραφής της ομορφιάς του πλανήτη Γη. O Σεμπαστιάο Σαλγάδο, είναι ένας από τους διασημότερους φωτογράφους στον κόσμο, που χαρακτηρίζεται για την ιδιαίτερα ανθρωποκεντρική ματιά στις εικόνες του. Γεννημένος στη Βραζιλία, έχει ταξιδέψει στις τέσσερις άκρες του πλανήτη, καταγράφοντας μια συνεχώς μεταβαλλόμενη ανθρωπότητα, από την Αφρική έως τη Σιβηρία, από την Ινδονησία ως το Ιράκ και την Τανζανία. (IMDb:8,4/10)

 

Κλείνοντας λοιπόν το τελευταίο (μάλλον!) αφιέρωμα στις ταινίες φωτογραφικής πλοκής, θα ήθελα να σας αναφέρω τη δική μου γνώμη σχετικά με τις παραπάνω ταινίες. Μην χάσετε με τίποτα την ευκαιρία να παρακολουθήσετε το Blow Up (1966) και φυσικά Το αλάτι της γης (2014)The Salt of the Earth. Πανέμορφες εικόνες με πολλά συναισθήματα, ιδιαίτερη μουσική, όμορφες αφηγήσεις και εξαιρετικό ύφος.

Τι λέτε; Ξέχασα κάποια; Έχετε να προτείνετε κάποια άλλη; Διαβάστε το προηγούμενο άρθρο με τις προηγούμενες 5 ταινίες και πείτε μου στα σχόλια!