Ένα από τα μεγαλύτερα και εντυπωσιακότερα φωτογραφικά ρεκόρ κατέχει η λεγόμενη "The Great Picture", μία εκτυπωμένη φωτογραφία με διαστάσεις 9.44 μέτρα ύψος και  32.61 μέτρα πλάτος και συνολικής έκτασης 313.55 τετραγωνικών μέτρων!

Η γιγαντιαία ασπρόμαυρη φωτογραφία προήλθε από μία εξίσου μεγάλη μηχανή pinhole, η οποία κατέχει και αυτή το ρεκόρ της μεγαλύτερης κάμερας στον κόσμο. Ας δούμε την ιστορία της.

 

 

Δημιουργήθηκε το 2006 από την φωτογραφική εταιρεία "The Legacy Project Collaborative" των Jerry Burchfield, Mark Chamberlain, Jacques Garnier, Rob Johnson, Douglas McCulloh και Clayton Spada και με τη βοήθεια εκατοντάδων εθελοντών.

Για την κατασκευή τής τεράστιας μηχανής pinhole, οι φωτογράφοι χρησιμοποίησαν ένα εγκαταλελειμμένο υπόστεγο μαχητικών αεροσκαφών F/A-18, το οποίο σκοτείνιασαν και σφράγισαν από το εξωτερικό φως. Μια τρύπα, διαμέτρου μόλις ενός τετάρτου της ίντσας (0,635 cm) ανάμεσα στις μεταλλικές πόρτες του υπόστεγου λειτούργησε ως το διάφραγμα της κάμερας. 

 

 

Για το φιλμ της μηχανής χρησιμοποιήθηκε ένα κομμάτι υφάσματος από μουσελίνα και με επικάλυψη 80 λίτρων αλογονιδίου από ασήμι ζελατίνης έγινε φωτοευαίσθητο. Στη συνέχεια κρεμάστηκε από την οροφή τού υποστέγου σε απόσταση περίπου 24 μέτρων από το έδαφος. 

Η απόσταση μεταξύ της τρύπας και του υφάσματος προσδιορίστηκε στα 17 μέτρα για καλύτερη κάλυψη του κάδρου και ο χρόνος έκθεσης υπολογίστηκε στα 35 λεπτά.

Η κάμερα - υπόστεγο κατέγραψε μία αρνητική, αντεστραμένη πανοραμική εικόνα της πρώην αεροπορικής βάσης Marine Corps Air Station El Toro, μαζί με άλλα κτίσματα, καθώς και τους λόφους του San Joaquin στο φόντο.

 

 

Για την εκτύπωσή της χρειάστηκαν 80 εθελοντές, 2.300 λίτρα developer και 4.500 λίτρα fixer (υγρά με τα οποία επιτυγχάνεται η εμφάνιση αρνητικών φιλμ). Η διαδικασία της εμφάνισης διήρκησε πέντε ώρες και στη συνέχεια η εκτυπωμένη φωτογραφία πλύθηκε με νερό, με τη χρήση πυροσβεστικών σωλήνων.

 

 

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την σελίδα "The Legacy Project Collaborative". Υπάρχει επίσης και το ομώνυμο βιβλίο "The Great Picture: Making the World's Largest Photograph", το οποίο περιγράφει με ακόμα περισσότερες λεπτομέρειες τη δημιουργία της συγκεκριμένης λήψης.