Τι σημαίνει Low Key;

Η έννοια του "low key" υπονοεί ότι η βασική πηγή φωτός (key light) στη φωτογραφία μας, έχει χαμηλή ένταση. Στο πρακτικό κομμάτι όμως, αυτό που επιτυγχάνεται με αυτή την τεχνική φωτογραφίας είναι μία δραματικότητα, μέσα από την κατά κόρον χρήση τού μαύρου τόνου.

 

Πιο αναλυτικά

Αρχικά ας ξεδιαλύνουμε κάτι στο μυαλό μας: Μία υποφωτισμένη φωτογραφία ΔΕΝ αποτελεί παράδειγμα low key. Αυτό δηλαδή που θέλουμε σαν αποτέλεσμα δεν είναι μία απλώς σκοτεινή φωτογραφία με λίγο φως, αλλά μία σκοτεινή φωτογραφία όπου θα έχει φωτιστεί με τον κατάλληλο τρόπο, σε λίγα -αλλά σωστά επιλεγμένα- σημεία. Πρόκειται για μία εξίσου δυνατή πρόκληση, τόσο για αρχάριους όσο και για επαγγελματίες.

Τις περισσότερες φορές, ειδικά στα πορτραίτα, κοιτάμε να αποφύγουμε τις σκληρές σκιές. Εδώ όμως τις επιζητάμε και τις χρησιμοποιούμε ως σύμμαχο στην προσπάθειά μας να παράγουμε ένα έντονο κοντράστ. Γι'αυτό ακριβώς το λόγο, σχεδόν όλα τα low key παραδείγματα που θα δείτε, παρουσιάζονται ασπρόμαυρα, προκειμένου δηλαδή να ενισχύσουν την αντίθεση στη φωτογραφίας.

 

credits: Alexandre Moreau

 

Πρακτικά

Έτσι καταλαβαίνουμε, ότι στην πράξη πρέπει να ρίξουμε όλο μας το βάρος στο πώς φωτίζεται το θέμα. Επιλέγοντας τη σωστή γωνία, αναδεικνύοντας τα κατάλληλα σημεία πάνω σε ένα πορτραίτο για παράδειγμα, μπορεί να απογειώσει τη φωτογραφία.

Όσον αφορά τις ρυθμίσεις της κάμερας, είναι ευκόλως εννοούμενο ότι προκειμένου να επιτρέψουμε σε μια μικρή ποσότητα φωτός να εισέλθει από τον φακό στη μηχανή μας, θα χρειαστούμε γρήγορες ταχύτητες και αρκετά κλειστό διάφραγμα. Δεν υπάρχουν ακριβείς τιμές για να ακολουθήσετε. Αυτό εξαρτάται από την ένταση του key light που θα χρησιμοποιηθεί και φυσικά από το αποτέλεσμα που θέλετε εσείς να παράγετε.

 

 

Επεξεργασία

Μόλις φτάσουμε στο post process, η δουλειά που έχουμε να κάνουμε είναι συγκεκριμένη και βασίζεται στην ίδια λογική με πριν: να αυξήσουμε τη δραματικότητα της εικόνας. Αυτό φυσικά γίνεται μέσα από την ενίσχυση της αντίθεσης, είτε αυξάνοντας το contrast, είτε όπως είπαμε μετατρέποντάς την σε ασπρόμαυρη. Έπειτα, ανάλογα με την εικόνα, ίσως να χρειαστεί κάποια επιμέρους ειδική επεξεργασία πάνω στην ίδια λογική.

 

Φωτογραφία άρθρου: Dimitris Vakri