Όταν δεν πρόκειται για κάποιο επαγγελματικό σκοπό, αλλά για πλάκα, θα περάσουν μέρες που η μηχανή απλά θα κάθεται στο ράφι για αρκετό καιρό. Υπήρχε κάτι που δε μας επέτρεπε να φωτογραφίσουμε ή απλά ψάχναμε δικαιολογίες τόσο καιρό; Σκεφτείτε το διπλά λοιπόν, την επόμενη φορά που θα πιάσετε τον εαυτό σας να σκέφτεται κάποια από τις ακόλουθες δικαιολογίες.

 

Καιρός

"Βρέχει, δεν μπορώ να βγω έξω με την κάμερα για φωτογραφίες", "χιονίζει, δεν μπορώ να βγω έξω με τέτοιο καιρό". Πόσες φορές έχετε χρησιμοποιήσει μία τέτοια δικαιολογία; Επειδή δεν είναι μια ηλιόλουστη μέρα δε σημαίνει ότι δεν μπορείς απλά να αρπάξεις τη μηχανή σου και να βγεις έξω! Έχεις σίγουρα δει φωτογραφίες με ανθρώπους να περπατάνε στο χιόνι ή αυτοκίνητα να τρέχουν στη βροχή. Πώς πιστεύεις ότι τραβήχτηκαν αυτές οι φωτογραφίες; Τραβόντας σε έναν καιρό που δεν είναι ο "ιδανικός", μπορεί πολλές φορές να παράγει εκπληκτικά αποτελέσματα που δε θα μπορούσες να πετύχεις με νορμάλ συνθήκες. Όπου υπάρχει βροχή, υπάρχουν και σύννεφα, κι όπου υπάρχουν σύννεφα το φως διαχέεται καλύτερα! Το χιόνι μπορεί να μετατρέψει ένα συνηθισμένο τοπίο σε κάτι ασυνήθιστο και μια ελαφριά χιονόπτωση μπορεί να μεταδώσει ηρεμία. Γι'αυτό την επόμενη φορά, άσε τις δικαιολογίες, άρπαξε μια-δυο πλαστικές σακούλες και βγες έξω στη βροχή, το χιόνι ή και το χαλάζι (οκ, ίσως και όχι στο χαλάζι)!

 

Δεν υπάρχει τίποτα να φωτογραφίσω

Παρόλο που αυτή μοιάζει να είναι η χειρότερη δικαιολογία απ'όλες, είναι μία από τις πιο συνηθισμένες! Σκέφτεσαι: έχω περάσει από αυτόν τον δρόμο χιλιάδες φορές, έχω χρησιμοποιήσει όλους μου τους φίλους στις φωτογραφίες κλπ. Δοκίμασε λοιπόν κάτι διαφορετικό! Πάντα υπάρχουν πράγματα και άνθρωποι για να φωτογραφήσεις, γι'αυτό προσπάθησε να γνωρίσεις νέους ανθρώπους και να επισκεφθείς νέα μέρη ή ακόμη και να επισκεφθείς τα ίδια μέρη διαφορετικές ώρες τής ημέρας. Αν είσαι αναγκασμένος να μείνεις σπίτι, ψάξε τριγύρω για διάφορα αντικείμενα ή για κάποιο μέρος απ'όπου το φως το μπαίνει από κάποιο παράθυρο, δημιουργώντας μια όμορφη ατμόσφαιρα. Ξάπλωσε στο πάτωμα και περίμενε μέχρι η γάτα ή ο σκύλος σου να κάνουν κάτι περίεργο. Μην περιμένεις να έρθουν τα θέματα σε εσένα, πήγαινε εσύ σε αυτά!

 

Έλλειψη κατάλληλου εξοπλισμού

Πολλοί αρχάριοι φωτογράφοι παραπονιούνται ότι δεν έχουν τον κατάλληλο εξοπλισμό που χρειάζονται για να κάνουν συγκεκριμένα πράγματα που έχουν στο μυαλό τους. Από τη μία αυτό μπορεί να μοιάζει λογικό και να ισχύει, από την άλλη όμως ταυτόχρονα σημαίνει ότι χρειάζονται πάρα πολύ εξοπλισμό για να κάνουν τα περισσότερα από αυτά. Μπορείς να κάνεις τόσα πολλά πράγματα με ένα σώμα κι έναν φακό! Αν μπορείς να κάνεις αποταμίευση για να επενδύσεις σε νέο εξοπλισμό, είσαι τυχερός, άλλα μερικές φορές δεν τον χρειάζεσαι! Στην πραγματικότητα, η δημιουργικότητα συνήθως πηγάζει από τους περιορισμούς και τα εμπόδια που σου παρουσιάζονται, γιατί σε προκαλούν να σκεφτείς πιο αποτελεσματικά για το τι μπορείς να κάνεις με αυτά που διαθέτεις. Μερικές φορές μπορείς ακόμη και να δημιουργήσεις αυτά που δε διαθέτεις! Σίγουρα, τα προϊόντα των διαφημίσεων θα έχουν καλύτερη λειτουργία, ωστόσο μπορείς να βρεις και άλλες λύσεις! Χρειάζεσαι έναν ανακλαστήρα; Χρησιμοποίησε ένα μεγάλο λευκό χαρτόνι. Χρειάζεσαι κάποιο σταντ; Βάλε έναν φίλο σου να κρατάει!

 

Μη αρκετός χρόνος

Η έλλειψη χρόνου ακούγεται ως μία θεμιτή δικαιολογία. Όταν έχεις δουλειά, σχολείο, οικογένεια και φίλους, μπορεί όντως να μη διαθέτεις τον χρόνο για να κάνεις κάποιες λήψεις που θα ήθελες. Και πάλι όμως, υπάρχουν άτομα που ισχυρίζονται ότι δεν έχουν χρόνο όταν στην πραγματικότητα έχουν! Μία λήψη δεν απαιτεί πάντα πολύτιμο χρόνο. Μπορείς να το κανονίσεις να πηγαίνεις για φωτογραφίες μία φορά την εβδομάδα ή τον μήνα. Οργάνωσε το χρόνο σου έτσι ώστε να αφιερώσεις λίγο κάνοντας αυτό που αγαπάς. Κι αν πραγματικά αγαπάς τη φωτογραφία, τότε θα βρεις χρόνο γι'αυτή!