Στη σειρά "Photo Stories" αναδεικνύουμε φωτογραφίες Ελλήνων φωτογράφων, ψάχνοντας πάντα την ιστορία πίσω από τις εικόνες! Μέσα από αυτή τη σειρά άρθρων ευελπιστούμε να γνωρίσουμε τους φωτογράφους που παρουσιάζονται, αλλά και να μάθουμε τα μυστικά τους πίσω από αυτές τις εντυπωσιακές λήψεις!

Χαζεύοντας λοιπόν στο Internet το μάτι μου μαγνητίστηκε από μία ιδιαίτερα εντυπωσιακή εικόνα του Milky Way. Από την πρώτη στιγμή μού γεννήθηκαν ερωτήματα: πώς, πότε, με ποια τεχνική κτλ. Αμέσως σκέφτηκα πως αυτό θα είναι το επόμενο άρθρο της σειράς Photo Stories!

Έτσι, σε αυτό το άρθρο θα ασχοληθούμε με την υπέροχη λήψη του Τριαντάφυλλου Φαμπρικατζή! Όμως πρώτα πάμε να μάθουμε λίγα περισσότερα για τον ίδιο:

 

O φωτογράφος Τριαντάφυλλος Φαμπρικατζής γεννήθηκε πριν 29 χρόνια στην Αθήνα. Η αγάπη του για τα ταξίδια τον οδήγησε επαγγελματικά στον ταξιδιωτικό χώρο και συγκεκριμένα στις αερομεταφορές. Σε ένα ταξίδι πριν 3 χρόνια ξεκίνησαν όλα για αυτόν. Η παρέα του γύρισε με αναμνηστικά σουβενίρ, εκείνος είχε κρατήσει ζωντανές τις στιγμές μέσα από τις φωτογραφίες του. Από τότε η φωτογραφική μηχανή τον ακολουθούσε παντού. Είναι ο σύντροφος του. Άρχισε να φωτογραφίζει τα πάντα και να βελτιώνει συνεχώς την τεχνική του.

 

Ο Τριαντάφυλλος Φαμπρικατζής μιλάει στο photocontest.gr

«Πειραματιζόμουν με το φωτισμό το καδράρισμα και τις έννοιες εστίαση, διάφραγμα κτλ. για να αποδώσω όσο καλύτερα μπορούσα αυτό που έβλεπα. Τελικα κέρδισε η τεχνική της μακράς διάρκειας έκθεσης (long exposure).

Παράλληλα ο Φυσιολατρικός Ορειβατικός Σύλλογος του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (Φ.Ο.Σ Γ.Π.Α) ο οποίος διοργανώνει εκδρομές όχι μόνο για τους φοιτητές του αλλά και τα μέλη της Ακαδημαικής Κοινότητας του, μου έδωσε την ευκαιρία να έρθω σε επαφή με την Ελληνική φύση και με εισήγαγε στην ορειβασία. Η εμπειρία που μου προσέφεραν ηταν μοναδική, εμαθα να αναγνωρίζω μονοπάτια και να διακρίνω την ομορφιά της Ελληνικής φύσης.

Απο εκει και περα τα αλλα ήρθαν μόνα τους. Αρχισα να εφαρμόζω την τεχνική της μακράς διάρκειας έκθεσης στις περισσότερες φωτογραφίες τοπίων απαθανατίζοντας την κίνηση. Έχω ταξιδέψει σε αρκετά μέρη και εκτός Ελλάδας αλλά έχω επιλέξει την Ελληνική φύση γιατί συνδυάζει ποικιλομορφία με υπέροχα χρώματα και έναν απαράμιλλο ουρανό. Σε κάθε ανάβαση σε βουνό ή σε κάποια απόμερη τοποθεσία μαζί με τη σκηνή μου κουβαλώ πλέον και το φωτογραφικό εξοπλισμό μου και χρησιμοποιώ οπου ειναι εφικτό την τεχνική της μακράς έκθεσης,έτσι μπορώ να μοιραστώ με τον κόσμο και να πάρει έστω μια γεύση για το τι αντικρίζω κάθε φορά»

 

 

Star trail στην κορυφή του Κόρακα, έκθεση 5 ώρες και 17 λεπτά, Βαρδούσια Όρη.
 

«Στις περισσότερες φωτογραφίες του χρησιμοποιεί την τεχνική της μακράς διάρκειας έκθεσης ( Long Exposure) για να αποθανατίσει τον χρόνο εφαρμόζοντας την σε οτιδήποτε μπορεί να αποτυπώσει την κίνηση όπως αστέρια(star-trails), σύννεφα, νερό, ομίχλη, μια καταιγίδα ακόμη και με τεχνητό φωτισμό (light-painting). «Έχει τύχει να περιμένω ακόμα και 7:30 ώρες για να ολοκληρωθεί μια φωτογραφία, η εικόνα όμως πάντα με ανταμείβει.

Παρ’ όλα αυτά αν το τοπίο το επιτρέπει λατρεύω να φωτογραφίζω τον γαλαξία η ακόμη και το ηλιοβασίλεμα ή την ανατολή, γι αυτό και επιλέγω να φωτογραφίζω το βράδυ αλλά και αργά το απόγευμα ή νωρίς το πρωί καθώς τα χρώματα που αναδύονται εκείνες τις ώρες είναι τα πιο έντονα και μπορούν να μεταμορφώσουν μια φωτογραφία»

 

Star-trails 2:30 ώρες έκθεση. Κρικελοπόταμος, Ευρυτανία

 

«Έχει τύχει να περιμένω ακόμα και 7:30 ώρες για να ολοκληρωθεί μια φωτογραφία, η εικόνα όμως πάντα με ανταμείβει. Παρ’ όλα αυτά, αν το τοπίο το επιτρέπει, λατρεύω να φωτογραφίζω τον γαλαξία ή ακόμη και το ηλιοβασίλεμα ή την ανατολή, γι αυτό και επιλέγω να φωτογραφίζω το βράδυ, αλλά και αργά το απόγευμα ή νωρίς το πρωί καθώς τα χρώματα που αναδύονται εκείνες τις ώρες είναι τα πιο έντονα και μπορούν να μεταμορφώσουν μια φωτογραφία».

 

Ο Γαλαξίας πάνω από τα βράχια στο Σαρακήνικο στη Μήλο.

 

«Ήθελα καιρό να συνδυάσω τον μαγευτικό νυχτερινό ουρανό με ένα ελληνικό νησί, αλλά έψαχνα ένα μέρος που να είναι ορατός ο Γαλαξίας σε μια ενδιαφέρουσα τοποθεσία. Ηαναζήτηση μου με οδήγησε στη Μήλο και συγκεκριμένα στο Σαρακήνικο, όπου το σεληνιακό τοπίο ταιριάζει απόλυτα με τον νυχτερινό ουρανό.

Φτάνοντας στο Σαρακήνικο νωρίς το απόγευμα ξεκίνησα την εξερεύνηση ψάχνοντας το ιδανικό σημείο για νυχτερινή λήψη. Η πρόγνωση του καιρού για τη νύχτα δεν ήταν καλή, αλλά ευτυχώς δεν με απέτρεψε από το να φωτογραφίσω. Έχοντας μόνο λίγη ώρα πριν ανατείλει το φεγγάρι, με βοήθησε το ότι γνώριζα από πριν την ώρα και τα σημεία απ' όπου θα περάσει ο Γαλαξίας, κερδίζοντας χρόνο και περιορίζοντας τις επιλογές μου. Ακόμη κι έτσι, ήταν αρκετά δύσκολο καθώς το τοπίο ήταν πανέμορφο και σε κάθε γωνιά μια νέα εικόνα ερχόταν στο μυαλό μου.

Καθώς έπεφτε το φως παρατήρησα ότι λόγω της δομής των ηφαιστειογενών βράχων, στην εικόνα φαινόταν έντονα κάτι σαν ψηφιακός θόρυβος και σε συνδυασμό με τα υψηλά ISO που χρειάζονταν για την φωτογράφιση του Γαλαξία, η φωτογραφία έδειχνε αλλοιωμένη. Φυσικά και θα μπορούσα να διορθώσω την εικόνα με διάφορες τεχνικές στο Photoshop, αλλά προτιμώ όταν φεύγω από μια τοποθεσία η φωτογραφία να είναι όσο πιο κοντά γίνεται στο τελικό αποτέλεσμα. Έτσι λοιπόν, για τα βράχια στο προσκήνιο χρησιμοποίησα μεγαλύτερη έκθεση με χαμηλότερα ISO και ο θόρυβος μειώθηκε στο ελάχιστο διατηρώντας τις λεπτομέρειες».

 

"Stardust". Πάρνωνας, Πελοπόννησος.

 

Ο Γαλαξίας πάνω από την χώρα της Σκύρου.
 

«Η φωτογράφιση του γαλαξία είναι εύκολη, απλά χρειάζεται πλάνο και προετοιμασία από πριν. Βρείτε ένα ενδιαφέρον θέμα, γιατί σε καμία περίπτωση δεν πρέπει ο Γαλαξίας να είναι το κεντρικό σημείο της εικόνας, αλλά απλώς να στολίζει την εικόνα μας και να την ολοκληρώνει. Εφαρμογές που χρησιμοποιώ και βοηθούν στην επιτυχημένη λήψη είναι το Stellarium που μπορεί να δείξει με μεγάλη ακρίβεια που θα είναι τα αστέρια συγκεκριμένη μέρα και ώρα και το Dark Sky για την φωτορύπανση.»

 

Η Αφροδίτη πάνω από τους πυλώνες των Μετεώρων

 

Star-trails, η κορυφή του Κόρακα, έκθεση 5 ώρες και 17 λεπτά, Βαρδούσια Όρη.

 

Περισσότερη δουλειά του Τριαντάφυλλου Φαμπρικατζή μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του και στα προφίλ του σε 500px, Facebook & Instagram.